Ackermann flitst Gaviria nog net voorbij, Merlier valt stevig in slotfase

  Tirreno - Adriatico: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 133 km
  location 12:52: Lido di Camaiore - 15:50: Lido di Camaiore
  trophy Pascal Ackermann
  einde
  startfinish
  020406080100133

   Pascal Ackermann (Bora-Hansgrohe) heeft de eerste etappe in Tirreno-Adriatico gewonnen. De Duitser kroop door een piepklein gaatje om Fernando Gaviria (UAE) nog te remonteren. Belgisch kampioen Tim Merlier (Alpecin-Fenix) kwam in de laatste kilometers ten val en kon niet meesprinten.

   Lido de Camaiore aan de Toscaanse kust vormde de laatste jaren het decor voor een ploegentijdrit, dit jaar gooide de organisatie het roer om en kozen ze voor een sprintersetappe met start en aankomst in de badplaats.

    

   7 renners reden een tijd voor het peloton uit. De Duitser Paul Martens (Jumbo-Visma) en de Zwitser Simon Pellaud (Androni Giocattoli) bleven het langst voorop, in de laatste ronde moesten ze zich gewonnen geven.

    

   In de massasprint leek Gaviria een klasse te sterk, maar dat was zonder Ackermann gerekend. De snelle Duitser koerste als Jan zonder Vrees en snelde langs de boarding iedereen voorbij.

    

   Lang niet zonder risico, maar het leverde Ackermann wel de ritzege en de blauwe leiderstrui op.

    

   "Eindelijk win ik een keer, want de voorbije weken sukkelde ik wat met mijn timing waardoor ik bleef steken op ereplaatsen", reageerde hij. "Toegegeven, het gaatje was klein, maar het is me wel gelukt."

   VIDEO: De imposante en risicovolle sprint van Ackermann

   Pechvogel Tim Merlier

   Tim Merlier kon niet meestrijden om de dagzege. De Belgische kampioen kwam in de slotkilometers ten val.

    

   Mathieu van der Poel nam Merlier op sleeptouw, maar toen die laatste het wiel van een Quick-Step-renner aantikte, lag hij tegen de grond. Na een eerste medische controle werden schaafwonden over het hele lichaam vastgesteld.

    

   "We hadden de kaart van Tim Merlier getrokken omdat die 1e etappe wellicht toch zou beslecht worden na een massasprint. Dat was ook zo het geval. Mathieu van der Poel trok in volle finale naar voren, met Merlier in zijn wiel maar laatstgenoemde kwam in aanrijding met een andere renner", klinkt het bij Alpecin-Fenix.

    

   "Er zijn in deze Tirreno wel enkele mogelijkheden voor de sprinters. Vraag is natuurlijk hoe Tim Merlier de nacht zal doorkomen. Wellicht is hij morgen stijf en stram en die schaafwonden zullen hem ook al geen deugd doen."

    

    

   Tim Merlier gaat tegen de vlakte in de voorbereiding van de massasprint.

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Fase per fase

   1. 15 uur 55. 2 Belgen in top 10. Ackermann wint voor Gaviria en Nielsen. Merlier kon niet meesprinten na een val, ploegmaat Rickaert nam zijn rol over en finishte als 7e en eerste Belg. Allegaert sprintte naar de 9e plaats. .
   2. 15 uur 50. Finish: Ackermann als een duivel uit een doosje. De man van Direct Energie is er snel aan voor de moeite. Gaviria gaat van ver aan en lijkt het te halen, maar Ackermann remonteert hem nog. Klasse van de Colombiaan dat hij de deur niet sluit, want de Duitser komt langs de boarding voorbijgezoefd. .
   3. Laatste km. Er is er eentje van Direct Energie weg. . 15 uur 49.
   4. Merlier valt. Neen, Tim Merlier zal niet winnen. Op anderhalve kilometer van de weg zwiept hij weg. . 15 uur 48.
   5. 15 uur 48. Nog 2 km: Ganna perst een tijdrit uit zijn benen. Achter hen komt Van der Poel naar voren met Merlier. Deceuninck-Quick Step heeft het plan in de gaten en volgt. .
   6. 15 uur 46. Nog 3 km: bij Ineos willen Puccio en Ganna kopman Thomas veilig in de haven loodsen. .
   7. 15 uur 46. De favorieten voor vandaag. renner ploeg Fernando Gaviria (Col) UAE Emirates Pascal Ackermann (Dui) BORA-hansgrohe Davide Ballerini (Ita) Deceuninck-Quick Step Michael Matthews (Aus) Team Sunweb Tim Merlier Alpecin-Fenix Mike Teunissen (Ned) Jumbo-Visma Davide Cimolai (Ita) Israel Start-Up Nation Phil Bauhaus (Dui) Bahrein-McLaren .
   8. 15 uur 44. Nog 5 kilometer en we kennen de eerste ritwinnaar van deze zomereditie. .
   9. 15 uur 43. Nog 7 km: Campenaerts blijft de machinist van de NTT-trein. .
   10. 15 uur 39. Nog 10 km: de mannen van UAE-Emirates kijken de kat uit de boom. De ploegmaats van Fernando Gaviria zijn nog niet te zien in de spits. .
   11. 15 uur 36. De wegen zijn breed genoeg voor een trein of 3. Naast NTT zien we ook Israel Start Up en Bardiani opduiken. .
   12. 15 uur 31. Campenaerts in de cockpit. Nog 16 km: Victor Campenaerts loodst de trein van NTT naar de kop van de wedstrijd. Sprint de jonge Italiaan Battistella mee voor de zege? Vorig jaar was hij de snelste op het WK voor beloften. .
   13. 15 uur 29. Leiders gegrepen. Halen de 2 leiders de slotronde nog? Ja, net.  Maar meteen na de bel zien ze het peloton voorbijrijden. .
   14. Puntjes sprokkelen. In het peloton graait Michael Matthews nog 2 punten mee voor de rode trui. Het laatste puntje is voor de Italiaan Manuele Boaro. Leiders Paul Martens (5) en Simon Pellaud (3) waren hen al voorafgegaan. . 15 uur 16.
   15. 15 uur 13. Nog 30 km: het peloton ziet Martens en Pellaud in de verte ronddraaien, maar laat de twee nog wat spartelen. .
   16. 15 uur 09. 2 rondes. De renners hebben de finale aangesneden. Die bestaat uit 2 vlakke rondes van 18,3 kilometer. .
   Tirreno - Adriatico
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdLido di Camaiore - Lido di Camaiore133 kmAckermannAckermann
   2wegwedstrijdCamaiore - Follonica201 kmAckermannAckermann
   3wegwedstrijdFollonica - Saturnia217 kmWoodsWoods
   4wegwedstrijdTerni - Cascia194 kmHamiltonWoods
   5wegwedstrijdNorcia - Sassotetto202 kmYatesYates
   6wegwedstrijdCastelfidardo - Senigallia171 kmMerlierYates
   7wegwedstrijdPieve Torina - Loreto181 kmvan der PoelYates
   8individuele tijdritSan Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto10,1 kmGannaYates