Esteban Chaves komt boven water op zware slotklim in Catalonië

  Ronde van Catalonië: Rit 4einde
  17 °C/>wegwedstrijd
  VertrekRipoll - AankomstPort Ainé -
  Afstand166,5 km
  0306090120166.5

   In de Ronde van Catalonië heeft Esteban Chaves (Team BikeExchange) de bergetappe naar Port Ainé naar zijn hand gezet. De Colombiaan sprong weg uit de groep der favorieten en rondde zijn solo knap af. Voor Chaves is het zijn eerste zege in 2 jaar tijd. Adam Yates (Ineos-Grenadiers) blijft leider.

   Kämna mocht heel even dromen

   Meester-ontsnapper Thomas De Gendt zette een vluchtersvennootschap op poten met een elftal renners. Het dozijn De Gendt, met klassementsman Lennard Kämna en ook Rigoberto Uran, nam een maximale voorsprong van 4 minuten.

    

   Op de 2e beklimming ging het te traag voor Kämna. De kopman van Bora-Hansgrohe ging alleen op avontuur. De alarmbellen gingen af bij Ineos. De Duitser stond namelijk maar op 1'33" van leider Adam Yates.

    

   Kämna bleek al snel een vogel voor de kat toen Rohan Dennis voor locomotief speelde. De Duitse vluchter werd aan de voet van de lastige slotbeklimming (Port Ainé: 18,7 km aan 6,8%) gegrepen door de aanstormende Ineos-trein.

   Chaves doorprikt Ineos-dominantie

   Dennis gaf de fakkel door aan Carapaz, die andere beul van Ineos. De Ecuadoriaanse luxeknecht nam iedereen bergop in een wurggreep. Door het verschroeiende tempo leek niemand nog adem over te hebben voor een aanval.

    

   Het treintje van Ineos ontspoorde even toen Carapaz van de fiets moest na een mechanisch defect. Geraint Thomas, de 4e in het klassement, moest kopwerk doen. Dat was duidelijk niet helemaal naar zijn zin. Een "luxeprobleem", noemt men dat.

    

   Esteban Chaves profiteerde van dat moment en fladderde sierlijk weg. De herboren Colombiaan, al een tijdje op zoek naar zichzelf, speelde kilometerslang het spel van de elastiek met het Ineos-ensemble, maar kon uit hun greep blijven.

   Het klassementspodium is wel voor Ineos

   De mannen van Ineos kwamen nooit in de problemen voor het klassement. Joao Almeida daarentegen deelde wel in de klappen. Hij kwam pas als 13e over de finish en tuimelde van de 3e naar de 7e plaats in het klassement. Ineos blinkt nu met 3 mannetjes op het podium:  Adam Yates (1), Richie Porte (2) en Geraint Thomas (3).

   Rituitslag Rit 4Rituitslag Rit 4

   Fase per fase

   1. 16 uur 59 match afgelopen
   2. 16 uur 58. Chaves lijkt op weg naar winst. Nog 400 meter voor de Colombiaan. Wat doet Yates? .
   3. 16 uur 57. Vanhoucke moet passen. Harm Vanhoucke houdt het voor bekeken. Onze landgenoot moet nog een kilometer alleen op pad. Kan hij de schade beperken? .
   4. 16 uur 56. Richie Porte, de 2e in het klassement gaat even kop doen. Hij brengt de voorsprong van Chaves eigenhandig terug tot 13". .
   5. 16 uur 54. Vanhoucke gaat mee. Onze jonge landgenoot Harm Vanhoucke bewijst zijn goede vorm. Hij werd gisteren knap 5e en is ook nu mee met de grote namen. .
   6. 20" voor Chaves. Carapaz laat zich uitzakken na een indrukwekkend lange beurt op de slotklim. Chavez profiteert van de wissel van de wacht bij Ineos  en neemt een voorsprong van 20'. . 16 uur 51.
   7. 16 uur 50. Carapaz lijkt onvermoeibaar. De luxeknecht van Adam Yates haalt Mas knap terug. Hoe lang kan de Ecuadoriaan dit nog volhouden? .
   8. 16 uur 48. Daar gaat Enric Mas. De Spanjaard waagt de sprong naar Chaves. Er zit snee op zijn versnelling, maar Carapaz blijft tempo maken. .
   9. 16 uur 45. Nog steeds die dekselse Carapaz aan het kanon. In zijn wiel moeten er veel harken om bij de Ecuadoriaan in het wiel te blijven. .
   10. 15" voor Chaves. Esteban Chaves lijkt niet meteen stil te vallen. Hij gaat de laatste 5 kilometer in met een voorsprong van 15". . 16 uur 44.
   11. 16 uur 41. Aanval Esteban Chaves! Chaves springt weg uit de buik van het peloton. De Colombiaan was gisteren de beste na Adam Yates. Kan hij de troepenmacht van Ineos verrassen? .
   12. 16 uur 38. Kruijswijk trapt op zijn adem. De aanval van daarjuist nekt de kopman van Jumba-Visma. Hij moet de rol lossen bij het uitgedunde peloton. Alles op Sepp Kuss voor Jumbo-Visma? .
   13. 16 uur 36. Kruijswijk valt ten prooi aan veelvraat Ineos. Heeft er nog iemand iets extra in de tank? .
   14. 16 uur 35. Carapaz zet zich weer op kop. De Ecuadoriaan lijkt met sprekend gemak naar Kruijswijk te rijden. De overmacht van Ineos is indrukwekkend. .
   15. 16 uur 34. Kruijswijk valt aan. Kruijswijk profiteert van het moment en probeert weg te springen.  .
   16. Carapaz aan de kant. Carapaz staat plots langs de kant met zijn fiets in zijn handen. Geraint Thomas staat 4e in de stand en moet nu de kop doen. Noem je dat nu "een luxeprobleem"? . 16 uur 31.
   17. 16 uur 30. Ook de jarige Wilco Kelderman is nog mee voor Bora-Hansgrohe. Kan hij zijn maatje Kämna revancheren? .
   Ronde van Catalonië
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Calella - Calella178.4 kmKronKron
   2/>Banyoles - Banyoles18.5 kmDennisAlmeida
   3/>/>Castelldefels - Vallter 2000195.6 kmYatesYates
   4/>/>Ripoll - Port Ainé166.5 kmChavesYates
   5/>/>La Pobla de Segur - Manresa201.1 kmKämnaYates
   6/>/>Tarragona - Mataró193.8 kmSaganYates
   7/>/>Barcelona - Montjuïc133 kmDe GendtYates