Bizar één-tweetje voor Bora-Hansgrohe dankzij Higuita en Vlasov, Dennis als leider naar slotrit

  Ronde van Romandië: Rit 4
  wegwedstrijd Wegwedstrijdbewolkt  20°Cdistance 180.1 km
  location 11:00: Aigle - 15:57: Zinal
  trophy Sergio Higuita
  einde
  startfinish
  0306090120150180.1

   De koninginnenrit in de Ronde van Romandië heeft een muis gebaard. Leider Rohan Dennis werd amper bestookt, in een lastige sprint klopte Sergio Higuita zijn ploegmakker Aleksandr Vlasov na een pittig en opvallend sprintje. Rohan Dennis trekt in poleposition naar de slottijdrit.

   Dennis wordt nauwelijks getest in teleurstellende koninginnenrit

   Wat vooraf werd bestempeld als de koninginnenrit, draaide uit op een kleine teleurstelling voor de wielerliefhebbers. 

    

   In het begin van de etappe reed een groepje van 12 vluchters weg uit het peloton. Onder hen tekenden Quinten Hermans en Harm Vanhoucke present. Onderweg werden de renners getrakteerd op vijf beklimmingen van eerste categorie, waardoor de groep vluchters almaar meer werd uitgedund. 

    

   Uiteindelijk bleven enkel Ion Izagirre en Carlos Rodriguez over, maar met nog 10 kilometer te gaan werden ook zij gevat door het oprukkende peloton.

    

   Een salvo aan aanvalspogingen bleef uit in het peloton. Niemand van de favorieten wist leider Rohan Dennis te testen. Enkel in de sprint moest de Australiër een gaatje laten.

    

   In die sprint sprong Sergio Higuita als snelste naar de finish. Ploegmaat Vlasov reageerde ietwat verrassend op zijn compagnon en werd tweede. Ayuso eindigde derde. 

    

   In de algemene stand heeft Rohan Dennis nu een voorsprong van 15 seconden op nummer 2 Juan Ayuso. Vlasov is derde op 18 seconden.

   Sergio Higuita: "Ik had veel last van allergieën"

   "Ik had vandaag veel last van allergieën. Ik had moeite met mijn ademhaling en kon het tempo van het peloton niet altijd aan."

    

   "Ik ben op karakter bij het peloton gebleven en heb uiteindelijk nog goed kunnen sprinten."

    

   "We beschikken met Vlasov over een sterke kopman. Hij is een van de topfavorieten en ik hoop dat we morgen de eindzege kunnen pakken."

   Rituitslag Rit 5Rituitslag Rit 5

   Fase per fase

   1. 15 uur 57. Het was een flauwe koninginnenetappe die uiteindelijk wordt beslecht door een sprint. Higuita sprint naar de zege voor Vlasov en Ayuso.  .
   2. 15 uur 57. Sergio Higuita wint de etappe! Hij wordt eerste voor zijn ploeggenoot Vlasov.  .
   3. 15 uur 56. We gaan sprinten voor de zege. Wie wordt het? .
   4. 15 uur 55. Het peloton grijpt de onfortuinlijke rubio. Luke Plapp demareert en Ayuso kan nog mee. Dennis dicht het gaatje. .
   5. 15 uur 54. Aan de finish zijn er nog 10,6 en 4 bonificatieseconden te verdienen. Dat kan nog voor een verschuiving zorgen in het klassement met het oog op morgen. .
   6. 15 uur 52. Rubio behoudt zijn voorsprong van 12 seconden. Als de aanvalspogingen uitblijven, dan is de zege voor hem. .
   7. 15 uur 49. Wat gebeurt er nog? Heel veel vuurwerk hebben we nog niet mogen bewonderen deze week. Nog drie kilometer en ook nu is het wachten op een aanval van de uitdagers.  .
   8. 15 uur 44. Heel veel klimwerk is er niet meer voor de renners. Einer Rubio heeft een kleine voorsprong opgebouwd ten opzichte van het peloton maar verder dan 8 seconden komt hij momenteel niet. .
   9. 15 uur 41. Kopgroep gevat, Thomas gelost. De kopgroep wordt ingerekend door het peloton. Het gaat heel snel want Geraint Thomas moet ook lossen! .
   10. 15 uur 38. Nog 10 kilometer. Rohan Dennis zit momenteel in een zetel. Hij wordt begeleid door Kuss en Kruiswijk en moet geen trap teveel geven. Het blijft wachten op een aanval van een van de favorieten. .
   11. 15 uur 37. Het wordt een moeilijk verhaal voor de twee koplopers. Hun voorsprong bedraagt nog een halve minuut. Houden ze stand? .
   12. 15 uur 34. Dylan Teuns moet lossen. Na zijn fantastische voorjaar moet Dylan Teuns hier toch lossen. Met nog 11 kilometer te gaan wordt er stevig doorgereden in het peloton en Teuns hoort bij de slachtoffers. .
   13. 15 uur 29. Voorin moet James Knox uiteindelijk de duimen leggen. Het duo Spanjaarden rijdt nu nog alleen op kop. Het peloton volgt op één minuut. .
   14. 15 uur 28. Rohan Dennis. Rohan Dennis noemde zichzelf vanmorgen de underdog maar het koersverloop is momenteel perfect voor hem. Jumbo-Visma blijft controleren en met de tijdrit die er morgen aankomt, beschikt hij toch over goede kaarten. .
   15. 1'20". Het peloton komt nu toch wat dichter bij het trio voorin. Het verschil bedraagt nog 1'20". . 15 uur 27.
   16. 15 uur 23. In de kopgroep is James Knox (Quick Step) aan het zwoegen om de twee Spanjaarden bij te blijven. Izagirre en Rodriguez zien er allebei nog heel fluks uit. .
   17. 15 uur 22. Ook AG2R zet zich op kop voor hun kopman Ben O'Connor. Als we hem mogen geloven zal vandaag de beslissing vallen in het algemene klassement. .
   18. 15 uur 18. Izagirre wint strijdlust van de dag. Ion Izagirre krijgt van de jury de prijs voor de strijdlust. Hij rijdt nog steeds op kop en maakt dus ook nog aanspraak op een mooie ritoverwinning. .
   19. 15 uur 17. FDJ en Bahrain beginnen nu toch aan de boom te schudden in het peloton. Nog 20 kilometer te gaan tot aan de finish. .
   20. 15 uur 10. Jumbo-Visma rijdt in het peloton nog steeds autoritair op kop. Wanneer plaatsen de uitdagers hun aanvallen?  .
   Ronde van Romandië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   individuele tijdritLausanne - Lausanne5,1 kmHayterHayter
   1wegwedstrijdLa Grande Béroche - Romont178 kmTeunsDennis
   2wegwedstrijdEchallens - Echallens168,2 kmHayterDennis
   3wegwedstrijdValbroye - Valbroye165,1 kmBevinDennis
   4wegwedstrijdAigle - Zinal180,1 kmHiguitaDennis
   5individuele tijdritAigle - Villars-sur-Ollon15,8 kmVlasovVlasov