Ga naar de inhoud

Alexander Kristoff soleert (!) naar de zege in een beestachtige waaiereditie van de Scheldeprijs

Scheldeprijs
Wegwedstrijd
198.7 km
13:05 Terneuzen - 17:10 Schoten
Alexander Kristoff
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 198.7

  Na Gent-Wevelgem heeft Intermarché-Wanty-Gobert met de Scheldeprijs een nieuwe vette voorjaarsvis binnengehengeld. Alexander Kristoff (34) wachtte zijn sprint niet af en reed in de finale weg uit een kopgroep die door de wind in Zeeland was ontstaan. Quick Step miste alweer de slag.

  De 110e editie van de Scheldeprijs in een notendop:

  Winnaar van de dag: de Scheldeprijs win je niet vaak na een solo. Alexander Kristoff (34) dus! In zijn eentje overklaste hij zijn medevluchters, die bijna allemaal minstens één ploegmaat aan boord hadden.

   

  Verliezers van de dag (1): Quick Step-Alpha Vinyl rijdt niet zijn beste voorjaar. Nu miste het team ook nog eens de juiste waaier, nochtans de specialiteit van de wolven. Topfavoriet Jakobsen werd pas 15e.

   

  Verliezers van de dag (2): Tim Merlier en Jasper Philipsen waren wel meteen wakker. Merlier zou Philipsen naar de zege loodsen in de kopgroep. Tot zover de tactiek, want  in de uitslag vindt u ze nog maar net in de top 10 terug.

  U vraagt waaiers, u krijgt waaiers

  Wie al eens een rondje gaat fietsen in Zeeland weet dat de wind er altijd van de partij is. Ook vandaag. 


  Weerman Bram Verbruggen voorspelde een stevige bries vanuit het zuidwesten, met windstoten tot 60 km/u.


  Die voorspelling deed het peloton likkebaarden. De renners konden niet wachten om stevige wattages te trappen en na een halfuur was het al bingo: het peloton brak in stukken.

   

  Hadden de boot gemist: de wolven van Quick Step. Samen met Morkov, Steels en Stybar was topfavoriet Jakobsen op achtervolgen aangewezen.

  De winnaar zit vooraan

  Met gemiddeldes boven de 50 km/u draaide het prima rond in de kopgroep. Bora-Hansgrohe was vooraan het best vertegenwoordigd met 4 renners, Alpecin-Fenix had met Merlier en Philipsen zijn twee kopmannen mee.

   

  Maar het was eenzaat Kristoff die iedereen verraste met een solo. Nadat Quick Step en Lotto-Soudal de handdoek in de ring hadden gegooid, wist hij dat een van de 13 koplopers de Scheldeprijs zou winnen.

   

  Op de laatste passage van de kasseien in de Broekstraat, op 7 km van de streep, gooide hij zijn tweewieler in een stevige versnelling. Beetje bij beetje snelde de Noorse beer weg naar zijn tweede overwinning in Schoten (na 2015).

   

  Achter hem won Van Poppel voor de Australische (ex-)pistier Welsford de sprint om de tweede plaats.

   

  Voor Philipsen en Merlier hoefde het niet meer. Zij bolden respectievelijk als 8e en 9e binnen.

  Kristoff: "Speciaal om solo te winnen"

  "Het was een harde koers", wist winnaar Alexander Kristoff te vertellen. "Ik zag af omdat Gerben Thijssen uit onze kopgroep was gevallen."


  "Ik moet hem wel bedanken. Dankzij hem zat ik in de eerste waaier, want normaal ben ik een trage starter."


  Diep in de finale sprak Kristoff zijn ervaring aan. "Bora bleef maar aanvallen in de slotronde", getuigde hij. "Ik zag af omdat ik helemaal alleen zat, maar ik heb het toch geprobeerd op de kasseien."


  Met succes. "En dat na een solo. Dat is me nog niet vaak gelukt en dat maakt het zo speciaal", lachte de 34-jarige Noor.


  Na Girmay wint nu ook Kristoff een klassieker voor Intermarché. "We kunnen nu al blij zijn met ons seizoen", concludeerde hij.

  Meer reacties na de Scheldeprijs:

  Rituitslag Scheldeprijs
  naamresultaatploeg
  1
  Alexander Kristoff
  4:06:02
  Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
  2
  Danny van Poppel
  +24
  BORA - hansgroheBOH
  3
  Sam Welsford
  +24
  Team DSMDSM
  4
  Casper van Uden
  +26
  Team DSMDSM
  5
  Edward Theuns
  +26
  Trek - SegafredoTFS
  6
  Kenneth Vanbilsen
  +28
  CofidisCOF
  7
  Daniel McLay
  +28
  Team Arkéa - SamsicARK
  8
  Jasper Philipsen
  +28
  Alpecin - FenixAFC
  9
  Tim Merlier
  +28
  Alpecin - FenixAFC
  10
  Ryan Mullen
  +28
  BORA - hansgroheBOH

  Fase per fase

  1. 17 uur 33. Philipsen: "Mijn benen liepen vol". Het plannetje van Alpecin-Fenix is mislukt. Philipsen zou sprinten, Merlier zou hem afvuren. "Tot er in de finale gekoerst werd. Na zo'n zware dag liepen mijn bene vol", legde Philipsen uit. .
  2. 17 uur 18. Ik win niet vaak solo en daar moet ik Gerben Thijssen voor bedanken. Hij loodste me in de juiste waaier. Alexander Kristoff.
  3. 17 uur 15. De top 10. 1. Kristoff 2. Van Poppel 3. Welsford 4. Van Uden 5. Theuns 6. Vanbilsen 7. McLay 8. Philipsen 9. Merlier 10. Mullen .
  4. 17 uur 12. Op meer dan 3 minuten van Kristoff klopt De Lie Jakobsen in de sprint. .
  5. 17 uur 11. Een sprintkoers? Neen, dit was een atypische Scheldeprijs. José De Cauwer.
  6. 17 uur 09 match afgelopen
  7. laatste km. Terwijl Kristoff de laatste kilometer aansnijdt, barst achter hem de strijd om de ereplaatsen los. Wie vergezelt de Noor op het podium? . 17 uur 07.
  8. + 21 seconden. Nog 3 km: Alexander Kristoff gaat zich nog een keer op de erelijst van Schoten hijsen. Hij won al een keer in 2015. Zijn voorsprong op zijn medevluchters: 23 seconden. . 17 uur 06.
  9. 17 uur 04. Tim en Jasper, neem eens een beslissing. Karl Vannieuwkerke.
  10. 17 uur 03. Nog 4 km: Tim Merlier gaat zich leegrijden. De Australiër Welsford trekt mee in de tegenaanval. Voorin draait Kristoff een monsterverzet. .
  11. 17 uur 03. Kristoff verrast met een late uitval.

   Kristoff verrast met een late uitval

  12. 17 uur 02. Kristoff op kousenvoeten. Nog 5 km: Kristoff heeft 100 meter. Houdt de stevige Noor zijn inspanning vol tot op de streep? Bij de achtervolgers kijken ze naar mekaar. .
  13. 17 uur 01. Ik denk dat de vogel gaan vliegen is. José De Cauwer.
  14. Kristoff op de kasseien. Nog 7 km: Kristoff gaat stevig te keer op de kasseien. "Rijd dit maar eens dicht", weet Karl Vannieuwkerke. Theuns en Merlier doen een poging. . 16 uur 59.
  15. 16 uur 58. Ook Van Uden raakt niet weg, Bennett in de problemen.

   Ook Van Uden raakt niet weg, Bennett in de problemen

  16. 16 uur 57. Bennett haakt af. Nog 8 km: Het vet is van de soep bij Sam Bennett. De Ier zal geen revanche nemen voor zijn 2e plaats van vorig jaar. .
  17. 16 uur 57. We gaan voor de laatste keer de Broekstraat in, wie forceert er nog wat?

   We gaan voor de laatste keer de Broekstraat in, wie forceert er nog wat?

  18. 16 uur 56. Aanvallen geblazen. Nog 10 km: Derde keer, goeie keer? Neen, Mullen geraakt niet weg. De Nederlander Van Uden wel? .
  19. 16 uur 55. Bora in actie. Nog 12 km: De Ierse kampioen Ryan Mullen probeert nog eens. Nu is het Jasper Philipsen die in zijn wiel kruipt. De aanval duurt niet lang, Jordi Meeus is de volgende die aanvalt. Bora wil de kopgroep uitdunnen. .