• home
 • video
 • pas verschenen

  Landa parkeert net voor de finish, Ulissi sprint naar ritzege in Zwitserland

  Ronde van Zwitserland: Rit 5einde
  14 °C/>wegwedstrijd
  VertrekGstaad - AankomstLeukerbad -
  Afstand155,7 km
  020406080100120140155.7

   Diego Ulissi (UAE-Emirates) heeft de eerste echte afspraak tussen de klassementsmannen tot een goed einde gebracht. Hij overvleugelde Mikel Landa in de slotmeters. Stefan Küng verloor zijn leiderstrui, maar BMC-ploegmaat Richie Porte neemt over. Neoprof Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal) eindigde 10e.

   Ronde van Zwitserland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>Frauenfeld - Frauenfeld18.3 kmBMCKüng
   2/>/>Frauenfeld - Frauenfeld155 kmP. SaganKüng
   3/>/>Oberstammheim - Gansingen182.8 kmColbrelliKüng
   4/>/>Gansingen - Gstaad189.2 kmC. Juul-JensenKüng
   5/>/>Gstaad - Leukerbad155.7 kmUlissiPorte
   6/>/>Fiesch - Gommiswald186 kmKraghPorte
   7/>/>Eschenbach - Arosa170.5 kmN. QuintanaPorte
   8/>/>Bellinzona - Bellinzona123.8 kmDémarePorte
   9/>Bellinzona - Bellinzona34.1 kmKüngPorte

   Aanval Stuyven snel voorbij

   De eerste bergrit kende een snel wedstrijdbegin. Pas na de afdeling van de eerste beklimming liet het peloton enkele vluchters begaan, met daarbij Jasper Stuyven. Op de beklimming naar Montana spatte de kopgroep echter al snel uiteen.

    

   De sterkste overlever was Larry Warbasse, maar de Amerikaanse kampioen werd aan de voet van de laatste beklimming bijgebeend door Lilian Calmejane, die vanuit de achtergrond de sprong naar voren had gewaagd.

   Jasper Stuyven.

   Jasper Stuyven ziet af op de Zwitserse wegen.

   Net niet voor Landa

   Op die beklimming naar Leukerbad was Mikel Landa de eerste favoriet die de knuppel in het hoenderhok gooide. De Spanjaard van Movistar leek op weg naar de dagzege, maar in de laatste meters werd hij alsnog overvleugeld door het uitgedunde groepje der favorieten.

    

   Daarin spurtte Diego Ulissi het snelst.  Bjorg Lambrecht eindigde knap tiende. Ook Richie Porte zat in de voorste gelederen. De renner van BMC neemt de leiderstrui over van zijn ploegmaat Stefan Küng.

   Richie Porte.

   Richie Porte is de nieuwe leider.

   Lambrecht: "Ik geniet van deze ronde"

   Bjorg Lambrecht plaatste zich weer netjes in de top 10. De neoprof, een piepkuiken van 21 jaar, is in deze Ronde van Zwitserland niet weg te slaan uit de top 12.

    

   "Ik raakte een beetje ingesloten in de sprint", vertelt de klimmer van Lotto-Soudal. "Dat kost me een beter resultaat. Maar ik kan niet klagen over deze vorm."

    

   "We zien wel wat er de komende dagen gebeurt. De etappe van morgen biedt Tim Wellens en mezelf een mooie aankomst. Ik heb geen concrete ambities meer voor deze rittenwedstrijd. Ik geniet er gewoon van."

   Fase per fase

   1. 16 uur 57. Diego Ulissi slaat zijn slag. Landa valt stil in de laatste meters. Van het overgebleven pak spurt Diego Ulissi het snelst. Richie Porte wordt de nieuwe leider in het algemene klassement.
   2. 16 uur 54. Laatste kilometer. Bjorg Lambrecht zit nog altijd bij de groep der favorieten. Sprint er nog iemand voorbij Landa?
   3. 16 uur 52. Astana en Bahrain jagen. Astana en Bahrain proberen voor Fuglsang en Izagirre het verschil beperkt te houden. Landa behoudt met nog twee kilometer 15 seconden voorsprong op het pak.
   4. 16 uur 49. Nervositeit. Landa rijdt nu solo, met nog minder dan vier kilometer te gaan. Achter de Spanjaard worden er door verscheidene renners prikjes uitgedeeld.
   5. 16 uur 44. Landa gooit de knuppel in het hoenderhok. Mikel Landa demarreert met een stevige ruk uit het peloton. BMC moet met Van Garderen het tempo de hoogte injagen, waardoor Küng en Van Avermaet geslachtofferd wordt. De gele trui zal dus straks overgedragen worden aan iemand anders. .
   6. 16 uur 41. Calmejane ingerekend. Minder dan zeven kilometer te gaan. Calmejane wordt ingerekend, het sein voor François Bidard en Hugh Carthy om weg te springen. Van Avermaet blijft voor BMC gewoon tempo maken.