• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Schachmann schiet een 2e keer raak in het Baskenland, Alaphilippe komt zwaar ten val

  Ronde van het Baskenland: Rit 3einde
  12 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSarriguren - AankomstArgandoña -
  Afstand191,4 km
  0306090120150191.4

   In de Ronde van het Baskenland heeft gele trui Schachmann de derde rit gewonnen. De finale werd ontregeld door een massale val: onder meer Alaphilippe, de ritwinnaar van gisteren, smakte hard tegen het asfalt. Bjorg Lambrecht kon zich deze keer niet mengen in de spurt.

   De Ronde van het Baskenland staat altijd garant voor een rits aan klimkilometers en dat was vandaag, in de derde en langste rit, niet anders. Al na vijftien kilometer, op de flanken van de Goni, trokken acht vrijbuiters ten strijde: Bernard, Skujins (Trek-Segafredo),  Sessler, Fernandes (Burgos-BH) en  Rojas (Movistar), King (Dimension Data), Armirail (Groupama-FDJ) en bolletjestrui Bravo (Euskadi-Murias) kozen het ruime sop.

    

   Het peloton liet echter niet helemaal begaan, want de achtkoppige kopgroep fietste een maximale voorsprong van slechts vier minuten bij elkaar. Na de beklimming van de Opakua, de laatste gecategoriseerde berg, ging het in een rotvaart naar de aankomstplaats in Estibaliz: waar de streep op de top van een korte, steile helling lag.

    

   Op vijf kilometer van de meet, nét voor de vluchters bij de lurven werden gegrepen, veroorzaakte de nervositeit een grote valpartij in de kop van het peloton. Onder meer topfavoriet Alaphilippe ging hard tegen de vlakte en zag zo zijn kans op een tweede ritzege in rook opgaan. De Fransman reed de rit wel nog uit.

    

   Een kleine pelotonnetje trok uiteindelijk naar de meet in Estibaliz. Loetsenko zette als eerste aan, maar een sterke Schachmann overvleugelde de Kazach met sprekend gemak en won zo voor de tweede keer in drie dagen. De Duitser is ook steviger leider in het klassement, dat na vandaag flink door elkaar geschud is.

   VIDEO: Schachmann wint de spurt van een uitgedund peloton

   De finale werd opgeschrikt door een fameuze valpartij

   Ronde van het Baskenland klassement

     naamploegresultaat
   1Maximilian SchachmannBOH8:34:31
   2Ion IzagirreAST+33
   3Patrick KonradBOH+33
   4Daniel MartínezEF1+48
   5Daniel MartinUAD+49
   6Emanuel BuchmannBOH+51
   7Pello BilbaoAST+54
   8Dylan TeunsTBM+1:11
   9Mikel LandaMOV+1:16
   10Sam OomenSUN+1:16
   Ronde van het Baskenland
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>Zumarraga - Zumarraga11.2 kmSchachmannSchachmann
   2/>/>Zumarraga - Egüés149.5 kmJ. AlaphilippeSchachmann
   3/>/>Sarriguren - Argandoña191.4 kmSchachmannSchachmann
   4/>/>Vitoria-Gasteiz - Arrigorriaga164.1 kmSchachmannSchachmann
   5/>/>Arrigorriaga - Arrate149.8 kmBuchmannBuchmann
   6/>/>Eibar - Eibar118.2 kmA. YatesI. Izagirre

   Fase per fase

   1. 17 uur 45. Grimas bij Mas. Het ene na het andere gehavend trosje renners komt over de meet. Bij Deceuninck-Quick Step is ook Mas blijkbaar tegen de vlakte gegaan. De Spaanse berggeit verliest flink wat tijd en ziet z'n klassement in rook opgaan. Komt ook Alaphilippe nog over de streep? De kans lijkt klein.
   2. 17 uur 42. Schachmann wint! Loetsenko stoomt naar voor in de laatste meters, maar gele trui Schachmann doet wat hij gisteren niet kon en beantwoordt de aanval van de Astana-renner met sprekend gemak.
   3. 17 uur 41. 600 meter. Feline (Trek Segafredo) schudt aan de boom, maar geraakt niet weg. Schachmann zit uitstekend gepositioneerd, waar is Lambrecht?
   4. 17 uur 40. Slagveld. Het hele deelnemersveld is uit elkaar geranseld. Het klassement zal er straks helemaal anders uitzien.
   5. 17 uur 39. Estibaliz. We zijn er aan begonnen. De mannen van Caja Rural openen de finale!
   6. 17 uur 39. Ook Thomas en Kwiatkowski zijn niet gevallen, want de Brit en de Pool zitten monter en ongedeerd in het peloton. .
   7. 17 uur 38. Op vier kilometer van de streep zijn de vluchters overigens teruggepakt. Binnen twee kilometer vat het uitgedund pelotonnetje de klim naar Estibaliz aan.
   8. 17 uur 37. Toch geen Lambrecht? De Lotto Soudal-renner die viel is Adam Hansen. Zit Lambrecht dan nog in de kop van de koers? Ook gele trui Schachmann is de dans ontsprongen. Een gouden mogelijkheid dient zich aan voor Lambrecht.
   9. 17 uur 35. Grote valpartij op kop van het peloton. Alle grote mannen gaan tegen de vlakte. Alaphippe, Kwiatkowski, én Lambrecht. Ze liggen er allemaal bij. Ook Geraint Thomas is tegen het asfalt gegaan. .
   10. 17 uur 33. 7 kilometer. De vluchters vechten als leeuwen, maar nu ze op de grote, brede wegen richten aankomstplaats Estibaliz beland zijn, daalt hun voorsprong zienderogen. Ze hebben nog 15 seconden.
   11. 17 uur 29. 58 kilometer per uur. Het peloton is aan een razendsnelle inhaalrace bezig, maar toch blijft de kopgroep zich uitstekend vastklampen aan z'n voorsprong van een halve minuut. Wanneer krijgen ze de vijf te pakken? Nog 10 kilometer.
   12. 17 uur 26. Adieu Sessler. Ook bij Sessler, die andere renner van Burgos in de kopgroep, is het vet van de soep. Hij moet de rest laten gaan. De vijf overblijvers hebben nog zo'n 36 seconden voorsprong. Nog 13 kilometer.
   13. 17 uur 23. De Lotto-mannen hebben zich nu resoluut aan kop van het peloton gezet: enkel Cavagna rijdt nog voor hen uit. Is het vertrouwen in Bjorg Lambrecht zo groot?
   14. 17 uur 20. Lotto Soudal. De Belgische rood-witte brigade verzamelt zich rond positie 20. Kan Vanendert Lambrecht opnieuw brengen zoals gisteren?
   15. 17 uur 18. Nog twintig kilometer. En de voorsprong van de vluchters duikt voor het eerst onder de minuut. De zes nemen op de laatste tussensprint ook alle bonificatieseconden weg voor het aanstormende peloton: daar zal straks dus niet om gebikkeld worden. .
   16. 17 uur 12. Nog 25 kilometer. Cavagna heeft ondertussen ook de hulp gekregen van Sky-renner Elissonde. Deceuninck-Quick Step kan vandaag zomaar twee keer winnen, want Fabio Jakobsen zette in de Scheldeprijs daarnet alle andere sprinters al een neus: de Nederlander wint er voor de tweede keer op rij.
   17. 17 uur 01. Bravo! De bolletjestrui houdt het voor bekeken in de kopgroep: de punten zijn (min of meer) gepakt, de job zit er op. De zes overgebleven vluchters stomen door en verdedigen nog steeds een voorgift van om en bij 1 minuut en 5 seconden.