Caleb Ewan maakt gemiste sprint goed, aanvaller Tadej Pogacar grijpt 3 seconden

  Tirreno - Adriatico: Rit 3
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  10°Cdistance 170 km
  location 13u14: Murlo - 17u22: Terni
  trophy Caleb Ewan
  einde
  startfinish
  0306090120170

   Caleb Ewan blijft zeges sprokkelen voor Lotto-Soudal in rittenkoersen dit jaar. In een massaprint op keitjes was hij de snelste van het pak in Tirreno-Adriatico, goed voor de negende zege van het seizoen voor de Belgische ploeg al dit jaar. Tadej Pogacar was de auteur van een smakelijk intermezzo en nadert tot op 3 seconden van Remco Evenepoel.

   De 3e etappe van Tirreno-Adriatico in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Lotto-Soudal reed zich gisteren de ziel uit het lijf voor Caleb Ewan, maar de Australiër verdronk in de sprint. Vandaag bleef hij koelbloedig in de chaos en schonk hij zijn werkgever een eerste WorldTour-zege van het seizoen.

   • Winnaar van de dag (2): Vanaf morgen zijn de klassementsmannen aan zet, maar Tadej Pogacar had genoeg rust genomen. Bij de tussensprint verdwenen 3 seconden in zijn mandje, het daaropvolgende offensief was een aangenaam tussendoortje.

   • Morgen: De klim naar aankomstplaats Bellante wordt 3 keer voor de wielen geschoven in de finale. 3,8 kilometer met een gemiddelde van 7 procent: de springveren en tenoren voor de eindzege moeten kleur bekennen.

   Pogacar kleurt de dag, Ewan rolt Démare in het slot op

   Na de overwinning van Tim Merlier gisteren kon Alpecin-Fenix vandaag geen verstoppertje spelen. 

    

   Met de steun van BikeExchange hield het een vluchtersgroep keurig binnen schot. 

    

   Verstandig, want meesteraanvaller Taco van der Hoorn was meegeglipt en de Nederlander mag je nooit onderschatten. 

    

   Op 50 kilometer van de aankomst werd Alpecin-Fenix echter bruusk weggeduwd door UAE, de ploeg van Tadej Pogacar

    

   De Sloveense topfavoriet wilde bij de tussensprint op zowat 30 kilometer van Terni de volle buit opvissen. 

    

   Dat plannetje, hoe getelefoneerd het ook was, werd tot in de puntjes uitgevoerd, maar veel verrassender was dat Pogacar het met 3 seconden in zijn rugzakje niet voor bekeken hield. 

    

   Met gangmaker Marc Soler, Julian Alaphilippe en Tao Geoghegan Hart verraste hij de sprintersploegen compleet. 

    

   Hoewel het even alle hens aan dek was, was het viertal in de overwegend vlakke finale vrijwel kansloos tegen het hongerige peloton. 

    

   Na een chaotische voorbereiding leek de timing van Groupama-FDJ op de klinkers in Terni perfect, maar kopman Arnaud Démare maakte er een te lange sprint van.

    

   Caleb Ewan lachte in zijn vuistje en hobbelde al bij al overtuigend naar zijn 3e seizoenszege op de criteriumaankomst. Tim Merlier werd 5e.

   Ewan: "Hier puur ik veel vertrouwen uit voor Milaan-Sanremo"

   "Dit is mijn 5e Tirreno-Adriatico en eindelijk win ik", glimlachte Caleb Ewan. "De voorbije jaren had ik pech of was ik niet in vorm, maar nu ben ik supertevreden met deze zege."

    

   "Of ik de snelste of de slimste was? Veel sprinters hadden vermoeide benen na gisteren en ook vandaag was het weer een lastige dag."

    

   "Ik moest veel ploegmaats inzetten om Tadej Pogacar en co in te rekenen. Zelfs Tim Wellens, die voor een klassement gaat, hielp mee. Ik stond er vrijwel alleen voor en moest de juiste wielen volgen."

    

   "Ik zag dat Arnaud Démare nog een mannetje had en bij de laatste bocht moest ik in de top 3 zitten. Gisteren hadden we enkele tactische foutjes gemaakt en hadden we te snel te veel energie verspeeld."

    

   "Zo'n finish, lichtjes hellend, ligt me wel. Volgende week volgt met Milaan-Sanremo een groot doel: hier puur ik veel vertrouwen uit. Ik ben tevreden met mijn vorm."

   Rituitslag Rit 3Rituitslag Rit 3

     naamploegresultaat
   1Caleb EwanLTS4:07:24
   2Arnaud DémareGFC+0
   3Olav KooijTJV+0
   4Nacer BouhanniARK+0
   5Tim MerlierAFC+0
   6Pascal AckermannUAD+0
   7Phil BauhausTBV+0
   8Simone ConsonniCOF+0
   9Elia VivianiIGD+0
   10Matteo MoschettiTFS+0

   Fase per fase

   1. 17 uur 24. Top 10. Ewan, Démare, Kooij, Bouhanni, Merlier, Ackermann, Bauhaus, Consonni, Viviani en Moschetti.  .
   2. 17 uur 22. De timing van Groupama-FDJ was nagenoeg perfect. Démare ging erg gretig aan, hield lange tijd stand, maar Ewan kwam uit zijn slipstream en ging er in het slot nog vrij vlot over. Kooij is 3e, Bouhanni en Merlier vervolledigen de top 5. .
   3. 17 uur 22. Het is de derde zege van het seizoen voor Ewan.  .
   4. 17 uur 21. Ewan is de snelste! Ewan heeft zijn revanche beet en wint op de straatklinkers. Démare was sterk, maar ging te vroeg aan.  .
   5. 17 uur 21. Démare begint er snel aan.  .
   6. 17 uur 20. Démare en Ewan zijn opgeschoven. Merlier wil naar dat wiel.  .
   7. Laatste km. Onder de vod is het een drukte van jewelste. Ewan zit in de buurt van Démare. Te ver.  . 17 uur 20.
   8. 17 uur 19. Alaphilippe heeft nog brandstof om een beurt voor zijn rekening te nemen. Merlier heeft nu plots meer steun. Dat is ook nodig. Het is chaotisch.  .
   9. 17 uur 19. Merlier heeft nog altijd één gangmaker. Ewan zit weer ver en moet dringend opschuiven.  .
   10. 17 uur 17. Cavendish is voorlopig vermist, Quick Step-Alpha Vinyl bekommert zich vooral om Evenepoel. We enteren nu de veilige zone van de laatste 3 kilometer. .
   11. 17 uur 17. Kooij zit uitstekend en heeft nog 2 mannetjes, ook Merlier kan niet klagen over zijn positie. Nog 4 kilometer. .
   12. 17 uur 15. Nog 5 kilometer. Het wegdek is breed, maar de kaartjes voor de beste plaatsen zijn beperkt. Het is nog altijd Ganna die het peloton aanvoert.  .
   13. 17 uur 14. Cerny, Asgreen en Alaphilippe houden Evenepoel in de veilige zone. Honoré loodst Cavendish naar voren. De blauwe trui knapt het dan weer zelf op.  .
   14. 17 uur 13. Nog snel even de sprinters: Merlier, Ewan, Cavendish, Viviani, Groves, Kristoff, Ackermann, Vendrame, Bauhaus, Meeus, Consonni, Démare, Nizzolo, Kooij, Bouhanni, Dainese, Moschetti, Boasson Hagen ... .
   15. 17 uur 10. De kopjes gaan van links naar rechts: het gevloek en getier kan zo meteen helemaal losbarsten. Wie kan zijn sprinter keurig lanceren? .
   16. 17 uur 08. Nog 10 kilometer: gruppo compatto. Het intermezzo was fraai, maar het viertal houdt de benen stil. Ze hebben toch enkele jongens choco gereden in het peloton. .
   17. 17 uur 07. Dit terrein is het peloton gunstig gezind. Er liggen geen hindernissen meer en zo is het een kansloze onderneming voor het kwartet.  .
   18. 17 uur 05. We zullen niet zeggen dat het een losse flodder was, maar het dubbeltje valt stilaan de kant op van het peloton. Het verschil is nog een handvol seconden.  .
   19. 17 uur 03. Soler krijgt het steeds lastiger om de alleskunner, de wereldkampioen en de Giro-winnaar van 2020 te volgen. Het peloton hijgt nu echt wel in hun nek.  .
   20. 17 uur 02. Alpecin-Fenix, Jumbo-Visma, Lotto-Soudal en Groupama-FDJ jagen de snelheidsmeter de hoogte in. 13": de inspanning lijkt een maat voor niets te zullen worden.  .