Ganna schudt eerste nummertje van het jaar uit zijn benen, Wellens blijft leider

  Ster van Bessègeseinde
  />wegwedstrijd
  VertrekRousson - AankomstSaint-Siffret -
  Afstand152 km
  020406080100120152

   Een dag na de solo van Tim Wellens in de Ster van Bessèges heeft ook Filippo Ganna met een straf nummer uitgepakt. De wereldkampioen tijdrijden sprong weg uit een kopgroep met onder meer Belgisch kampioen De Bondt en finishte solo. Wellens verdedigt morgen zijn leiderstrui in de afsluitende tijdrit.

   Bekijk een korte samenvatting van de 4e rit

   De Bondt en Robeet mee in kopgroep met Ganna

   Na zijn knappe solo van gisteren begon Tim Wellens in de voorlaatste etappe als leider. Die trui verdedigen was dan ook hoofdzaak vandaag. Een vroege vlucht met daarbij Ganna, Perez en Brunel kreeg wat later nog gezelschap van een Belgisch duo: Dries De Bondt en (alweer) Ludovic Robeet.

    

   Het vijftal reed de hele koers lang rond met een tweetal minuten speelruimte. In het peloton kreeg Lotto-Soudal voldoende hulp. EF Education-Nippo, Total Direct Energie en B&B Hotels hadden hun zinnen gezet op de dagzege.

    

   De vroege vluchters leken een vogel voor de kat, want met de finish in zicht kwamen ook Bora-Hansgrohe en AG2R-Citroën een handje toesteken. De voorsprong kreeg al snel een knauw: 10 seconden bleven over. Gewonnen spel voor het peloton, zo leek het.

   De Bondt (vooraan) en Robeet (achteraan) kleurden de vroege vlucht.

   Niemand heeft een verhaal tegen de Italiaanse tijdritkuiten

   Maar... Drie renners konden die 10 seconden overbruggen. Latour, Turgis en Bettiol kwamen vanuit het peloton tot bij het groepje Ganna. De samenwerking was er ver te zoeken en het peloton hijgde in de nek van de vluchters.

    

   Dan besloot wervelwind Ganna zijn motor op gang te trappen. Vanuit het zadel liet hij iedereen genadeloos achterwege. De vluchters zouden de Italiaan niet meer terugzien. Maar ook in het peloton kwamen ze niet meer dichterbij.

    

   Ganna beukte er zowaar een halve minuut bij, in het peloton hadden ze geen verhaal, enkel het schaamrood op de wangen. Leider Tim Wellens liet het niet aan zijn hart komen, want zijn trui kwam nooit in gevaar. De sprint om de tweede plek werd een prooi voor Laporte, voor Ackermann. Van Avermaet en Milan Menten vervolledigden de top 5.

    

   Morgen staat de slottijdrit op het programma. Daar verdedigt Tim Wellens zijn leiderstrui, die hij wel comfortabel om de schouders heeft. 

   De beslissende versnelling van Ganna

   Grappig: José legt Renaat het concept van vergeten groenten uit

   Oeps: vluchter Brunel moet uitwijken voor een verloren drinkbus

   Rituitslag Ster van BessègesRituitslag Ster van Bessèges

   Fase per fase

   1. 16 uur 15. Laporte en Ackermann mee op podium. Greg Van Avermaet valt net naast het podium, want in de sprint om de tweede plek tonen Laporte en Ackermann zich net sneller. Milan Menten sprint knap naar de vijfde plek! .
   2. 16 uur 14. Ganna steekt de handen in de lucht. Filippo Ganna rondt een vroege vlucht prachtig af en bezorgt het peloton het schaamrood op de wangen. Knappe zege voor de Italiaan. .
   3. 16 uur 13. Nog een laatste keer op de trappers staan, Ganna perst er nog een spurtje uit met nog 300 meter te gaan. .
   4. Laatste km! De wereldkampioen tijdrijden passeert de vod van de laatste kilometer. Met (on)geluksnummer 13 op de rug stoomt hij lustig door. . 16 uur 12.
   5. 16 uur 11. Ik denk dat je niet veel mooier op de fiets kan zitten dan Ganna. José De Cauwer.
   6. 16 uur 11. Nog 2 kilometer! Dit kan haast niet meer foutlopen. Ganna moet nog 2 kilometer volhouden en de bloemen zijn binnen. .
   7. 16 uur 08. Ganna rijdt verder weg. Een hele dag in de ontsnapping, het peloton op minder dan 10 seconden, één versnelling vanuit het zadel en het peloton kwam niet meer terug. Filippo Ganna kan de overwinning al ruiken en heeft al 47" bij elkaar gebeukt.  .
   8. 16 uur 06. Het is voorbij in het peloton, over & out. José De Cauwer.
   9. 37". De koersradio meldt 37" voor Ganna op het peloton! Krijgen we hier een waar spektakelstukje van de Italiaanse wervelwind? . 16 uur 06.
   10. 16 uur 04. Voor de leiderstrui van Tim Wellens heeft de actie van Ganna weinig tot geen gevolgen. Zijn voorsprong met de tijdrit van morgen in het achterhoofd is geruststellend. Het zijn de ploegen die nog een ritzege willen meegraaien die in actie moeten schieten.  .
   11. 16 uur 03. Voor de andere vluchters is het gedaan, maar het peloton kan zich hier ook op verkijken. José De Cauwer.
   12. 16 uur 02. Ganna vanuit het zadel. Filippo Ganna perst er nog een tijdritje uit! De Italiaan versnelt vanuit het zadel en laat al zijn medevluchters genadeloos achter. Het peloton moet nu wakker worden! .
   13. 15 uur 59. Daar zijn de manschappen van leider Tim Wellens! Met een indrukwekkende trein nemen ze het grote pak op sleeptouw. De Bondt en co hebben ze de hele tijd in zicht. .
   14. 15 uur 58. Bijna weer samen. Het werk van Bora en AG2R loont. Met nog een goeie 10 kilometer te gaan lijkt alles weer samen te vloeien. .
   15. 15 uur 56. Bora en AG2R werken. In het peloton hebben Bora-Hansgrohe en AG2R-Citroën elkaar gevonden in de achtervolging op de vluchters. Opnieuw kan Lotto-Soudal makkelijk meepeddelen.  .
   16. 15 uur 53. Het zevental werkt niet goed samen, dat is goed nieuws voor het peloton. De voorsprong is wel weer gestegen naar 27". .
   17. 15 uur 53. Met het verse bloed vooraan gaat het tempo weer de hoogte in, maar de voorsprong blijft rond de 20 seconden bengelen. Ook in het peloton gaat het razendsnel. .
   18. 15 uur 52. Bettiol is nu dé favoriet in de groep vooraan. Renaat Schotte.
   19. 15 uur 50. 7 renners vooraan, Bettiol mee! Drie renners komen bij de vier overblijvers vooraan. Latour, Turgis en Bettiol maken de oversteek. .
   20. 15 uur 47. Robeet lost. Terwijl er vanuit het peloton enkele prikjes komen, moet Robeet de rol vooraan lossen.  .
   Ritoverzicht
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   van/>Bellegarde - Bellegarde143.5 kmChristophe LaporteChristophe Laporte
   van/>Saint-Geniès-de-Malgoirès - La Calmette154 kmTimothy DupontChristophe Laporte
   van/>Bessèges - Bessèges155 kmTim WellensTim Wellens
   van/>Rousson - Saint-Siffret152 kmFilippo GannaTim Wellens
   vanAlès - Alès10.7 kmFilippo GannaTim Wellens