Luis Leon Sanchez zet uitgedund peloton een hak in Zwitserland

  Ronde van Zwitserland: Rit 2
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 159.6 km
  location 13:32: Langnau im Emmental - 17:27: Langnau im Emmental
  trophy Luis León Sánchez
  einde
  startfinish
  020406080100120140159.6

   De eerste rit in lijn in de Ronde van Zwitserland was spek voor de bek van Luis Leon Sanchez (Astana). De Spanjaard bleef solo uit de klauwen van het peloton. Sagan won de sprint voor de tweede plek, maar de leiderstrui ging met minder dan een seconde naar Asgreen.

   Vier vluchters namen niet de tijd om de omloop van 53 km rond Emmental im Langnau, die ze uiteindelijk drie keer zouden moeten afleggen, in zich op te nemen. De koplopers reden nog broederlijk over de eerste helling van de dag, maar in de afdaling nam Imhof afscheid van Van Keirsbulck, Mannion en Grellier. De Zwitser was vertrokken voor een lange en eenzame onderneming.

    

   In de tweede ronde hield het peloton Imhof binnen handbereik. Tussendoor werd er flink gebikkeld om de bonificaties. Sagan troefde Matthews af, maar die laatste schoof wel tot naast leider Dennis in de virtuele stand. Imhof kreeg ondertussen nooit meer dan drie minuten speelruimte, want velen vonden dat ze in deze rit kans maakten op de bloemen. Door materiaalpech op het voorlaatste bergje brak de veer bij Imhof, die in één klap twee minuten verloor. Dat was het sein voor de kleppers om in actie te schieten.

    

   Astana versmachtte het peloton met een ware machtsontplooiing en rolde de rode loper uit voor Fraile. De Spanjaard probeerde het eerst alleen, kreeg dan Asgreen en Thalmann mee en loste die twee vervolgens weer, maar geraakte nooit definitief weg. In alle drukte griste Asgreen nog een paar levensbelangrijke boni's mee die hem aan de meet nipt de leiderstrui opleverden.

    

   Ook voor de etappezege bleef het razend spannend in de lange laatste afdaling. Enkelen gooiden een bommetje, maar niemand koos zijn moment zo zorgvuldig uit als Luis Leon Sanchez. De ervaren Spanjaard muisde er plots vanonder en fietste, doordat de sprintersploegen even moesten wachten op hun rappe mannen, in geen tijd een halve minuut bij elkaar. Dat volstond, al kwam het uitgedunde peloton toch nog vrij dicht.

   rituitslagrituitslag

   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritLangnau im Emmental - Langnau im Emmental9,5 kmDennisDennis
   2wegwedstrijdLangnau im Emmental - Langnau im Emmental159,6 kmSánchezAsgreen
   3wegwedstrijdFlamatt - Murten162,3 kmSaganSagan
   4wegwedstrijdMurten - Arlesheim163,9 kmVivianiSagan
   5wegwedstrijdMünchenstein - Einsiedeln177 kmVivianiSagan
   6wegwedstrijdEinsiedeln - Flumserberg112,2 kmTolhoekBernal
   7wegwedstrijdUnterterzen - Sankt Gotthardpass216,6 kmBernalBernal
   8individuele tijdritUlrichen - Ulrichen19,2 kmLampaertBernal
   9wegwedstrijdUlrichen - Ulrichen101,5 kmCarthyBernal

   Fase per fase

   1. 17 uur 32. Asgreen wordt leider. De oprisping van Asgreen onderweg heeft hem de gele trui opgeleverd. Dennis, Sagan en Matthews mogen vloeken, want zij staan in het klassement op amper één seconde.
   2. 17 uur 29. Dat wordt rekenwerk! Sagan wordt op zes seconden tweede en dankzij de bonificaties onderweg is ook Asgreen dicht bij het geel.
   3. 17 uur 27. Winst voor Sanchez! Luis Leon Sanchez bolt als eerste over de streep. Heeft hij ook genoeg voorsprong om de nieuwe leider te worden?
   4. Laatste km. Luis Leon Sanchez gaat het flikken. Met de moed der wanhoop probeert CCC nog iets te forceren, maar dat is te laat. 17 uur 26.
   5. 17 uur 24. Sanchez houdt vol. De knoken van Sanchez gaan het niet meer begeven. De Spanjaard van Astana gaat een nieuwe zege toevoegen aan zijn al indrukwekkende palmares.
   6. 17 uur 22. De tegenwind kan het nog lastig maken voor Sanchez, maar dan moet CCC wat meer hulp krijgen. Simon Geschke kan het niet alleen klaren.
   7. 17 uur 20. Ondanks het werk bij de achtervolgers loopt Luis Leon Sanchez verder uit. Met bijna een halve minuut voorsprong lijkt hij bijna gewonnen spel te hebben. Nog vijf kilometer!
   8. 17 uur 18. Organisatie achter Sanchez. De achtervolging op Sanchez begint vorm te krijgen. Snelle jongens Sagan en Matthews zijn mee en ook Van Avermaet maakt deel uit van de eerste groep. Mitchelton-Scott neemt het heft in handen met Albasini en Trentin.
   9. 17 uur 16. Oude vos Sanchez heeft zijn moment slim uitgekozen. De veteraan slaat snel een kloofje, maar heeft hij aan tien seconden genoeg om de laatste tien kilometer alleen te overleven?
   10. 17 uur 14. Velen voelen zich geroepen om aan te vallen. Eerst Tiesj Benoot en even later Luis Leon Sanchez plaatsen een versnelling.
   11. 17 uur 13. Geel voor Asgreen? Kasper Asgreen heeft virtueel de leiderstrui beet, maar zijn greep is niet zo stevig. Sagan en Matthews kunnen allebei geel pakken met een ritzege en halen alles uit hun lijf om de groep bij te benen.
   12. 17 uur 10. We krijgen een spetterende finale in Langnau im Emmental. Merhawi Kudus beproeft zijn geluk met een demarrage en krijgt eventjes Sergio Henao mee.
   13. Chuderhüsi. Het tempo van Fraile stokt en hij wordt ingehaald door Asgreen. Even later komt wat rest van het peloton er ook overheen. Er rest de renners nog een geleidelijke afdaling van zo'n 18 km. 17 uur 07.
   14. 17 uur 03. Domenico Pozzovivo komt wat werk opknappen voor Dennis. Bahrain-Merida houdt Matej Mohoric nog achter de hand, want die is zeker niet kansloos in deze etappe.
   15. 17 uur 02. Op een halve minuut van Fraile voelt Mathias Frank het kriebelen. De Zwitser was daarstraks nochtans bij de gelosten gesignaleerd.
   16. 17 uur . Opnieuw Fraile! Omar Fraile is vooraan veruit de sterkste klimmer en laat zijn kompanen achter. Voor Asgreen en Thalmann gaat het simpelweg te snel.
   17. Sprint. De drie koplopers komen in alfabetische volgorde over de streep van de laatste tussenspurt. 16 uur 58.
   18. 16 uur 55. Op minder dan 25 km van de aankomst rijden Fraile, Asgreen en Thalmann een halve minuut voor het peloton uit. Waagt iemand de sprong op de steile Chuderhüsi?