• home
 • video
 • pas verschenen

  Ronde van Vlaanderen: Antwerpen-Oudenaarde

  Ronde van Vlaandereneinde
  6 °C/>wegwedstrijd
  VertrekAntwerpen - AankomstOudenaarde -
  Afstand264,7 km
  04080120160200264.7

   Niki Terpstra heeft de 102e Ronde van Vlaanderen gewonnen. De Nederlander van Quick-Step Floors rondde een knappe solo af. Terpstra is de eerste Nederlander op de erelijst sinds Adrie van der Poel in 1986. 

   De 102e Ronde van Vlaanderen in een notendop

   • Sleutelmoment: 18 hellingen in deze Ronde van Vlaanderen, maar de wedstrijd wordt beslissend op het vlakke. Iets na de Kruisberg zet Niki Terpstra door met Vincenzo Nibali. De Italiaan ontploft, waarna Terpstra solo voortgaat. Hij raapt de vluchters op en houdt de andere favorieten net als in de E3 ijzersterk af.
   • Verliezer van de dag: Voor Greg Van Avermaet leek dit voorjaar maar één koers te tellen, maar de nummer 2 van vorig jaar kwam weinig in het stuk voor. Hij kon zijn wil niet opleggen op de bergjes. Volgende week dan maar in Roubaix?
   • Opvallend: Niki Terpstra is na Hennie Kuiper en Jan Raas de 3e Nederlander die zowel de Ronde als Roubaix weet te winnen.

   Loodzware openingsfase

   De renners werden de eerste wedstrijduren niet gespaard: wind en koude zorgden nog voor de bergjes eraan kwamen voor een beestachtige editie van de Ronde. Het duurde dan ook nog eens 70 kilometer voor er een groepje mocht wegrijden.

    

   Het werd een ondankbare opdracht voor de 11 vluchters, met daarbij de Belgen Goolaerts, Peyskens en Aimé De Gendt. Ook de Spanjaard Garcia Cortina was meegeglipt en hij zou als enige de 2e passage van de Kwaremont overleven vooraan.

    

   Sep Vanmarcke had toen al twee krassen op zijn carrosserie, na 2 valpartijen vroeg in de wedstrijd. Ook Belgisch kampioen Oliver Naesen deelde in de malaise, toen hij slachtoffer werd van een crash die een groot deel van het peloton met het asfalt liet kennismaken. Maar zowel Vanmarcke als Naesen konden zich bij de eerste schifting over de Muur, Kwaremont, Paterberg en Koppenberg vooraan staande houden.

   Terpstra weer solo, andere toppers gunnen/kunnen het niet

   Na de Koppenberg bleven uiteindelijk nog 3 leiders over: Langeveld, Van Baarle en Pedersen. Die vormden het perfecte mikpunt voor aanvallers op de Kruisberg.

    

   Stybar probeerde het als eerste van Quick-Step na de bult uit Ronse, maar zijn aanval werd geneutraliseerd. Terpstra ging als tweede aan en kreeg Nibali, die gewoon even kwam proeven van de kasseien, mee.

    

   Twee tijdrijders, dat moest vonken geven. Maar Nibali kwam zichzelf snel tegen. Terpstra had geen medelijden en ging op zijn eentje op zoek naar de 3 koplopers, die hij op de 3e en laatste beklimming van de Kwaremont te pakken had.

    

   Met een voorsprong van 30 à 40 seconden op een elitegroepje met alle grote namen begon hij aan de finale. Vlak na de Paterberg gooide Sagan zijn laatste troefkaart uit, maar was tegen tijdrijder Terpstra in het nadeel.

    

   Ook de achtervolging tussen Van Avermaet, Vanmarcke, Benoot en de andere pretendenten liep niet gesmeerd liep. Zo kon zelfs de moedige en piepjonge Pedersen uit de greep blijven van de toppers. Voor Terpstra werd de kaarsrechte slotkilometer een triomftocht, die nog extra glans kreeg door de 3e plaats van zijn ploegmaat en titelverdediger Gilbert.