Gepoker van Jumbo-Visma zet McNulty in het geel, Astana is helemaal terug dankzij Izagirre

  Ronde van het Baskenland: Rit 4einde
  12 °C/>wegwedstrijd
  VertrekVitoria-Gasteiz - AankomstHondarribia -
  Afstand189,2 km
  0306090120150189.2

   Na 4 etappes is Brandon McNulty (UAE) de nieuwe leider in de Ronde van het Baskenland. De 23-jarige Amerikaan, een ploegmaat van Tadej Pogacar, schoof na het laatste klimmetje van de dag mee in een groepje met schaduwfavorieten en pakt de gele trui na een schaakpartijtje bij Jumbo-Visma. De dagzege belandde in het mandje van Ion Izagirre (Astana), die nipt sneller was dan Pello Bilbao (Bahrein-Victorious).

   Jumbo-Visma geeft leiderstrui aan McNulty cadeau

   In een etappe met veel ingrediënten van de Clasica San Sebastian zouden de favorieten voor het klassement het hoge woord voeren op de laatste Baskische kuitenbijter.

    

   Leider Primoz Roglic kon rekenen op een ijzersterke luitenant Jonas Vingegaard. De Deen pareerde alle aanvallen en schoof op zo'n 15 kilometer van de aankomst, kort na de top van de laatste bult, mee in een aantrekkelijk groepje.

    

   Ion Izagirre, Pello Bilbao, Emanuel Buchmann en Esteban Chaves waren niet de dichtste belagers in het klassement, Brandon McNulty was dat wel.

    

   De ploegmakker van Tadej Pogacar werd geschaduwd door Vingegaard, die zelf ook nog erg goed staat in het klassement. Maar door dat tactische steekspel gaf Roglic de gele trui wel uit handen.

    

   In een hectische slotkilometer leek Chaves naar de dagzege te stormen, maar hij werd in de laatste hectometers nog ingerekend en zag hoe een Baskische millimetersprint werd gewonnen door Izagirre. 

    

   Hij klopte gouwgenoot Bilbao en schenkt Astana een tweede dagzege in deze rittenkoers, meteen ook de tweede overwinning van het seizoen.

    

   In het klassement is McNulty nu de verrassende leider voor het Sloveens-Deense duo van Jumbo-Visma. Pogacar staat op de 5e plaats.

    

   Met nog twee ritten op het programma moet UAE nu het gewicht van de koers dragen, Jumbo-Visma kan spelen met Roglic én Vingegaard. Al zal zaterdagavond blijken of het spelletje blufpoker van de Nederlandse ploeg iets opgeleverd heeft.

   Puike prestaties van Hermans, Van Wilder en Vansevenant

   Ook de Belgische jongeren stonden overigens weer meer dan hun mannetje. Ilan Van Wilder en Mauri Vansevenant overleefden alle bultjes en eindigden in het zog van de kleppers. 

    

   Veldrijder Quinten Hermans, teruggekeerd na de laatste knik, deed nog beter en sprintte naar de 9e plaats in de daguitslag.

   Ook de bondscoach zag dat het goed was:

   McNulty: "Niet verwacht, maar mooie uitgangspositie voor onze ploeg"

   "Ritwinst was op zich het doel vandaag, maar dat ik hier in de gele trui zou staan, had ik niet verwacht", reageerde Brandon McNulty.


   "Ik heb vertrouwen in de komende dagen. Morgen is normaal gezien rustig, maar de laatste dag wordt echt knokken. De allerbeste zal daar winnen."


   "Ik ga er alles aan doen om de eindoverwinning over de streep te trekken, maar als ik het niet kan waarmaken, hebben we nog altijd Pogacar. Dat is een mooie uitgangspositie voor ons."

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

   Fase per fase

   1. 17 uur match afgelopen
   2. 16 uur 59. Daar gaat Chaves. Chaves valt aan. De Colombiaan won al in Catalonië en lijkt nu ook ribbedebie te zijn. .
   3. Onder de vod. McNulty en co gaan vol door. Wie wint het sprintje? . 16 uur 58.
   4. 16 uur 57. In de kopgroep beginnen ze nu te kijken naar elkaar. McNulty neemt zijn verantwoordelijkheid en rijdt vol door. Een ideaal scenario voor Vingegaard. .
   5. 55" voor McNulty. McNulty is virtueel leider. De groep van Pogacar en Roglic blijft een beetje bij de pakken zitten. . 16 uur 55.
   6. 16 uur 53. Knox springt weg uit de groep van Roglic en neemt plotsklaps 10". Is hij ook gaan vliegen? Bij Roglic en co is de twijfel troef. .
   7. 16 uur 52. Mas gaat op en over de groep van zijn kopman Valverde. De Spanjaard knalt van achteruit alles en iedereen voorbij. .
   8. 16 uur 48. Raar manoeuvre Pogacar. Pogacar valt nu zelf aan? Zijn ploegmakker zit nochtans in de kopgroep ... Na een korte versnelling houdt hij nu toch de benen stil. Vreemd. .
   9. 16 uur 47. Aanval Valverde. Alejandro Valverde duikt de afdaling in op zoek naar de kopgroep. Hij knalt aan 90 km/uur (!) weg. .
   10. 16 uur 44. Ook Ilan Van Wilder is mee. Ilan Van Wilder van Team DSM en Mauri Vansevenant zijn alletwee mee met de groep van Roglic. De twee Belgische jonkies doen het goed. .
   11. 16 uur 39. De groep van McNulty neemt een bonus van 22" op Roglic en co. McNulty staat op slechts 30" van de leider. Heeft hij bloed geroken?  .
   12. 16 uur 38. Kopgroep van 6. McNulty, Vingegaard, Buchmann en Izagirre komen bijna aansluiten bij Chaves en Bilbao. Het zestal fietste het groepje Roglic/Pogacar op enkele seconden. .
   13. 16 uur 35. Chaves is de volgende die in de aanval gaat. De kleine Colombiaan neemt Bilbao mee in zijn zog. .
   14. 16 uur 34. Landa en McNulty gegrepen. Vingegaard houdt alles soeverein samen.  .
   15. 16 uur 31. Vingegaard is dik in orde. De 24-jarige Deen lijkt het gat weer dicht te rijden. .
   16. 16 uur 30. Vansevenant mee met Roglic en co. Ondertussen zit Mauri Vansevenant weer in het wiel van de grote jongens. Wat is onze jonge landgenoot toch sterk bergop. .
   17. 16 uur 29. Chaves moet Landa en McNulty laten gaan. Roglic wordt zo serieus onder druk gezet. UAE speelt het goed. .
   18. 16 uur 27. Vingegaard zet alle zeilen bij om het gaatje te dichten. Hij is de enige van Jumbo-Visma die tempo kan maken voor kopman Roglic. .
   19. 16 uur 26. Chaves gaat in de achtervolgingop Landa. De Colombiaan krijgt McNulty mee. Het trio slaat een gaatje van enkele meters .

   Ronde van het Baskenland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Bilbao - Bilbao13.9 kmRoglicRoglic
   2/>/>El Corrillo - Sestao154.8 kmAranburuRoglic
   3/>/>Amurrio - Ermualde167.7 kmPogacarRoglic
   4/>/>Vitoria-Gasteiz - Hondarribia189.2 kmIzagirreMcNulty
   5/>/>Hondarribia - Ondárroa160.2 kmHonoréMcNulty
   6/>/>Ondárroa - Arrate111.9 kmGauduRoglic