Roglic blaast iedereen weg voor Baskische eindzege, Gaudu krijgt ritwinst

  Ronde van het Baskenland: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 111.9 km
  location 14u41: Ondárroa - 17u52: Arrate
  trophy David Gaudu
  einde
  startfinish
  020406080111.9

   Primoz Roglic (Jumbo-Visma) verschijnt voor de tweede keer op de erelijst van de Ronde van het Baskenland. De Sloveen reed zijn rivalen in een korte, maar loodzware koninginnenrit in de vernieling. Alleen David Gaudu (Groupama-FDJ) kon nog volgen en kreeg de ritzege als beloning.

   Heel wat grote namen hadden in deze korte, maar loodzware rit niet veel zin om lang te wachten met aanvallen. Onder anderen Richard Carapaz, Marc Hirschi, Hugh Carthy en de jonge Mauri Vansevenant anticipeerden vroeg op de uitputtingsslag met veel klimkilometers.

    

   Toch was het niet bergop, maar bergaf dat de kaarten werden herschud. De mannen van Astana doken als kamikazes één van de vele afdalingen in, Roglic en Gaudu gingen mee in het zog van de lichtblauwe brigade, op zoek naar een kopgroep.

    

   Leider McNulty liet zich samen met zijn ploegmaat Pogacar wat verrassen en was daardoor op achtervolgen aangewezen. Hirschi liet zich uitzakken tot bij zijn twee maats, maar veel kon hij niet doen tegen het geweld voorin van Astana, Movistar en Jumbo-Visma.

    

   Op de voorlaatste klim moest McNulty tot overmaat van ramp dan ook nog eens de rol lossen. Pogacar nam het kopmanschap meteen over, maar de Tour-winnaar zou nooit meer voorin geraken tot bij Roglic, Gaudu en Carthy, die als enige overbleven.

    

   Op de steile slotklim versnelde Gaudu als eerste, enkel Roglic kon nog volgen. Met een vuistje verdeelden ze de buit: Gaudu voor ritwinst, Roglic voor zijn tweede eindzege. Nog het vermelden waard: de tiende plaats van Mauri Vansevenant. Wat een prestatie van de 21-jarige wolf van Deceuninck-Quick Step.

   Winnaar Gaudu: "Klasse dat Roglic me de zege liet"

   "Dit is de kers op de taart", sprak David Gaudu na zijn overwinning. "Ik voelde me al de hele week goed en nu pak ik een overwinning mee. Fijn, want hier winnen, in deze regio, in Arrate en voor dit wielergek publiek betekent veel voor mij. Het is de eerste keer dat ik een ritzege pak in de WorldTour, die niet volgt uit de vroege vlucht." 

    

   "We hebben er echt voor gestreden. En ik eindig hier op de top met een supersterke Roglic die me de zege liet. Klasse dat hij dat doet en hij pakt de eindwinst. Ik moet hem heel dankbaar zijn. Dit was de kortste, maar tegelijkertijd ook de zwaarste rit van de voorbije week. Met maar liefst zeven beklimmingen viel het nooit stil. Ik was enorm gemotiveerd om hier goed voor de dag te komen en ik ben blij dat ik daarin geslaagd ben."

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

     naamploegresultaat
   1David GauduGFC3:05:42
   2Primož RoglicTJV+0
   3Alejandro ValverdeMOV+35
   4Adam YatesIGD+35
   5Tadej PogacarUAD+35
   6Jonas VingegaardTJV+35
   7Pello BilbaoTBV+1:03
   8Esteban ChavesBEX+1:05
   9Mikel LandaTBV+1:05
   10Mauri VansevenantDQT+1:55

   Fase per fase

   1. 17 uur 56. Vansevenant in de top 10. Mauri Vansevenant is uiteindelijk 10e geworden op 1'55" van Gaudu. Een prestatie om u tegen te zeggen in dit deelnemersveld. .
   2. 17 uur 54. Roglic viert de eindzege met Vingegaard. De sterke Sloveen is niet alleen eindwinnaar, ook de bergtrui en de puntentrui zijn voor de kopman van Jumbo-Visma. .
   3. 17 uur 54. Wat een rit! Voor Primoz Roglic is het de tweede eindzege in de Ronde van het Baskenland, na 2018. De korte etappe heeft de verwachtingen meer dan ingelost vandaag, we kregen koers van start tot finish met enorme verschillen als gevolg. .
   4. 17 uur 51. Gaudu wint, Valverde nog 3e. Gaudu en Roglic steken allebei hun armen in de lucht aan de finishlijn. Iedereen blij! Valverde wordt op 34 seconden nog derde, gevolgd door Yates, Pogacar en Vingegaard. .
   5. Gaudu en Roglic hebben een deal. Nog één kilometer en de Ronde van het Baskenland zit erop. Gaudu en Roglic bezegelen hun deal met een vuistje. De Fransman mag de dagzege pakken, de Sloveen is zeker van eindwinst. . 17 uur 51.
   6. 17 uur 51.
   7. 17 uur 50. Gaudu en Roglic zijn boven. Pogacar, Yates, Vingegaard en Valverde ronden de top op 42 seconden. De eindzege lijkt dus binnen voor Roglic. .
   8. 17 uur 49. Gaudu kijkt niet meer om en rijdt met Roglic in zijn wiel naar de top. Hebben de twee de buit al verdeeld: Gaudu voor ritwinst en Roglic voor eindwinst? .
   9. 17 uur 48. Massa langs de kant. Er staat heel veel volk langs de kanten van de weg op de slotklim. Wat een bizar zicht in deze coronatijden. De oproep van de organisatie om thuis te blijven is duidelijk niet goed aangekomen bij de knotsgekke Baskische wielerfans. .
   10. 17 uur 45. Gaudu en Roglic zijn met z'n tweeën onderweg naar de top van de laatste klim. Daarna volgen nog 900 vlakkere meters. .
   11. 17 uur 44. Ion Izagirre zal zichzelf zeker niet opvolgen, ook voor de winnaar van vorig jaar gaat het nu veel te snel. .
   12. 17 uur 44. Valverde denkt nog voor de ritzege te kunnen gaan. De veteraan van Movistar versnelt uit de tweede groep, enkel Pogacar en Vingegaard glippen mee. .
   13. 17 uur 41. Het gaat dan toch te snel voor Vansevenant in de tweede groep, maar hoe dan ook heeft hij een Ronde van het Baskenland achter de rug om trots op te zijn. .
   14. 17 uur 41. Sterke Vansevenant. Het ziet er niet uit bij Mauri Vansevant, maar de jonge Belg zit nog altijd in het groepje met Pogacar, Yates, Landa en Valverde. Wat een prestatie opnieuw van de renner van Deceuninck-Quick Step. .
   15. 17 uur 39. Gaudu versnelt. Gaudu probeert het voorin als eerste, enkel Roglic kan nog mee met de jonge Fransman. .
   16. 17 uur 38. 30 seconden. Bergop vliegt alle troep overboord in de twee groepen. Het verschil is ondertussen teruggelopen tot 30 seconden. .
   17. 17 uur 34. Roglic, Gaudu en Carthy zijn aan de laatste klim van de dag begonnen. Heeft iemand nog een versnelling in huis? .
   18. 17 uur 32. Pogacar legt zich nog een keertje plat op kop van de achtervolgende groep. Hij brengt in zijn eentje de voorsprong terug naar 45 seconden. .
   Ronde van het Baskenland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1individuele tijdritBilbao - Bilbao13,9 kmRoglicRoglic
   2wegwedstrijdEl Corrillo - Sestao154,8 kmAranburuRoglic
   3wegwedstrijdAmurrio - Ermualde167,7 kmPogacarRoglic
   4wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - Hondarribia189,2 kmIzagirreMcNulty
   5wegwedstrijdHondarribia - Ondárroa160,2 kmHonoréMcNulty
   6wegwedstrijdOndárroa - Arrate111,9 kmGauduRoglic