Ga naar de inhoud

Evenepoel demonstreert weer als vanouds, maar Ghys wint wel de opener

Baloise Belgium Tour
Wegwedstrijd
24 °C
175.3 km
12:48 Beveren - 16:52 Maarkedal
Robbe Ghys
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 175.3

  Robbe Ghys (Sport Vlaanderen) heeft de opener van de Baloise Belgium Tour gewonnen. Vroege vluchter Ghys kon in de finale aanhaken bij een ontketende Evenepoel, die vanuit het peloton kwam aangesneld. Evenepoel mag wel de eerste leiderstrui aantrekken en poetst zo de teleurstelling van de Giro weg.

  Verslag van de etappe

  Remco Evenepoel tegen de rest

  De Baloise Belgium Tour opende met een pittige rit richting de Vlaamse Ardennen. Tijdens de lange aanloop naar het lokale parcours in Maarkedal hield het peloton een kopgroep van acht renners onder controle.

   

  Het was wachten op de lokale ronde om vuurwerk te zien. Op 35 kilometer van de finish was het Philippe Gilbert die als eerste zijn benen testte. Ook Deceuninck-Quick Step nestelde zich voorin in het peloton en trok de snelheid meteen de hoogte in. Het signaal voor Remco Evenepoel om te demarreren.

   

  In het zog van Evenepoel reageerde een alerte Victor Campenaerts, ook hij had zijn zinnen gezet op de eerste etappe. Net toen een uitgedund peloton opnieuw de aansluiting maakte, versnelde Evenepoel nog eens. 

   

  Dit keer geraakte Evenepoel wel weg met Campenaerts in zijn wiel. Samen raapten ze de vluchters één voor één op. Ook Philippe Gilbert probeerde mee te glippen, maar zijn poging strandde op 20''.

   

  De overgebleven vluchters, Robbe Ghys en Gianni Marchand, konden de twee tijdrijders wel bijhouden. Maar net als Campenaerts beperkten ook zij zich tot volgen. Het was Evenepoel tegen de rest. 

   

  In de laatste ronde op de Ellestraat parkeerde Campenaerts volledig door krampen. Evenepoel behield zijn voorsprong van 30 seconden op het peloton, maar werd in de sprint wel nog geklopt door Robbe Ghys. Gianni Marchand werd derde.

   

  Geen winst voor Evenepoel, maar wel een goede zaak voor het eindklassement. Hij neemt, dankzij de bonusseconden van de Gouden kilometer, de leiding in het klassement met 5 seconden voorsprong op Robbe Ghys.

  Bekijk hier de sprint van Robbe Ghys:

  De krampen bij Campenaerts:

  Robbe Ghys: "Het is een droom die uitkomt"

  "Het plan was om mee te zijn vandaag. Ik kwam voorbij mijn eigen deur dus ik wou mij tonen. Maar deze afloop had ik nooit durven dromen."

   

  "Er was een goede verstandhouding in de kopgroep en we deden allemaal lange beurten. Ik wou mezelf nog even in de kijker rijden op het einde en vooraan rijden. Opeens zag ik Remco passeren en dat had ik echt niet verwacht. De opdracht was dan om het wiel te houden en te blijven vechten."

   

  "In het wiel blijven is misschien niet de mooiste manier, maar ik moest wel. Ik zat tot in de krampen en ben zelfs bijna gevallen. Hij trok gelukkig niet door op de kasseien, want anders moest ik lossen."

   

  "Op het einde wist ik dat de sprint mij moest liggen. Walter Planckaert riep nog in mijn oortje dat ik het kon en zo had ik opeens zelfvertrouwen."

   

  "Het is één van de mooiste momenten die ik al heb meegemaakt. Met dit deelnemersveld op dit parcours kunnen winnen, is een droom die uitkomt."

  Remco Evenepoel: "Er kunnen nog een paar procentjes bij"

  "Het was een heel hectische intrede van het lokale parcours. Ik had problemen met mijn derailleur en moest achteraan aansluiten. Op Berg Ten Houte ging het heel snel. Campenaerts sprong boven weg met Lampaert en Ewan. Niemand reageerde, dus besloot ik om mee te springen om een meerderheid te hebben."

   

  "Toen ze niet doorreden, trok ik zelf door en scheurde het uiteindelijk. Toen ik op kop zat, begon de rest te zwalpen en naar elkaar te kijken. Ik had het op het juiste moment door en ben meteen gegaan."

   

  "Jammer dat ik niet kan winnen vandaag, maar Tom Steels riep ook in mijn oortje om voor het klassement te gaan. Morgen is een tijdrit en dan zal ik proberen om mijn voorsprong nog verder uit te diepen. "

   

  "Ik ben heel blij met het gevoel, maar er kunnen nog een paar procentjes bij. We staan hier met een heel sterke ploeg, ik ben ze dankbaar voor hun werk. Overmorgen kunnen we voor Cavendish gaan."

   

  "In de Giro had ik na 10 dagen een serieus verval. Ik heb dat moeten accepteren en de knop omgedraaid. Thuis heb ik alles even laten bezinken en goede trainingen afgewerkt. Ik wil opnieuw naar mijn topniveau werken. Daar is nog veel werk aan, maar moeilijk gaat ook."

  Rituitslag Rit 1
  naamresultaatploeg
  1
  Robbe Ghys
  4:05:15
  Sport Vlaanderen - BaloiseSVB
  2
  Remco Evenepoel
  +0
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  3
  Gianni Marchand
  +0
  Tarteletto - IsorexTIS
  4
  Jasper Philipsen
  +28
  Alpecin - FenixAFC
  5
  Jasper De Buyst
  +28
  Lotto - SoudalLTS
  6
  Toon Aerts
  +28
  Baloise - Trek Lions
  7
  Ide Schelling
  +28
  BORA - hansgroheBOH
  8
  Boy van Poppel
  +28
  Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
  9
  Bryan Coquard
  +28
  B&B Hotels p/b KTMBBK
  10
  Pascal Eenkhoorn
  +28
  Jumbo - VismaTJV
  naamresultaatploeg
  1
  Remco Evenepoel
  4:05:00
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  2
  Robbe Ghys
  +5
  Sport Vlaanderen - BaloiseSVB
  3
  Gianni Marchand
  +8
  Tarteletto - IsorexTIS
  4
  Jasper Philipsen
  +43
  Alpecin - FenixAFC
  5
  Jasper De Buyst
  +43
  Lotto - SoudalLTS
  6
  Toon Aerts
  +43
  Baloise - Trek Lions
  7
  Ide Schelling
  +43
  BORA - hansgroheBOH
  8
  Boy van Poppel
  +43
  Intermarché - Wanty - Gobert MatériauxIWG
  9
  Bryan Coquard
  +43
  B&B Hotels p/b KTMBBK
  10
  Pascal Eenkhoorn
  +43
  Jumbo - VismaTJV

  Fase per fase

  1. 16 uur 52 match afgelopen
  2. Laatste km. Met drie gaan ze naar de finish! . 16 uur 50.
  3. 16 uur 49. De twee renners uit de vroege ontsnapping blijven aanklampen. De voorsprong van de drie blijft stabiel. .
  4. 16 uur 44. Het is nu echt Evenepoel tegen de rest. Van zijn twee kompanen moet hij geen steun meer verwachten, Ghys en Marchand zitten al de hele wedstrijd in de kopgroep. .
  5. 16 uur 44. Campenaerts moet afstappen door krampen.

   Campenaerts moet afstappen door krampen

  6. 16 uur 43. Campenaerts staat stil! Victor Campenaerts heeft duidelijk last van krampen, hij parkeert volledig op de Ellestraat. Hij staat zelfs helemaal stil. .
  7. 16 uur 42. Laatste keer de Ellestraat en de voorsprong van de kopgroep schommelt nog steeds net onder de 30''. .
  8. 16 uur 39. Remco Evenepoel zet zich nu toch even recht. Hij haalt de armen op en verwacht duidelijk meer steun van de andere drie kompanen. .
  9. 16 uur 38. Evenepoel pakt 9 bonificatieseconden in 'gouden kilometer'.

   Evenepoel pakt 9 bonificatieseconden in 'gouden kilometer'

  10. 16 uur 37. In de Gouden kilometer pakt Remco Evenepoel de volle 9 bonificatieseconden. Victor Campenaerts pakt in zijn wiel 6 bonusseconden. .
  11. 16 uur 36. In het peloton is het Alpecin-Fenix die de druk opvoert. Oscar Riesebeek moet de kastanjes uit het vuur halen. .
  12. Halve minuut. Evenepoel verzwakt niet en zet het peloton op 30''. De overige drie beperken zich tot volgen. . 16 uur 32.
  13. 16 uur 31. Laat Evenpoel de rest straks achter? .
  14. 16 uur 30. Laatste ronde! Evenepoel vraagt zijn metgezellen niet om over te nemen. Het peloton volgt 33''. .
  15. 16 uur 30. Noem het gerust een etappe Remco tegen de rest. Renaat Schotte.
  16. 16 uur 26. Tweede keer Berg Ten Houte. Evenepoel maakt er een tijdrit van. In zijn wiel zitten Victor Campenaerts, Robbe Ghys en Gianni Marchand. Gilbert knalt nu wel Ballerini uit zijn wiel en is alleen op weg naar de kopgroep. .
  17. 16 uur 23. De rest moet nu toch lossen. Gilbert zet de achtervolging nu alleen in op de kopgroep, in zijn wiel zit Ballerini. De Italiaan is een blok aan het been van Gilbert. Gilbert valt zo terug tot op 20" van de kopgroep met Evenepoel. .
  18. 16 uur 21. Gilbert springt uit het peloton! Het is Gilbert zelf die het gat met Evenepoel en Campenaerts dicht. Hij brengt op die manier nog enkele renners met zich mee. Ploegmaat Caleb Ewan moet nu wel lossen. .
  Baloise Belgium Tour
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  09/06Beveren - Maarkedal
  175,3 km
  Robbe Ghys
  Remco Evenepoel
  2
  10/06Knokke-Heist - Knokke-Heist
  11,4 km
  Remco Evenepoel
  Remco Evenepoel
  3
  11/06Gingelom - Scherpenheuvel
  174,4 km
  Caleb Ewan
  Remco Evenepoel
  4
  12/06Hamoir - Hamoir
  152,7 km
  Caleb Ewan
  Remco Evenepoel
  5
  13/06Turnhout - Beringen
  178,7 km
  Mark Cavendish
  Remco Evenepoel