• home
 • video
 • pas verschenen

  Schachmann schiet een 2e keer raak in het Baskenland, Alaphilippe komt zwaar ten val

  Ronde van het Baskenland: Rit 3einde
  12 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSarriguren - AankomstArgandoña -
  Afstand191,4 km
  0306090120150191.4

   In de Ronde van het Baskenland heeft gele trui Schachmann de derde rit gewonnen. De finale werd ontregeld door een massale val: onder meer Alaphilippe, de ritwinnaar van gisteren, smakte hard tegen het asfalt. Bjorg Lambrecht kon zich deze keer niet mengen in de spurt.

   De Ronde van het Baskenland staat altijd garant voor een rits aan klimkilometers en dat was vandaag, in de derde en langste rit, niet anders. Al na vijftien kilometer, op de flanken van de Goni, trokken acht vrijbuiters ten strijde: Bernard, Skujins (Trek-Segafredo),  Sessler, Fernandes (Burgos-BH) en  Rojas (Movistar), King (Dimension Data), Armirail (Groupama-FDJ) en bolletjestrui Bravo (Euskadi-Murias) kozen het ruime sop.

    

   Het peloton liet echter niet helemaal begaan, want de achtkoppige kopgroep fietste een maximale voorsprong van slechts vier minuten bij elkaar. Na de beklimming van de Opakua, de laatste gecategoriseerde berg, ging het in een rotvaart naar de aankomstplaats in Estibaliz: waar de streep op de top van een korte, steile helling lag.

    

   Op vijf kilometer van de meet, nét voor de vluchters bij de lurven werden gegrepen, veroorzaakte de nervositeit een grote valpartij in de kop van het peloton. Onder meer topfavoriet Alaphilippe ging hard tegen de vlakte en zag zo zijn kans op een tweede ritzege in rook opgaan. De Fransman reed de rit wel nog uit.

    

   Een kleine pelotonnetje trok uiteindelijk naar de meet in Estibaliz. Loetsenko zette als eerste aan, maar een sterke Schachmann overvleugelde de Kazach met sprekend gemak en won zo voor de tweede keer in drie dagen. De Duitser is ook steviger leider in het klassement, dat na vandaag flink door elkaar geschud is.

   VIDEO: Schachmann wint de spurt van een uitgedund peloton

   De finale werd opgeschrikt door een fameuze valpartij

   Ronde van het Baskenland klassement

     naamploegresultaat
   1Maximilian SchachmannBOH8:34:31
   2Ion IzagirreAST+33
   3Patrick KonradBOH+33
   4Daniel MartínezEF1+48
   5Daniel MartinUAD+49
   6Emanuel BuchmannBOH+51
   7Pello BilbaoAST+54
   8Dylan TeunsTBM+1:11
   9Mikel LandaMOV+1:16
   10Sam OomenSUN+1:16
   Ronde van het Baskenland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishafstandwinnaarleider
   1/>Zumarraga - Zumarraga11.2 kmSchachmannSchachmann
   2/>/>Zumarraga - Egüés149.5 kmJ. AlaphilippeSchachmann
   3/>/>Sarriguren - Argandoña191.4 kmSchachmannSchachmann
   4/>/>Vitoria-Gasteiz - Arrigorriaga164.1 kmSchachmannSchachmann
   5/>/>Arrigorriaga - Arrate149.8 kmBuchmannBuchmann
   6/>/>Eibar - Eibar118.2 kmA. YatesI. Izagirre

   Fase per fase

   1. 17 uur 45. Grimas bij Mas. Het ene na het andere gehavend trosje renners komt over de meet. Bij Deceuninck-Quick Step is ook Mas blijkbaar tegen de vlakte gegaan. De Spaanse berggeit verliest flink wat tijd en ziet z'n klassement in rook opgaan. Komt ook Alaphilippe nog over de streep? De kans lijkt klein.
   2. 17 uur 42. Schachmann wint! Loetsenko stoomt naar voor in de laatste meters, maar gele trui Schachmann doet wat hij gisteren niet kon en beantwoordt de aanval van de Astana-renner met sprekend gemak.
   3. 17 uur 41. 600 meter. Feline (Trek Segafredo) schudt aan de boom, maar geraakt niet weg. Schachmann zit uitstekend gepositioneerd, waar is Lambrecht?
   4. 17 uur 40. Slagveld. Het hele deelnemersveld is uit elkaar geranseld. Het klassement zal er straks helemaal anders uitzien.
   5. 17 uur 39. Estibaliz. We zijn er aan begonnen. De mannen van Caja Rural openen de finale!
   6. 17 uur 39. Ook Thomas en Kwiatkowski zijn niet gevallen, want de Brit en de Pool zitten monter en ongedeerd in het peloton. .
   7. 17 uur 38. Op vier kilometer van de streep zijn de vluchters overigens teruggepakt. Binnen twee kilometer vat het uitgedund pelotonnetje de klim naar Estibaliz aan.
   8. 17 uur 37. Toch geen Lambrecht? De Lotto Soudal-renner die viel is Adam Hansen. Zit Lambrecht dan nog in de kop van de koers? Ook gele trui Schachmann is de dans ontsprongen. Een gouden mogelijkheid dient zich aan voor Lambrecht.
   9. 17 uur 35. Grote valpartij op kop van het peloton. Alle grote mannen gaan tegen de vlakte. Alaphippe, Kwiatkowski, én Lambrecht. Ze liggen er allemaal bij. Ook Geraint Thomas is tegen het asfalt gegaan. .