Cees Bol verrast met machtige sprint in de Ronde van de Algarve

  Ronde van de Algarveeinde
  />wegwedstrijd
  VertrekFaro - AankomstTavira -
  Afstand202 km
  0306090120150180202

   Niet topfavoriet Fabio Jakobsen, maar wel Cees Bol (Sunweb) is naar een sprintzege gesneld in de Ronde van de Algarve. Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) blijft leider.

   Hoewel het parcours vrijwel voortdurend op en af ging, bleef het voorspelbare wedstrijdverhaal beperkt tot een klassieke vlucht van 3 musketiers en het peloton met een onfeilbare rekenmachine.

    

   Op 20 kilometer van de finish waren de vluchters eraan voor de moeite, net op het moment dat een trio van Trek-Segafredo op een verkeerseilandje botste.

    

   Edward Theuns, Jasper Stuyven en Koen De Kort kropen uiteindelijk weer op de fiets, maar zullen vanavond hun wonden likken.

    

   In een nerveuze en chaotische stormloop naar de technische slotkilometers ontspoorden enkele treintjes.

    

   Alexander Kristoff (UAE) en Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) hadden bij de laatste haakse bocht op zo'n 300 meter van de finish uiteindelijk toch het goeie wiel te pakken van Cees Bol, die nog gepiloteerd kon worden door een Sunweb-makker.

    

   De Nederlander gooide van ver zijn kaarten op tafel en zijn Noorse en Nederlandse uitdagers leken klaar te zitten om over te nemen.

    

   Maar op de hellende aankomststrook bolde Bol overtuigend naar de dagzege. Sacha Modolo (Alpecin-Fenix) strandde na een inhaalbeweging nog op de 2e plaats, voor Jakobsen en Kristoff. Remco Evenepoel trekt als leider naar de bergetappe van zaterdag.

   Bekijk de sprintzege van Cees Bol

   Fase per fase

   1. 18 uur 02. Hoe verliep de sprint? Wat een knappe zege van Cees Bol, de 24-jarige Nederlander die vorig seizoen Nokere Koerse won. Op de hellende finish trok hij de sprint van ver op gang. Kristoff en Jakobsen zaten in zijn wiel, maar komen nooit aan zijn achterwiel. Uiteindelijk sprint Sacha Modolo nog naar de tweede plaats.
   2. 18 uur 01. Bol wint! Weer een Nederlandse zege, maar het is de verrassende Bol die wint. De Nederlander houdt stand na een lange en machtige sprint.
   3. 18 uur 01. Sunweb trekt de spurt aan voor Bol.
   4. 18 uur 01. Jakobsen schuift goed op. Op het gepaste moment.
   5. Laatste km. Hier gaan we! Op naar die haakse bocht op 300 meter van het einde. 18 uur 01.
   6. 18 uur . Nog 2 kilometer en verschillende treintjes draaien in de soep. Jakobsen zit vrij ver.
   7. 17 uur 59. Bij een rotonde op 3 km van de finish wordt ook Viviani in stelling gebracht. De kanonnen zijn op de afspraak.
   8. 17 uur 58. We reppen ons naar het technische gedeelte. Het gaat razendsnel. Deceuninck-Quick Step en Lotto-Soudal zitten goed. Ook UAE heeft de beste tickets.
   9. 17 uur 58. Vorig jaar raakte Fabio Jakobsen op deze aankomstplaats ingesloten. Hij werd pas 11e. Heeft hij zijn lesje geleerd?
   10. 17 uur 57. Er wordt veel over de schouders gelonkt. Veel ploegen moeten toch een beetje herpositioneren. .
   11. 17 uur 57. De weg is breed genoeg, maar er worden duwtjes uitgedeeld. Het is weer zo'n zenuwslopend gedoe. De treintjes raken meer en meer verbrokkeld. .
   12. 17 uur 54. Ook al heeft het hobbelige parcours zeker al energie gekost, veel jongens zitten toch nog behoorlijk fris. Dat kan zo meteen vuurwerk geven. Iedereen wil nu in poleposition naar de laatste 2 kilometer, waar we toch nog wat bochten en rotondes hebben. .
   13. 17 uur 53. Zoek vandaag overigens niet naar de Nederlandse kampioenentrui van Jakobsen: hij zal zo meteen sprinten in de rode puntentrui. .
   14. 17 uur 52. Alpecin-Fenix wil zijn mannetje staan tussen de traditionele blokken. Van der Poel hebben we nog niet gespot. Misschien is het voor de Nederlander verstandig om zich niet te mengen in dit gewriemel. .
   15. 17 uur 50. Nog 10 kilometer. Het meest hectische kwartiertje van de dag breekt aan. Er wordt nu al her en der een elleboog gezet. De verwachte sprintersploegen kleuren nog steeds het beeld.
   16. 17 uur 49. Het kan geen kwaad om hier al goed vooraan te zitten, want we verkennen de smalle wegen van Vila Nova de Cacela. Iedereen komt goed door de trechter. .
   17. 17 uur 46. De treintjes worden op de rails gezet. We zien de locomotieven van Cofidis, Bora, UAE en Deceuninck op de eerste rijen. .
   18. 17 uur 43. Theuns meet de schade op, maar zit samen met Stuyven en De Kort weer op de fiets. De knie van Theuns is wel stevig ingepakt. Zij trekken nu rustig naar de finish, waar ze zorgvuldig onderzocht kunnen worden. .
   19. 17 uur 42. Vluchters gegrepen. Het verhaal van het moedige trio is nu echt neergepend. We stormen nu richting de finish. Nog 18 kilometer.
   Rittenschema Ronde van Algarve
           winnaar leider
   rit 1 19/2 Portimao - Lagos (sprintetappe) 196 km Jakobsen Jakobsen
   rit 2 20/2 Sagres - Alto  da Foia (aankomst bergop) 184 km Evenepoel Evenepoel
   rit 3 21/2 Faro - Tavira (sprintetappe) 202 km Bol Evenepoel
   rit 4 22/2 Albufeira - Malhao (aankomst bergop) 170 km Lopez Evenepoel
   rit 5 23/2 Lagoa - Lagoa (tijdrit) 20,3 km Evenepoel Evenepoel