Remco Evenepoel verdedigt zijn trui op steile Alto do Malhão, zege is voor Lopez

  Ronde van de Algarveeinde
  />wegwedstrijd
  VertrekAlbufeira - AankomstAlto do Malhão -
  Afstand170 km
  0306090120170

   Remco Evenepoel begint morgen als leider aan de slotrit in de Ronde van de Algarve. De jonge Belg van Deceuninck-Quick Step overleefde de Alto do Malhão als derde. De zege was voor Miguel Angel Lopez voor Dan Martin.

   Een hele dag op en neer in de Algarve, dat inspireerde 9 vluchters onder wie onze landgenoten Dries De Bondt en Tom Devriendt. Thuisrijder João Rodrigues was de laatste overblijver van die vlucht. Hij kwam nog als eerste boven op de eerste beklimming van de Alto do Malhão, maar werd gegrepen bij het ingaan van de laatste 15 kilometer.

    

   Ondanks een speldenprik van Bora-hansgrohe en Maximilian Schachmann moest alles beslist worden op de steile slotklim (3 km aan bijna 10%) van Alto do Malhão. Remco Evenepoel leek alles onder controle te hebben en hield zijn rivalen (Schachmann, Rui Costa, Martin en Lopez) goed in het vizier.

    

   Op de versnelling van Lopez had Evenepoel geen antwoord in huis. De Colombiaan van Astana snelde naar de ritzege. Achter zijn rug bewoog Martin hemel en aarde om in het wiel te komen, maar dat lukte niet. Met een ultieme inspanning beperkte Evenepoel de schade, hij kwam als derde over de finish met in zijn spoor Schachmann.

    

   Zo behoudt Evenepoel de gele leiderstrui. Morgen moet de Belg van Deceuninck-Quick Step die verdedigen in een tijdrit over 20 kilometer. Daniel Martin en Maximilian Schachmann staan in dezelfde tijd, Lopez volgt op 1 seconde Rui Costa op 3 seconden.

   "Op papier de betere tijdrijder? Het is op straat te doen"

   Remco Evenepoel moest tot het uiterste gaan om de gele leiderstrui vast te houden. Hij lag languit op de grond uit te hijgen voor hij de pers te woord stond. "Ik was helemaal leeg op het einde, maar dat is nodig als je de leiderstrui wil behouden. Ik voel me nu al beter, ik ben weer een beetje op mijn effen gekomen", zei de jongeling van Deceuninck-Quick Step.

    

   Evenepoel start als leider aan de slottijdrit morgen, maar Martin en Schachmann staan in dezelfde seconde. Op papier is Evenepoel wel de beste tijdrijder. "Maar morgen is het op de straat te doen. We zullen zien wat er nog in mijn benen zit. Normaal recupereer ik goed en snel. Het zal lastig worden, 20 kilometer volle bak en dan zien we wel."

   Uitslag rit 4Uitslag rit 4

     naamresultaat
   1Miguel Angel Lopez Morenoin 4u16'25"
   2Daniel Martin+2"
   3Remco Evenepoel+4"
   4Maximilian Schachmann+4"
   5Rui Costa+5"
   6Simon Geschke+14"
   7Amaro Antunes+14"
   8Bauke Mollema+14"
   9Jan Polanc+19"
   10Tim Wellens+21"

   Fase per fase

   1. 17 uur 56. Evenepoel blijft leider. Remco Evenepoel leek het even moeilijk te hebben, maar met een ultieme inspanning houdt hij de schade beperkt en komt als derde over de finish. Hij blijft leider.
   2. 17 uur 55. Lopez wint! Miguel Angel Lopez snelt naar de zege. .
   3. 17 uur 54. Aanval Lopez. Lopez trekt alle registers open en nu moet iedereen naar adem happen. Martin kan het gaatje niet dichten, Evenepoel ook niet.
   4. Slotkilometer. Een groepje van 7 renners snijdt de laatste kilometer aan: Evenepoel, Schachmann, Martin, Lopez, Rui Costa, Wellens, Geschke en Antunes. Almeida komt terug en probeert het tempo op te voeren voor Evenepoel. 17 uur 52.
   5. 17 uur 51. Evenepoel lijkt rustig te controleren. Hij volgt goed als Lopez en Martin versnellen. .
   6. 17 uur 50. Ook Xandro Meurisse moet lossen.
   7. 17 uur 48. Ineos zal niet kunnen vieren vandaag: voor Thomas en Kwiatkowski gaat het te snel.
   8. 17 uur 47. De renners hebben net de haakse bocht genomen en rijden de eerste meters van de Alto do Malhão op. Greg Van Avermaet zit goed vooraan.
   9. 17 uur 46. Naast Evenepoel en Lampaert zien we van Belgische zijde ook nog Tim Wellens en Greg Van Avermaet zitten. Ook Ilan Van Wilder zou nog in de eerste groep zitten.
   10. 17 uur 45. Wie gooit straks als eerste de knuppel in het hoenderhok? Rui Costa, Martin of Lopez? Er zijn genoeg kandidaten, maar wie neemt de handschoen op?
   11. 17 uur 44. Yves Lampaert zet Remco Evenepoel nog uit de wind in de aanloop naar de slotklim.
   12. 17 uur 40. Het is echt aftellen tot de slotklim. De renners zijn begonnen aan de laatste 10 kilometer.
   13. 17 uur 36. Alerte Evenepoel. Op een hellende strook in de aanloop naar de slotklim probeert Bora te verrassen. Schachmann versnelt in het wiel van een ploegmaat, maar Remco Evenepoel is bij de pinken en zit in een oogwenk in het wiel van de Duitser.
   14. 17 uur 30. Drie ploegmaats rijden voor gele trui Evenepoel uit. Hoe sterk is de 20-jarige Belg straks op de slotklim?
   15. 17 uur 28. Rodrigues kijkt achterom en beseft het uitzichtloze van zijn onderneming. De Portugees zet zich recht en laat zich inlopen.
   16. 17 uur 27. Een grote groep renners komt weer aansluiten in het peloton, ook Tim Declercq is daarbij. El tractor rijdt meteen naar de kop van het peloton en zet zo zijn kopman Evenepoel in een zetel.
   17. Halve minuut. De arme Rodrigues lijkt een vogel voor de kat, maar de katten in het peloton lijken nog even met de vogel te willen spelen. De voorsprong is geslonken tot een halve minuut, maar daar blijft het bij. 17 uur 23.
   Rittenschema Ronde van Algarve
           winnaar leider
   rit 1 19/2 Portimao - Lagos (sprintetappe) 196 km Jakobsen Jakobsen
   rit 2 20/2 Sagres - Alto  da Foia (aankomst bergop) 184 km Evenepoel Evenepoel
   rit 3 21/2 Faro - Tavira (sprintetappe) 202 km Bol Evenepoel
   rit 4 22/2 Albufeira - Malhao (aankomst bergop) 170 km Lopez Evenepoel
   rit 5 23/2 Lagoa - Lagoa (tijdrit) 20,3 km Evenepoel Evenepoel