Ga naar de inhoud

Met de vinger in de lucht: Evenepoel eert betreurde Gino Mäder met ritzege in Ronde van Zwitserland

Ronde van Zwitserland
Wegwedstrijd
25 °C
183.5 km
12:21 Tübach - 16:53 Weinfelden
Remco Evenepoel
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 183.5

  In de slotkilometer wees hij al eens naar de hemel. Wereldkampioen Remco Evenepoel heeft Gino Mäder, de Zwitserse renner die om het leven kwam in de Ronde van Zwitserland, geëerd met een emotionele ritzege. Wout van Aert snelde naar de tweede plek. Voor het klassement maakte het niet uit, want 25 kilometer voor de streep werden de tijdsverschillen al vastgelegd.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  De 7e rit van de Ronde van Zwitserland in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Remco Evenepoel koerst op emotie en dat heeft hij vandaag andermaal bewezen. Met een krachtige solo van bijna 20 kilometer pakt de wereldkampioen de ritzege, maar dat was bijzaak. Zijn gedachten zaten voortdurend bij de betreurde Gino Mäder.

   

  • Opvallend: De eerste 160 kilometer van de etappe werkte het peloton af in gesloten orde. Het had veel weg van een volledig geneutraliseerde en ingetogen etappe zoals gisteren. Nadat de tijdsverschillen opgemeten werden op 25 kilometer van het einde, barstte de koers wel open. 

   

  • Morgen: Terwijl zijn concurrenten in het eindklassement hun krachten al spaarden voor de tijdrit van morgen, spande Evenepoel zich nog in voor de ritzege vandaag. Met nog een kleine 26 kilometer tegen de klok op het menu kan alles nog in de top van het klassement.

  Ingetogen etappe met mooi einde door Evenepoel

  "We doen dit uit respect voor de familie en het team van Gino, die wilden dat we bleven doorgaan", zo verklaarde Remco Evenepoel voor de start.

   

  Na het tragische overlijden van Gino Mäder gisteren werd in samenspraak met de ouders van Mäder beslist om het slotweekend van de Ronde van Zwitserland  toch door te laten gaan. 

   

  Al was dat wel zonder de voltallige ploegen van Bahrain Victorious – het team van Gino Mäder -, Intermarché-Circus-Wanty en Tudor.

   

  Zij zagen het niet meer zitten om van start te gaan vandaag, net als nog een tiental andere renners onder wie de Zwitsers Stefan Küng, Marc Hirschi en Mauro Schmid.

   

  Een klein peloton begon aan een serene tocht over de Zwitserse wegen. De organisatie had dan al gecommuniceerd dat de tijdsverschillen opgenomen zouden worden op 25 kilometer van de streep.

   

  Het bleef dan ook windstil tot aan die tijdsopname. Aan de voet van de slothelling van de dag lieten veel renners zich uitzakken. 

   

  Wie hun zinnen nog wel wilden verzetten met een halfuur koers, waren Remco Evenepoel en Wout van Aert.

   

  Die laatste zorgde ervoor dat het tempo op de Ottenberg hoog lag, terwijl de wereldkampioen het iets meer vanuit de achtergrond bekeek.

  Evenepoel trok net na de top van de slothelling ten aanval.

  Net na de top was het moment van Evenepoel wel daar. Met een verschroeiende versnelling liet hij alles en iedereen achter. 


  En wie haalt Evenepoel nog terug als hij zijn zinnen ergens op gezet heeft? 


  Niemand, ook vandaag niet. Met een solo van 17 kilometer bracht hij een eerbetoon aan Gino Mäder zoals Evenepoel het wilde doen. 


  Een hand op het hart en een vinger naar de hemel. Zo kwam hij over de streep met zijn gedachten enkel bij Mäder. 


  Wout van Aert won daarachter nog de sprint om plek 2 van Bryan Coquard.

   

  De te verdienen bonificaties waren opgeschort, in het klassement verandert er dus niets na vandaag. Alles zal morgen beslist worden in de afsluitende tijdrit van 26 kilometer.

  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

  Evenepoel reed een solo van 17 kilometer.

  Reactie Van Aert: "Veel respect voor elkaars meningen in het peloton"

  "Het was een moeilijke dag vandaag. Sommige teams wilden nog verder koersen, terwijl anderen liever zouden stoppen. Het is dus mooi dat er veel respect was in het peloton voor elkaars meningen door niet aan te vallen van bij de start", zo opent Van Aert.

   

  "Ik vond het een goede zaak om toch nog te koersen in de finale. Zo kunnen we proberen om de bladzijde om te draaien en de toeschouwers koers te laten zien." 

   

  "Het voelt normaler aan om vol gas de klim op te gaan dan om rond te rijden zoals in de eerste 160 kilometer. Voor mij was dat een goede manier om vandaag door te komen."

   

  Hoe kijkt Van Aert naar zijn kansen in de tijdrit van morgen? "De laatste 2 dagen heb ik mijn gedachten niet echt bij die tijdrit gehad. Vanavond of morgen zal ik het eens van dichterbij moeten bekijken. Al denk ik dat het parcours meer in het voordeel is van de klassementsmannen dan de eerste tijdrit."

  Reactie Skjelmose: "Denk dat ik het af kan maken morgen"

  Trek - Segafredo, het team van leider Mattias Skjelmose, bepaalde zowat heel de dag het rustige tempo in het peloton.

   

  "We hebben als team de toon gezet hoe de koers vandaag moest verlopen en daar ben ik trots op. De andere renners respecteerden dat ook", reageert Skjelmose.

   

   De Deen begint morgen als leider aan de afsluitende tijdrit. Hij verdedigt een voorsprong van 46 seconden op Remco Evenepoel.

   

  "Ik voelde me goed in de openingstijdrit dus ik denk dat morgen me ook wel moet liggen. Ik heb veel tijd gespendeerd op de tijdritfiets en in de windtunnel. De vorm zit goed dus ik denk dat ik het af kan maken morgen."

  Uitslag Rit 7
  naamresultaatploeg
  1
  Remco Evenepoel
  4:01:04
  Soudal - Quick-StepSOQ
  2
  Wout van Aert
  +0
  Jumbo - VismaTJV
  3
  Bryan Coquard
  +0
  CofidisCOF
  4
  Lorrenzo Manzin
  +0
  TotalEnergiesTEN
  5
  Alex Aranburu
  +0
  Movistar TeamMOV
  6
  Kevin Vermaerke
  +0
  Team DSMDSM
  7
  Romain Grégoire
  +0
  Groupama - FDJGFC
  8
  Jonas Koch
  +0
  BORA - hansgroheBOH
  9
  Gonzalo Serrano
  +0
  Movistar TeamMOV
  10
  Matt Dinham
  +0
  Team DSMDSM
  naamresultaatploeg
  1
  Mattias Skjelmose
  20:44:45
  Trek - SegafredoTFS
  2
  Felix Gall
  +8
  AG2R - Citroën TeamACT
  3
  Juan Ayuso
  +18
  UAE Team EmiratesUAD
  4
  Remco Evenepoel
  +46
  Soudal - Quick-StepSOQ
  5
  Wilco Kelderman
  +1:16
  Jumbo - VismaTJV
  6
  Romain Bardet
  +1:29
  Team DSMDSM
  7
  Rigoberto Urán
  +1:54
  EF Education - EasyPostEFE
  8
  Cian Uijtdebroeks
  +1:57
  BORA - hansgroheBOH
  9
  Dylan Teuns
  +3:00
  Israel - Premier TechIPT
  10
  Harold Tejada
  +3:48
  Astana - Qazaqstan TeamAST

  Fase per fase

  1. 16 uur 55. Wout van Aert wint de sprint van de achtervolgers en maakt er zo een Belgisch één-tweetje van. Bryan Coquard wordt derde.  .
  2. 16 uur 54 match afgelopen
  3. 16 uur 53. Een kusje naar de hemel kan er nu al af bij Evenepoel. Het is duidelijk dat zijn gedachten vooral bij Mäder zitten.  .
  4. Laatste km. Voldoende tijd voor een emotioneel zegegebaar: met een voorsprong van 50 seconden duikt Evenepoel de laatste kilometer in. . 16 uur 52.
  5. 16 uur 51. In de achtergrond keren er nog wat knechten terug in de groep-Van Aert, maar daar is het nu te laat voor. Powless probeert nog solo op zoek te gaan naar plek 2.  .
  6. 16 uur 50. Als een speer raast de wereldkampioen over de Zwitserse wegen. Evenepoel koerst zoals we hem kennen: op emotie.  .
  7. 16 uur 48. Nog 5 kilometer. Nu al uitbundig de vuist ballen zal er niet bij zijn vandaag, maar Evenepoel is zo goed als zegezeker.  .
  8. 16 uur 44. De voorsprong van Evenepoel groeit. Van 30 gaat het naar 35 seconden. Van Aert lijkt te mogen gaan sprinten om plek 2.  .
  9. 16 uur 43.
  10. 16 uur 42. Nog 10 kilometer voor Evenepoel. Het tiental achtervolgers blijft achter de feiten en achter de wereldkampioen aan koersen. Al ligt het tempo bij Van Aert en zijn gezellen duidelijk niet zo hoog als bij Evenepoel. .
  11. 16 uur 41. Bijna rijdt Evenepoel verkeerd op een rotonde, maar hij kan net op tijd corrigeren. Zo kan het natuurlijk ook nog mislopen.  .
  12. 30 seconden. De wereldkampioen lijkt gaan vliegen. Een gat van 30 seconden dichtrijden op de Aerokogel is bijna onbegonnen werk, zeker op deze golvende en draaiende wegen.  . 16 uur 40.
  13. 16 uur 38. Geen reactie. Evenepoel doet wat hij het liefst doet: in zijn eentje aan hoog tempo brommeren. Achter hem komt er niet meteen een tegenreactie tot stand.  .
  14. 16 uur 36. Nog eens herinneren: de tijdverschillen in deze etappe tellen niet mee voor het eindklassement. Terwijl de andere klassementsmannen zich sparen voor de tijdrit van morgen, trekt Evenepoel de gashendel nog eens open.  .
  15. 16 uur 35. Aanval Evenepoel. De wereldkampioen toont zich en trekt ten aanval. De Ethiopiër Berhe probeerde hem even te volgen, maar moet Evenepoel al heel snel laten gaan. Is Remco begonnen aan een solo van 17 kilometer?  .
  16. 16 uur 34. We ronden de top van de Ottenberg met een groepje van een renner of 20. Zij beginnen aan de afdaling richting finishlijn. Al volgt er nog wel een knikje voor ze aankomen in Weinfelden.  .
  17. 16 uur 32. Terwijl we Ayuso achteraan zijn krachten zien sparen door te lossen uit het peloton, peddelt Evenepoel nog vrolijk mee bij de eerste 10. Een paar posities achter hem valt er weer een breukje.  .
  18. 16 uur 31. Sagan parkeert. Het tempo van zijn voormalige rivaal is er teveel aan voor Peter Sagan. Hij parkeert op de Ottenberg en zal dus geen rit winnen in deze Ronde van Zwitserland. .
  19. 16 uur 30. Kwiatkowski aan het werk. Van Dijke zijn pijp is uit. Dat is het signaal voor Pidcock om het tempo niet te laten zakken en Kwiatkowski naar de kop van de groep te sturen.  .
  Ronde van Zwitserland
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  11/06Einsiedeln - Einsiedeln
  12,7 km
  Stefan Küng
  Stefan Küng
  2
  12/06Beromünster - Nottwil
  173,7 km
  Biniam Girmay
  Stefan Küng
  3
  13/06Tafers - Villars-sur-Ollon
  143,8 km
  Mattias Skjelmose
  Mattias Skjelmose
  4
  14/06Monthey - Leukerbad
  152,5 km
  Felix Gall
  Felix Gall
  5
  15/06Fiesch - La Punt
  207,1 km
  Juan Ayuso
  Mattias Skjelmose
  6
  16/06Chur - Oberwil-Lieli
  140,9 km
  7
  17/06Tübach - Weinfelden
  183,5 km
  Remco Evenepoel
  Mattias Skjelmose
  8
  18/06Sankt Gallen - Abtwil
  25,7 km
  Juan Ayuso
  Mattias Skjelmose