Mathieu van der Poel dwingt Wout van Aert op de knieën in droomfinale

  Ronde van Vlaanderen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 243.3 km
  location 10:01: Antwerpen - 15:45: Oudenaarde
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  04080120160200243.3

   De 104e editie van Vlaanderens Mooiste heeft een ontknoping gekregen die nog lang zal nazinderen. Een duel tussen de tenoren Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Julian Alaphilippe werd gedecimeerd na een onfortuinlijke val van de Franse wereldkampioen, waarna Van der Poel zich in een sprint met z'n tweeën de betere toonde tegenover Van Aert. Het verschil? Een paar centimeter.

   De 104e Ronde van Vlaanderen in een notendop:

   • Sleutelmoment: Julian Alaphilippe was bij zijn debuut een zeer goeie leerling en gaf ook nog een speelse en gretige indruk, maar zijn droom spatte uit elkaar na een ongelukkige ontmoeting met een motard.
   • Winnaar van de dag: Mathieu van der Poel zet zijn naam op de erelijst, maar Wout van Aert kunnen we moeilijk als een verliezer bestempelen. Hij mag apetrots zijn op het coronaseizoen dat hij uit zijn dijen heeft geschud.
   • Opvallend: Aan het einde van de dag zijn we allemaal winnaars. De renners hebben de wielerfans een geweldige finale aangeboden, de organisatie heeft vakwerk afgeleverd en de bevolking had de boodschap om thuis te blijven duidelijk begrepen. 

   Alaphilippe forceert de schifting

   Zou ook Vlaanderen de speeltuin van Julian Alaphilippe worden? De wereldkampioen gaf op de Koppenberg met een eerste plaagstoot het antwoord.

    

   Ja, was zijn overtuigende repliek en op de Stationsberg volgde een tweede hoofdstuk.

    

   Alaphilippe stormde naar beneden en kreeg een klaarwakkere Mathieu van der Poel met zich mee.

    

   Wie de Ronde wilde winnen, moest net voor de Taaienberg opstaan. Wout van Aert had zijn wekker gezet en sloot op 40 kilometer van de finish aan. 

   Wereldkampioen knalt tegen motorrijder en is uitgeschakeld

   De coronaversie van de Ronde van Vlaanderen kreeg dus zijn gedroomde finale, ook al hadden we daar lang op moeten wachten.

    

   De 104e editie van de Ronde zat bijzonder lang op slot, maar toen de deur open gebeukt werd, moesten grote namen zoals Pedersen, Bettiol en Naesen hun hoofd (vrij) snel buigen.

    

   Wie daarna dacht dat we met z'n drieën naar het laatste koppel Oude Kwaremont-Paterberg zouden trekken, kwam bedrogen uit door een dramatische omwenteling op 35 kilometer van de finish.

    

   Van Aert koos voor de slipstream van een afzakkende motorrijder, Van der Poel was nog net alert genoeg om een uitwijkmanoeuvre uit te voeren, een communicerende Alaphilippe knalde vol tegen het onverwachte obstakel aan. 

   Van der Poel schreeuwt het uit na nagelbijter

   De wereldkampioen lag minutenlang te kermen van de pijn: zijn Ronde zat erop, de 2 vogels waren nu helemaal gaan vliegen.

    

   Op de laatste bulten bleven de titanen als boezemvrienden braafjes bij elkaar. De zenuwslopende ontknoping zou in Oudenaarde vallen en het pleit werd beslecht in een millimetersprint.

    

   Van der Poel ving Van Aert vakkundig op, onze landgenoot kwam nooit volledig op gelijke hoogte van zijn Nederlandse rivaal.

    

   Op de streep was het verschil slechts een banddikte, maar voor het duo maakt die opdeling na een ware thriller natuurlijk een wereld van verschil. Van der Poel op 1, Van Aert op 2 en de eeuwige outsider Kristoff op 3.

   Rituitslag Ronde van VlaanderenRituitslag Ronde van Vlaanderen

   Fase per fase