• home
 • video
 • pas verschenen

  Alaphilippe verknalt feestje van Lambrecht in het Baskenland

  Ronde van het Baskenland: Rit 2einde
  />wegwedstrijd
  VertrekZumarraga - AankomstGorraiz -
  Afstand149,5 km
  020406080100120149.5

   Julian Alaphilippe heeft zijn vorm voor de Ardennenklassiekers getoond met een sprintzege bergop in de Ronde van het Baskenland. In de laatste meters remonteerde de Fransman nog de indrukwekkende Bjorg Lambrecht.

   Net zoals heel wat organisatoren hadden ze zich in het Baskenland ertoe laten verleiden om enkele gravelstroken op te nemen in hun parcours. Die leken weinig uit te halen, ook al probeerde vooral Astana om de vruchten heftig uit de boom te schudden.

    

   Op de laatste onverharde strook kreeg Adam Yates toch af te rekenen met materiaalpech. Hij belandde in een groepje met Groupama-FDJ-kopman Gaudu, maar zou uiteindelijk meer dan een minuut verliezen.

    

   De pittige slotklim was uitgetekend op de maat van Julian Alaphilippe. Bjorg Lambrecht, de vicewereldkampioen bij de beloften, schoot er als een pijl vandoor, afgschoten door boogschutter Vanendert. Leider Schachmann moest passen. Lambrecht leek op weg naar de zege, maar Alaphilippe had zijn cartouche goed getimed en zette onze landgenoot uiteindelijk nog op een paar lengtes.

    

   Schachmann blijft leider in het Baskenland, maar ziet Alaphilippe wel naderen tot op 5 seconden. Dylan Teuns blijft de beste Belg op de 8e plaats.

   Alaphilippe: "Was wat onzeker over mijn conditie"

   • Julian Alaphilippe: "Ik had na Milaan-Sanremo (waar hij won) een korte break genomen. Ik kwam heel gemotiveerd naar het Baskenland, maar wel wat onzeker over mijn conditie. Gisteren was ik gerustgesteld met een goeie tijdrit en vandaag kreeg ik een rit die ideaal was voor mij. Ik ben uiteraard heel blij, zoals altijd bij een zege."

   Ronde van het Baskenland klassement

     naamploegresultaat
   1Julian AlaphilippeDQT3:29:37
   2Bjorg LambrechtLTS+1
   3Michal KwiatkowskiSKY+1
   4Omar FraileAST+1
   5Valentin MadouasGFC+1
   6Maximilian SchachmannBOH+1
   7Patrick KonradBOH+1
   8Ion IzagirreAST+1
   9Tadej PogacarUAD+1
   10Pieter SerryDQT+1

   Fase per fase

   1. 17 uur 15. Alaphilippe wint! Alaphilippe pakt uiteindelijk nog een paar meter op Lambrecht. Teuns eindigt toch nog in de top 10.
   2. 17 uur 15. Alaphilippe komt laat en gaat nog over Lambrecht.
   3. 17 uur 14. Demarrage Lambrecht. Bjorg Lambrecht met een vinnige demarrage. Houdt hij vol?
   4. 17 uur 13. Vanendert en Lambrecht. Bij Lotto-Soudal brengt Vanendert de jonge Lambrecht naar voren. Of denkt Vanendert eraan zijn eigen kans te gaan?
   5. 17 uur 12. Van Dylan Teuns is vooraan geen spoor. Hij lijkt hier vandaag niet mee te kunnen spelen om de zege.
   6. 17 uur 11. De Marchi valt aan, maar hij geraakt nauwelijks 10 meter ver. Het is opnieuw Astana dat de boel neutraliseert.
   7. 17 uur 11. Nog 3 kilometer. Schachmann heeft nog McCarthy en Buchmann aan zijn zijde. Alaphilippe wordt bijgestaan door onder meer Mas. Ook Geraint Thomas schuift op, net als Dan Martin.
   8. 17 uur 10. Schachmann. Maximilian Schachmann lijkt makkelijk zijn leiderstrui te behouden. Hij gaat met een voorsprong van 13 seconden op Martinez de finale in. De Duitser is met zijn huidige vorm zelfs niet kansloos voor de dagzege.
   9. 17 uur 09. Door alle drukte en gedoe is het peloton toch uitgedund. Er blijven nog een 40-tal renners over die om de zege zullen strijden.
   10. 17 uur 06. Loetsenko offert zich helemaal op. De Astana's vragen niet om over te nemen. Kwiatkowski zit ook steeds goed voorin, net als Alaphilippe. Zij kunnen zich vandaag uitleven in deze finale.