Tadej Pogacar eert Marco Pantani met demonstratie in Tirreno, Remco Evenepoel kraakt

  Tirreno - Adriatico: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  1°Cdistance 215 km
  location 10u52: Apecchio - 16u26: Carpegna
  trophy Tadej Pogacar
  einde
  startfinish
  0306090120150180215

   Tadej Pogacar heeft de puntjes op de i gezet in Tirreno-Adriatico. In de zwaarste rit van de rittenkoers duldde hij geen tegenstand, Vingegaard en en Landa reden 1 minuut later over de finish. Remco Evenepoel kreeg 4 minuten aan zijn broek.

   Rit 6 van Tirreno-Adriatico in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Tadej Pogacar degradeerde de tegenstand andermaal tot figuranten. Op de Monte Carpegna ging de Sloveen er solo vandoor en zette hij de Tirreno-Adriatico helemaal naar zijn hand.
    
   • Verliezer van de dag: Remco Evenepoel moest al op de eerste beklimming van de Monte Carpegna de groep der favorieten laten gaan. Hij weerde zich nog als een duivel in een wijwatervat, maar kreeg uiteindelijk 4 minuten aan zijn koersbroek gesmeerd. Weg podium. Hij tuimelt zelfs uit de top 10.
    
   • Morgen: Op zondag is het de beurt aan de spurters. De Tirreno-Adriatico wordt afgesloten met een rit in lijn van 159 kilometer met start en finish in San Benedetto del Tronto.

   Pogacar vliegt over de Carpegna

   "Il Carpegna mi basta. De Carpegna is genoeg voor mij." Die gevleugelde woorden kwamen uit de mond van wijlen Marco Pantani. De Italiaanse rasklimmer legde de basis van zijn zeges op zijn trainingscol de Monte Carpegna.

    

   Vandaag eerde de Tirreno-Adriatico de renner door die Carpegna tot 2 keer toe te bedwingen in de koninginnenrit. Het was geen verrassing dat Tadej Pogacar zich als een vis in het water zou voelen op die klim.


   Remco Evenepoel had het dan weer wel knap lastig. Al op de 1e beklimming (6 kilometer klimmen aan een stijging van 9,9% gemiddeld) moest de kopman van Quick Step - Alpha Vinyl de rest laten rijden. Hij weigerde de strijdbijl te begraven, maar zag zijn podiumkansen wegsmelten als sneeuw voor de zon.


   UAE had de touwtjes heel de dag strak in handen. Nadat een sterke Quinn Simmons (Trek-Segafredo), als laatste overgebleven van de vroege vlucht, gegrepen werd was het de beurt aan Pogacar. 

    

   Met nog 16 kilometer voor de streep, begon de Sloveen aan zijn nummertje. Niemand die hem nog terugzag. Aan de finish was het verschil met Jonas Vingegaard en Mikel Landa al meer dan een minuut.  

   De eindzege kan Pogacar nu nauwelijks nog ontglippen. Voor het 2e jaar op rij mag de veelwinnaar de Tirreno-Adriatico op zijn palmares schrijven. Evenepoel valt uit de top 10 en staat nu 11e.

   Remco Evenepoel: "Ik was vandaag niet goed genoeg"

   Pogacar: "Ploeg leverde uitzonderlijk werk"

   "Ik had goeie benen, dus besloot ik te gaan", lachte Tadej Pogacar na de wedstrijd. "De ploeg heeft weer uitzonderlijk werk geleverd. De jongens brachten me perfect naar de laatste klim. Ik besloot om op mijn eigen tempo naar de top te rijden."

    

   "Ik ben erg blij dat ik deze etappe kan winnen, want het team heeft de afgelopen dagen veel werk verricht. Als de jongens 200 kilometer voor je werken, met de wind in het gezicht, dan voelt het goed als je kan winnen."

    

   Pogacar wil nog niet zeggen dat hij de Tirreno-Adriatico voor de 2e keer op zak heeft. "Er is nog een etappe. We moeten rustig blijven. Ik hoop dat Pascal Ackermann hersteld zal zijn van het geleverde werk en goed kan sprinten. Daar zou ik heel blij mee zijn."

    

   Ook Evenepoel kon het tempo van Pogacar niet volgen. "Ik hoorde dat hij het lastig had", vertelde de Sloveen. "In sommige haarspeldbochten kon ik ook zien dat hij aan het afzien was. De koude eiste zijn tol bij meerdere renners. Het was nul graden aan de top."

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1Tadej PogacarUAD5:28:57
   2Jonas VingegaardTJV+1:03
   3Mikel LandaTBV+1:03
   4Richie PorteIGD+1:34
   5Damiano CarusoTBV+1:49
   6Jai HindleyBOH+1:49
   7Thibaut PinotGFC+1:49
   8Giulio CicconeTFS+2:23
   9Pello BilbaoTBV+2:23
   10Thymen ArensmanDSM+2:23

   Fase per fase

   1. 16 uur 27. Landa en Vingegaard druppelen nu binnen. Dat op een achterstand van 1 minuut en 3 seconden op Pogacar.  .
   2. 16 uur 25. Pogacar wint! Tadej Pogacar zet de Tirreno-Adriatico helemaal naar zijn hand. De Sloveen nam op de 2e beklimming van de Monte Carpegna afscheid van alle andere favorieten en bolt nu solo binnen. Weer een straf nummer van de tweevoudige Tourwinnaar.  .
   3. 16 uur 20. Nog 5 kilometer. Tadej Pogacar is op weg naar een nieuwe overwinning. Hij maakt er nog een korte tijdrit van en heeft de zegeruiker nu bijna binnen.  .
   4. 16 uur 17. Er worden nu veel risico's genomen. Richie Porte kan nog net op tijd corrigeren om een valpartij te vermijden. .
   5. Valpartij Mas. Plots gaat Enric Mas tegen de vlakte. In de afdaling maakt de Spanjaard kennis met het Italiaanse asfalt.  . 16 uur 15.
   6. 16 uur 14. Pogacar is boven. Tadej Pogacar heeft het klimwerk al achter de rug. Nu wacht hem alleen nog een afdaling en dan kan hij opnieuw de armen in de lucht steken. De zege lijkt hem niet meer te kunnen ontglippen.  .
   7. 16 uur 10. Mooi gebaar van Soler. De ploegmaat van Pogacar geeft zijn bidon aan Evenepoel die nog even wil bijtanken.  .
   8. 16 uur 07. Achterstand voor Evenepoel. Hoe gaat het nog met Remco Evenepoel? De kopman van Quick Step - Alpha Vinyl ziet zijn achterstand alsmaar groter worden. Hij volgt nu op 3 minuten en 20 seconden van Pogacar, maar doet wel een poging om wat renners op te rapen. .
   9. 16 uur 05. In de achtergrond moeten ze nu de krachten bundelen. Mas, Porte, Landa en Vingegaard bewegen hemel en aarde. Ze komen echter niet dichter bij een alweer ontketende Pogacar.  .
   10. 16 uur 01. In een mum van tijd rijdt Pogacar een voorsprong van 22 seconden bij elkaar. Is de kopman van UAE weer op weg om een straf nummertje op te voeren? .
   11. 15 uur 59. Aanval Pogacar. Met nog 15 kilometer te gaan, vindt Pogacar het welletjes geweest. De Sloveen legt al zijn troeven op tafel en neemt razendsnel afstand van zijn concurrenten.  .
   12. 15 uur 58. Mikel Landa geeft enkele flinke snokken aan zijn stuur. Hij probeert het tempo hoog te houden, maar krijgt Pogacar niet overboord. .
   13. 15 uur 58. De poort staat nu achteraan wagenwijd open. Onder meer Richie Porte kan zijn wagonnetje niet aanhaken bij Pogacar en co. Vingegaard bijt zich ondertussen vast in het wiel van Pogacar. .
   14. Weer klimmen. Bilbao wordt ingerekend en begint met een omvangrijke groep aan de laatste klim. Kan er nog iemand Tadej Pogacar onder druk zetten?  . 15 uur 54.
   15. 15 uur 52. Laatste ronde. Bilbao duikt als eerste de laatste ronde in. Nog 19 kilometer en een laatste beklimming van de Monte Carpegna te gaan. Simmons stopt doodleuk aan de kant om zijn overschoentjes aan te trekken.  .
   16. 15 uur 49. Na de eerste beklimming is de groep der favorieten fel uitgedund. Zo'n 8 renners achtervolgen Bilbao nu, de Spanjaard rijdt momenteel op kop.  .
   17. 15 uur 46. Opdracht volbracht voor Quinn Simmons. Hij heeft de bergtrui op zak en wordt nu in de afdaling ingerekend door wat er nog rest van het peloton.  .
   18. 15 uur 44. Achterstand voor Evenepoel. Remco Evenepoel blijft terrein verliezen. Hij volgt nu op 1 minuut en 30 seconden van de groep der favorieten met onder andere Pogacar. Hij lijkt zijn podiumplek hier te verliezen. .
   19. 15 uur 39. Damiano Caruso komt met de schrik vrij. De Italiaan wijkt te ver uit in de bocht en kan een valpartij in de afdaling maar nipt vermijden.  .
   Tirreno - Adriatico
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritLido di Camaiore - Lido di Camaiore13,9 kmGannaGanna
   2wegwedstrijdCamaiore - Sovicille219 kmMerlierGanna
   3wegwedstrijdMurlo - Terni170 kmEwanGanna
   4wegwedstrijdMarmore - Bellante202 kmPogacarPogacar
   5wegwedstrijdSefro - Fermo155 kmBarguilPogacar
   6wegwedstrijdApecchio - Carpegna215 kmPogacarPogacar
   7wegwedstrijdSan Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto159 kmBauhausPogacar