Hayter spurt naar ritwinst in Noorwegen, Johannessen snoept leiderstrui af van Evenepoel

  Ronde van Noorwegen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 124 km
  location 15u00: Ulvik - 18u00: Geilo
  trophy Ethan Hayter
  einde
  startfinish
  020406080100124

   Ethan Hayter heeft de tweede rit in de Ronde van Noorwegen gewonnen, hij maakte het beulswerk van zijn ploeg Ineos-Grenadiers af in een korte maar spektakelrijke etappe. Remco Evenepoel is zijn leiderstrui kwijt aan Tobias Halland Johannessen door het spel van de bonificaties. 

   De 2e rit in een notendop

   • Sleutelmoment: Wanneer iedereen in de eerste groep al aan de sprint begint te denken, trekt Ineos-Grenadiers een waaier. Slechts 24 renners overleven de slag.
   • Winnaar van de dag (1): Ethan Hayter leek ingesloten te zitten bij de sprint, maar hij kon toch het werk van zijn ploegmaats afronden. Vorig jaar won hij 2 ritten en het eindklassement in Noorwegen.
   • Winnaar van de dag (2): Tobias Halland Johannessen greep net als gisteren dan wel naast de ritzege, hij mag morgen in de leiderstrui starten in zijn eigen land. En dat allemaal dankzij 1 bonificatieseconde in de tussensprint.
   • Eervolle vermelding: Aaron Van Poucke sloop mee in de vroege vlucht, die nog voor de top van de klim werd gegrepen. Toch sprintte hij naar de 10 bergpunten op de top, overleefde hij de waaiers en eindigde knap als 7e.
   • Morgen: Na een rit van 176 kilometer ligt de finish in Stavsro, op de top van de Gaustatoppen, een slotklim van 12 kilometer aan gemiddeld 7,7%.

   Ineos-Grenadiers laat de koers helemaal ontploffen

   Op papier leek het een kans voor de sprinters in Noorwegen, maar daar dacht Ineos-Grenadiers anders over. Op de lange klim (28 kilometer gestaag bergop) duwde de Britse ploeg het gaspedaal helemaal in.

    

   De vroege vlucht werd opgeslokt en de meeste sprinters werden overboord gekieperd. Ongeveer 50 renners overleefden de veldslag bergop, maar Ineos had nog een surprise in petto.

    

   Op de hoogvlakte zat de wind even goed en dat was het sein voor waaiers. Remco Evenepoel liet zich niet verrassen, maar onder meer Mads Pedersen, Cian Uijtdebroeks en Esteban Chaves wel.

    

   Bij een tussensprint snoepte Tobias Halland Johannessen een seconde mee achter de rug van Ethan Hayter en zijn broer en die seconde zou uiteindelijk cruciaal worden.

    

   In de sprint probeerde Evenepoel ploegmaat Kasper Asgreen nog naar de zege te loodsen, maar Jumbo-Visma leek Mike Teunissen op het juiste moment te brengen in het sprintje bergop. De Nederlander werd op de finish nog geklopt door Ethan Hayter.

    

   Johannessen sprintte naar de derde plaats en de vier bonificatieseconden en zo reed de winnaar van de Ronde van de Toekomst van vorig jaar Evenepoel uit de leiderstrui. Evenepoel volgt in het klassement samen met Ethan Hayter op 1 seconde, morgen volgt een zware aankomst bergop.

   Fase per fase

   1. 18 uur 02. Johannessen is de nieuwe leider. Tobias Halland Johannessen neemt de leiderstrui over van Remco Evenepoel. De ene seconde aan de tussensprint blijkt uiteindelijk cruciaal te zijn. .
   2. 18 uur . Top 10. 1. Ethan Hayter 2. Mike Teunissen 3. Tobias Halland Johannessen 4. Patrick Bevin 5. Marco Haller 6. Kasper Asgreen 7. Aaron Van Poucke 8. Jonas Wilsly 9. Lucas Plapp  10. Timo Roosen  .
   3. 17 uur 57. Hoe verliep de sprint? Evenepoel wou Asgreen naar de zege loodsen, maar de mannen van Jumbo-Visma namen het initiatief over. Mike Teunissen stak een hand uit naar de zege, maar Ethan Hayter kwam er nog net voor de finish voorbij. .
   4. 17 uur 55. Ethan Hayter wint! In de laatste lastige meters komt Hayter er prachtig uit en maakt hij het werk van zijn ploeg af. .
   5. Laatste km. Wie trekt het laken naar zich toe? Remco Evenepoel trekt alles op een lint in de slotkilometer. . 17 uur 55.
   6. 17 uur 54. En daar komt Quick Step. Cavagna neemt de koppositie over met Evenepoel en Asgreen in zijn spoor. .
   7. 17 uur 53. Hoe zal Ineos het spelen en kan Bevin het afmaken voor Israel? Of heeft Jumbo-Visma nog een plannetje? .
   8. 17 uur 49. Nog 5 kilometer. We maken ons op voor de ultieme finale, de bidons worden overboord gekieperd. Bij Ineos wordt nog even overlegd. .
   9. 17 uur 48. Aaron Van Poucke is toch een opvallende aanwezige in de eerste groep. De Belg van Sport Vlaanderen-Baloise zat in de vroege vlucht, werd gegrepen voor de top waar hij toch als eerste doorkwam en overleefde ook het waaiergeweld. .
   10. Tijdsverschil. De groep met Mads Pedersen en Cian Uijtdebroeks blijft hangen op een halve minuut. . 17 uur 45.
   11. 17 uur 40. Samenstelling eerste groep. Ethan Hayter (Ineos) Andrey Amador Tao Geoghegan Hart Luke Plapp Luke Rowe Magnus Sheffield Marco Haller (Bora) Carl Fredrik Hagen (Israel) Patrick Bevin Daryl Impey Mads Würtz Schmidt Mike Teunissen (Jumbo) Timo Roosen Michel Hessmann Nathan Van Hooydonck Remco Evenepoel (Quick Step) Rémi Cavangna Kasper Asgreen Marco Brenner (DSM) Jay Vine (Alpecin) Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen) Tobias Halland Johannessen (UNO-X) Anders Halland Johannessen  Jonas Abrahamsen .
   12. Sprint. Ethan Hayter is de snelste bij de tussensprint, die even nervositeit veroorzaakte tussen Remco Evenepoel en Tobias Halland Johanessen. Die laatste pakte nog 1 bonifactieseconde. . 17 uur 31.
   13. 17 uur 24. De schade is groot: onder meer Mads Pedersen, Esteban Chaves en Cian Uijtdebroeks hebben de slag gemist. Remco Evenepoel liet zich niet verrassen, hij heeft nog altijd Cavagna en Asgreen aan zijn zijde. Onder meer Nathan Van Hooydonck en Mike Teunissen zijn ook mee voorin. .
   14. Ineos zet de boel op de kant. Net na een bocht steekt Magnus Sheffield de lont aan het kruitvat. Ineos-Grenadiers probeert een waaier te trekken en de grote groep breekt meteen in stukken. . 17 uur 20.
   15. 17 uur 15. De koerssituatie zit muurvast. Ineos-Grenadiers en Israel-Premier Tech houden het tempo op de hoogvlakte hoog. Aan aanvallen denkt niemand in de eerste groep. .
   Ronde van Noorwegen
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   vanwegwedstrijdBergen - Voss174 kmRemco EvenepoelRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdUlvik - Geilo124 kmEthan HayterTobias Johannessen
   vanwegwedstrijdGol - Stavsro176 kmRemco EvenepoelRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdHovden - Kristiansand232 kmMarco HallerRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdFlekkefjord - Sandnes182 kmRemco EvenepoelRemco Evenepoel
   vanwegwedstrijdStavanger - Stavanger149 kmAlexander KristoffRemco Evenepoel