• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bennett rondt knap staaltje teamwork af, Prades alsnog eindwinnaar

  Sam Bennett heeft op een onorthodoxe manier de slotrit in Turkije gewonnen, zijn derde zegepalm deze week. De snelle Ier van BORA ging op het klimmetje op 1,5 kilometer verrassend aan. Achter hem spurtte de Spanjaard Eduard Prades naar 6 bonificatieseconden, waarmee hij Aleksej Loetsenko nog uit de leiderstrui reed.

  Zowel Bennett als Prades verrast

  Er zat nog veel spanning op de laatste rit - van Bursa naar het indrukwekkende Istanboel , want in het klassement kon nog veel. De Kazach Loetsenko (Astana) voelde zich nog niet zegezeker. Hij was - langs de Bosporus - beducht voor de wind.

   

  Uiteindelijk kwam zijn vrees uit. Het peloton pakte de vlucht van de dag - met Preben Van Hecke en Louis Vervaeke - op het juiste moment terug. Vervaeke spartelde als laatste tegen.

   

  Alle ploegen loodsten hun kopman naar de verraderlijke aankomst - een klimmetje op 1,5 kilometer en met heel wat bochten. Op het gepaste moment lieten 2 ploegmaats van Bennett het gat vallen, waarop de Ier van bij de voet van de helling vol aanging. Hij sloeg meteen een gat, Stybar zag het gevaar, maar kon de kloof niet dichten. De vogel was gevlogen.

   

  Achter Bennett werd in de laatste bocht nog gevallen. Te midden van de verwarring spurtte Prades (van het kleine Eusdaki Basque Country-Murias) naar de tweede plaats, voor Drucker en Teunissen. Christophe Noppe was de eerste Belg als 12e, Edward Theuns werd 15e. Loetsenko moest vrede nemen met plaats 13 en gaf dus de ronde prijs. 

   

  Loetsenko en Prades eindigden in dezelfde tijd. Dan geeft volgens de UCI-reglementering de tijdrit de doorslag, maar die was er niet in Turkije. De klassementen van de ritten zijn het volgende criterium en die opgeteld gaven Prades de voorkeur.

  Bekijk de finale:

  Fase per fase

  1. Prades is eindwinnaar

   De jury heeft bijna 10 minuten nodig gehad om de eindwinnaar te officialiseren: en het is niet Loetsenko, maar Prades. Bij een gelijke tijd in de stand wordt volgens de UCI-reglementen naar de tijdrit gekeken, maar die was er niet in Turkije. Daarna wordt naar de klassementen in de ritten gekeken. Die opgeteld geven de Spanjaard de bovenhand.
  2. Verwarring over eindwinnaar: Loetsenko of Prades?

   Eduard Prades eindigt 2e en pakt 6 bonificatieseconden. Zo eindigt de Spanjaard in dezelfde tijd als leider Loetsenko. De wedstrijdjury heeft de winnaar van het algemeen klassement nog niet bevestigd.
  3. Bennett pakt zijn 3e

   Sam Bennett rijdt alsnog op zijn gemakje naar de zege. Door een knap staaltje ploegwerk werd de weg geplaveid voor de Ier naar een derde ritzege de week.
  4. Valpartij

   Op 100 meter van de streep in laatste bocht.
  5. Bennett op weg naar zege

   De rest haalt hem niet meer terug.
  6. Bennett gaat aan op klimmetje op 1,5 kilometer

   De Ier van Bora slaat een gat. Stybar springt achter de snelle man.
  7. Nog 3 km

   Het pak zit nog samen. De snelheid wordt opgetrokken.Murias is de ploeg vooraan, maar Bora komt voor Bennett.
  8. Vervaeke wordt opgegeten

   Boeken toe voor de laatste vluchter van de dag. Emirates rijdt op kop van het peloton, want Ulissi probeert zijn titel van vorig seizoen te verlengen. De Italiaan volgt in de stand als 2e op 4 seconden van Loetsenko.
  9. Vervaeke probeert

   Het peloton steekt zijn hand uit naar de vluchters. Drie stoppen met hun inspanning, Vervaeke gaat nog even alleen door.
  10. Emirates rijdt voor Ulisi, Astana voor Loetsenko en Quick-Step voor nummer 72

   De sprintersploegen organiseren zich. De treintjes worden gevormd...