• home
 • video
 • pas verschenen

  Ion Izagirre rijdt Buchmann nog uit de leiderstrui in het Baskenland

  Ronde van het Baskenland: Rit 6einde
  18 °C/>wegwedstrijd
  VertrekEibar - AankomstEibar -
  Afstand118,2 km
  020406080100118.2

   Astana kan weer een feestje bouwen: Ion Izagirre snoept de eindzege in de Ronde van het Baskenland nog af van Emanuel Buchmann. Adam Yates was de beste in de lastige slotrit. Voor Astana is het de 22e seizoenszege, het komt zo op gelijke hoogte van Deceuninck-Quick Step.

   Succesvolle coup van Astana

   Het plan van Astana trad in werking op de Azurki, de zwaarste van zes beklimmingen op meer dan 60 kilometer van het einde. Fuglsang dropte als eerste een bommetje, Ion Izagirre volgde niet veel later met Yates, Pogocar en Martin.

    

   Leider Buchmann kon niet volgen en moest de rol voorin lossen. In de afdaling naderde de ritwinnaar van gisteren nog tot op 11 seconden, maar dan brak zijn veer.

    

   In geen tijd snelde het vijftal voorin weg van de concurrentie. In de achtervolging probeerde Bora-hansgrohe de kloof beperkt te houden, maar dat lukte niet. Izagirre zou uiteindelijk vrij onbedreigd naar de eindzege rijden.

    

   De strijd voor de dagzege was een stuk spannender. Yates versnelde in de slotkilometers en reed zijn kompanen uit het wiel. De Brit hield knap stand, goed voor zijn derde zege van het seizoen, allemaal op Spaanse bodem.

    

   Leider Buchmann kwam nog goed terug en leek zeker van een podiumplaats. Maar in de slotkilometer ging hij samen met nog wat achtervolgers de verkeerde kant uit en leek zijn tweede plek weg. De wedstrijdjury besloot het tijdverlies echter niet aan te rekenen, waardoor Buchmann afrondt met de derde plek.

   Buchmann rijdt verkeerd in de slotkilometer:

   RituitslagRituitslag

     naamploegresultaat
   1Adam YatesMTS2:59:46
   2Daniel MartinUAD+1
   3Jakob FuglsangAST+1
   4Ion IzagirreAST+1
   5Tadej PogacarUAD+7
   6Bauke MollemaTFS+1:24
   7Mikel LandaMOV+1:24
   8Hugh CarthyEF1+1:24
   9David GauduGFC+1:24
   10Lucas HamiltonMTS+1:24
   Ronde van het Baskenland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>Zumarraga - Zumarraga11.2 kmSchachmannSchachmann
   2/>/>Zumarraga - Egüés149.5 kmJ. AlaphilippeSchachmann
   3/>/>Sarriguren - Argandoña191.4 kmSchachmannSchachmann
   4/>/>Vitoria-Gasteiz - Arrigorriaga164.1 kmSchachmannSchachmann
   5/>/>Arrigorriaga - Arrate149.8 kmBuchmannBuchmann
   6/>/>Eibar - Eibar118.2 kmA. YatesI. Izagirre

   Fase per fase

   1. 17 uur 35. Het eindpodium: . Ion Izagirre schrijft de 59e Ronde van het Baskenland op zijn naam. Dan Martin is tweede, Jakob Fuglsang maakt het Astana-feestje compleet met de derde plaats.
   2. 17 uur 33. Door het manoeuvre in de slotkilometer is Buchmann nog wat plaatsen kwijtgespeeld in het eindklassement. Hij leek nog op weg naar de tweede plaats, maar tuimelt nog net van het podium.
   3. 17 uur 32. Izagirre is de eindwinnaar. De achtervolgende groep met leider Buchmann slaat een verkeerde straat in. Ion Izagirre is dus helemaal zeker van de eindzege.
   4. 17 uur 31. Is Izagirre eindwinnaar? Het is nog even wachten op Buchmann. De Duitser is bezig aan de laatste kilometer.
   5. 17 uur 31. Adam Yates wint. Yates loopt verder weg van de achtervolgers en is zegezeker. Martin en Fuglsang vervolledigen de top drie.
   6. 17 uur 30. Laatste kilometer. Fugslang en Izaggire moeten alle zeilen bijzetten om Yates bij te houden bij het ingaan van de laatste kilometer. De Brit lijkt vertrokken voor de dagzege.
   7. 17 uur 27. Buchmann vecht in de achtervolging voor iedere seconde. Voorlopig is hij opnieuw tweede in de tussenstand.
   8. 17 uur 26. Op het laatste stukje bergop is niets gebeurd bij de 5 koplopers. We krijgen een sprint voor de dagzege.
   9. 17 uur 25. Fuglsang heeft zich nog een keer op kop gezet voor Izagirre. De eindzege lijkt binnen voor de 30-jarige Spanjaard.
   10. 17 uur 24. Buchmann doet er alles aan om nog op het eindpodium te geraken. De Duitser komt in de afdaling terug tot 1'23".