Ga naar de inhoud
Wiebes blijft onklopbaar in de Scheldeprijs.

Vier op een rij! Topfavoriete Lorena Wiebes overvleugelt de tegenstand in de Scheldeprijs

 wo 3 april 2024 14:58
Scheldeprijs (vrouwen)
Wegwedstrijd
131 km
11:40 Schoten - 14:58 Schoten
Lorena Wiebes
einde
  1. 0
  2. 20
  3. 40
  4. 60
  5. 80
  6. 100
  7. 131

    Vier keer de Scheldeprijs voor vrouwen, vier keer Lorena Wiebes op het hoogste schavot. De Nederlandse van SD Worx-Protime was oppermachtig in de laatste rechte lijn. Ze klopte met sprekend gemak Charlotte Kool, Elisa Balsamo en co. op de Churchilllaan in Schoten.

    • Sleutelmoment: Geen Zeeland, geen waaiers bij de vrouwen. Van bij de start werd eigenlijk duidelijk dat er vandaag voor de zege zou worden gesprint.
     
    • Winnaar van de dag: De Scheldeprijs bij de vrouwen mag stilaan de naam van Lorena Wiebes dragen. Voor de vierde keer sinds de sprinterskoers werd opgericht in 2021 kraait de Nederlandse victorie in Schoten.

     

    Kroniek van een aangekondigde sprint

    De Scheldeprijs blijft bij de vrouwen in de Noorderkempen en dat komt het wedstrijdverloop niet ten goede. 

     

    Twee rensters kregen van de sprintersploegen toch een vrijgeleide, al zullen Dijkstra en Aintila nooit van de zege gedroomd hebben op het lokale circuit in Schoten.

     

    Pas op de laatste keer Broekstraat, de enige noemenswaardige hindernis van de dag, kwam SD Worx-Protime eindelijk naar voren voor Wiebes. Europees kampioene Mischa Bredewold nam er het hele peloton op sleeptouw, een koninklijke sprint was in de maak.

     

    Daarin rolde ex-ploegmate Charlotte Kool als in haar beste dagen als sprintloods de rode loper uit voor Wiebes. Niemand stond uiteindelijk op de foto. Met Marthe Truyen en Katrijn De Clercq finishten twee Belgen in de top 10. 

     

    Reactie van de winnares:

    • Lorena Wiebes: "Perfect rapport? Zeker! Ik denk dat het een hele eerlijke sprint was op het einde. Ik zag dat Balsamo op links aanging, toen ging ik ook. Ik moest vechten voor een goed wiel en moest mijn eigen weg zoeken. De meiden hebben er hard voor gevochten. In zo'n sprint moet alles op zijn plek vallen. Het kwam dan toch goed. Zegegebaar? Dat is iets met het team, ik ben vogelvrij. De sprint ging goed, ik kijk al uit naar Roubaix."

    Uitslag Scheldeprijs (vrouwen)

    naamresultaatploeg
    1
    Lorena Wiebes
    131km in 3u16'47"
    2
    Charlotte Kool
    z.t.
    3
    Martina Fidanza
    4
    Sofie van Rooijen
    5
    Mirre Knaven
    6
    Marthe Truyen
    7
    Elisa Balsamo
    8
    Chiara Consonni
    9
    Katrijn De Clercq
    10
    Nienke Veenhoven

    Fase per fase

    14:59

    Top drie:

    1. Wiebes

    2. Kool

    3. Fidanza

    14:58

    Hoe verliep de sprint?

    Zoals in hun beste dagen bij DSM profiteert Wiebes optimaal van de versnelling van Kool om naar de zege te snellen. De Italiaanse renners kwamen er in de sprint niet aan te pas.

    14:57

    4 op een rij voor Wiebes!

    Kool probeert te anticiperen met de finishlijn in zicht, maar tegen Wiebes valt niets te beginnen. De topfavoriete wint met sprekend gemak haar vierde Scheldeprijs.

    14:56

    Lidl-Trek neemt over voor Balsamo, ook dsm firmenich-PostNL is goed gepositioneerd.

    14:56

    Laatste km.

    Het is toch SD Worx-Protime dat in pole position de laatste kilometer induikt. Maakt Wiebes haar klavertje vier vol?

    14:56

    Dijkstra en Aintila zijn ingelopen. Niets staat een massasprint nu nog in de weg.

    14:55

    5"

    Dijkstra en Aintila zijn er bijna aan voor de moeite. We duiken de voorlaatste kilometer in met UAE dat het tempo bepaalt. 

    14:54
    14:53

    Weer een zware val

    Net op het moment dat ze achteraan weer hard tegen het asfalt smakken, krijgen we voorin het peloton zowaar nog een uitval van iemand van AG Insurance-NextG. Lang houdt ze het niet vol.

    14:53

    14"

    Onder het spandoek van de laatste 4km ziet het peloton Dijkstra en Aintila rijden. De twee lijken eraan voor de moeite.

    14:52

    Dsm firmenich-PostNL en Visma-Lease a Bike nemen nu over van SD Worx-Protime. Wiebes en co. moeten herorganiseren.

    14:51

    20"

    Op 5km van de finishlijn hebben de twee voorin nog een twintigtal seconden. Het gaat nu heel hard in het peloton.

    14:50

    Langs het Albertkanaal komt nu ook Balsamo voor het eerst goed in beeld. We maken ons op voor een koninklijke sprint tussen Wiebes, Kool, Balsamo en Consonni.

    14:49

    34"

    Op Uneken na duiken alle vrouwen van SD Worx-Protime nu voorin op. Het verschil zakt terug tot 34" op het einde van de Broekstraat.

    14:47

    Op de Broekstraat draaien de vrouwen in het peloton het gashendeltje volledig open. Europees kampioene Bredewold (SD Worx-Protime) neemt haar kopvrouw op sleeptouw.

    14:45

    Laatste keer Broekstraat

    Op iets minder dan 9km van het einde is het verschil tussen Dijkstra en Aintila en het peloton nog altijd dik 50 seconden. Hebben ze achterin wel alles goed onder controle?

    14:39
    Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
    14:36

    De sprinterploegen zijn begonnen met hun organisatie. We tellen veel volk van SD Worx-Protime en UAE voorin. De vrouwen van Lidl-Trek zijn wat minder aanwezig voorlopig.