Ga naar de inhoud

Wellens toont tijdritkunsten in Ronde van België, Evenepoel blijft leider

Baloise Belgium Tour
Individuele tijdrit
20 °C
9.2 km
12:55 Grimbergen - 15:29 Grimbergen
Tim Wellens
einde
 1. 0
 2. 9.2

  Tim Wellens heeft de korte tijdrit in de Ronde van België naar zijn hand gezet. Hij verwees in beloftekampioen Nathan Van Hooydonck en werelduurrecordhouder Victor Campenaerts naar de ereplaatsen. Remco Evenepoel viel net naast het podium in Grimbergen, maar blijft leider.

  Verslag in Het Journaal:

  7 tienden sneller

  Nathan Van Hooydonck leek lange tijd de verrassende winnaar van de tijdrit te worden, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in Tim Wellens. Zo mag Lotto-Soudal triomferen, al hadden ze misschien eerder verwacht dat met tijdritspecialist Victor Campenaerts te doen. 

   

  Ryan Mullen en Matthias Brändle, respectievelijk vijfvoudig kampioen tijdrijden in Ierland en Oostenrijk, mochten hun tijdritdroom al gauw opbergen. Ook Campenaerts kon ondanks een snel tweede luik de 10'47" van Van Hooydonck net niet verschalken. Zo hield de CCC-ploegmaat van Greg Van Avermaet alle favorieten achter zich.

   

  Dat was althans zo tot Tim Wellens aan zijn 9,2 km in Grimbergen begon. De 28-jarige Wellens was nauwelijks 7 tienden sneller en komt dankzij zijn ritzege op de 2e plek in het klassement terecht op 57 tellen van Evenepoel.

   

  De jonge leider rolde als allerlaatste renner van het podium af en knalde naar een knappe 4e plek op 3 seconden van Wellens. Zo deed hij wat hij moest doen om zijn blauwe leiderstrui nog minstens een dag langer in zijn bezit te houden.

  "Motivatie was groot om hier te winnen"

  Met deze overwinning is Tim Wellens aan de 2e tijdritzege uit zijn carrière toe. "Ik heb gedurende het hele jaar veel op mijn tijdritfiets gezeten. In de Ruta Del Sol kon ik al winnen en nu pak ik mijn volgende zege."

   

  "Omdat ik gisteren wat tijd verloren heb, was de motivatie groot om hier te winnen. Gisteren heb ik een tactische fout gemaakt door niet mee te gaan, maar ik dacht dat ik veilig zat aangezien Victor mee was. Ik sta redelijk ver achter in het algemeen klassement, maar het is nog niet verloren. Morgen komt er nog een zware rit", zegt Wellens.

   

  In de koninginnenrit van morgen kan het uitdraaien op een duel tussen Wellens en Evenepoel. "Remco was de beste gisteren, maar toch denk ik niet dat hij mij uit het wiel gereden zou hebben. Maar achteraf bekeken had ik gewoon mee moeten zijn. Ik kijk al heel de week uit naar de etappe van morgen en met Victor hebben we nog een extra troef in handen", vertelt Wellens.

  Leider Evenepoel: "Het ziet er goed uit"

  Remco Evenepoel zette de 4e tijd neer in Grimbergen. "Ik heb een klein foutje gemaakt in de eerste bocht en dat betaal je cash in een korte tijdrit. Dat gaat over absolute kracht en daarin is Tim Wellens nog sterker."


  Veel tijd moest de wereldkampioen bij de junioren niet prijsgeven. "Heb ik maar 3 seconden verloren? Dat valt goed mee", lacht Evenepoel. "Dan doe ik een prima zaak voor het klassement."


  "Met een kleine minuut voorsprong ziet het er alleszins goed uit. Ik kijk erg uit naar de rit van morgen, die moet me echt liggen. Het zou een hele eer zijn om met iemand als Tim Wellens om de eindzege te strijden."

  Campenaerts: "Teleurstelling dat ik niet win"

  Een tijdrit en dan wordt er natuurlijk naar Victor Campenaerts gekeken. De werelduurrecordhouder kon wel vieren, maar dan wel om de zege van ploegmaat Tim Wellens. Hij eindigde derde op 2 seconden.

   

  "Dat ik niet win, is toch ietwat een teleurstelling. Ik voelde me helemaal niet slecht, maar kwam pas in het tweede gedeelte echt onder stoom. In de Tirreno zette ik op deze afstand wel iedereen achter mij en daar waren wel de betere renners van de wereld aan de start."

   

  "Mijn val gisteren leverde niet te veel last. Ik was wat stijf en stram aan 1 kant, maar had gewoon beter moeten doen. Ik had meteen van bij de start voluit door moeten gaan en niet te veel op reserve rijden. Ik heb gisteren ook heel veel krachten verspeeld door mee te gaan met Evenepoel. Misschien had ik beter wat energie gespaard."

  rituitslag
  naamresultaatploeg
  1
  Tim Wellens
  10:46
  Lotto - SoudalLTS
  2
  Nathan Van Hooydonck
  +1
  BelgiëBEL
  3
  Victor Campenaerts
  +2
  Lotto - SoudalLTS
  4
  Remco Evenepoel
  +3
  Deceuninck - Quick-StepDQT
  5
  Ryan Mullen
  +4
  Trek - SegafredoTFS
  6
  Christophe Laporte
  +5
  Cofidis, Solutions CréditsCOF
  7
  Matthias Brändle
  +6
  Israel Cycling AcademyICA
  8
  Alex Kirsch
  +8
  Trek - SegafredoTFS
  9
  Lasse Hansen
  +8
  Corendon - CircusCOC
  10
  Niki Terpstra
  +11
  Total Direct EnergieTDE

  Fase per fase

  1. 15 uur 30. Tim Wellens wint de tijdrit! Evenepoel strandt op een 4e plaats, maar behoudt wel zijn leiderstrui. Tim Wellens mag zegevieren, Van Hooydonck en Campenaerts vullen de 2e en 3e plek in.
  2. 15 uur 28. Jakobsen en Merlier halen het niet, enkel Evenepoel kan Wellens nog kloppen.
  3. 15 uur 25. Met Tim Merlier, Fabio Jakobsen en Remco Evenepoel moeten er nog maar 3 renners over de streep komen. .
  4. 15 uur 18. Wellens neemt 1e plaats over. Van Hooydonck wordt dan toch geklopt. Tim Wellens heeft met 10'46" de nieuwe beste tijd te pakken. Met Remco Evenepoel is de laatste renner van het podium gerold.
  5. 15 uur 15. Terwijl Tim Wellens Van Hooydonck bij het tussenpunt op de hielen zit, is Laporte als 4e over de streep gekomen.
  6. 15 uur 12. Ik voelde mij niet slecht, maar kwam pas het 2e deel onder stoom. Als je in de Tirreno-Adriatico van de beste renners ter wereld wint, maar niet in de Ronde van België, dan is dat een teleurstelling. Victor Campenaerts.
  7. 15 uur 08.
  8. 15 uur 06. Net niet voor Campenaerts. Geen hotseat voor de werelduurrecordhouder. Hij komt anderhalve seconde te kort om de leidersplaats van Van Hooydonck over te nemen. .
  9. 15 uur 01. Nog geen toptijd voor Campenaerts bij het tussenpunt. Maakt hij het goed in het 2e deel van de wedstrijd?
  10. 14 uur 59. Met Christophe Laporte staat de winnaar van de tijdrit van vorig jaar klaar in de startblokken. Zet de Fransman voor het 2e jaar op rij de beste tijd neer?
  11. 14 uur 55. Na Ryan Mullen doet nog een Trek-Segafredo-renner het goed. De Luxemburger Alex Kirsch fietste naar de voorlopige 4e plaats.
  12. 14 uur 51. Zo meteen komen Campenaerts en Van Moer in actie. Waar eindigen de Lotto Soudal-renners?
  13. 14 uur 42. Mullen verbetert tijd niet. Ook Mullen kampt met een schakelprobleem en verliest daardoor enkele kostbare seconden. Amper 3 seconden scheiden hem van Van Hooydonck, die met een gelukje zijn 1e plek vasthoudt. .
  14. 14 uur 35. De Deen Lasse Norman Hansen heeft Terpstra met 10'54" van de 3e plaats verdreven. .
  15. 14 uur 29. Vijfvoudig Iers kampioen tijdrijden Ryan Mullen is aan zijn rondje begonnen. Duwt hij Van Hooydonck meteen van de hotseat?
  16. 14 uur 22. Kettingproblemen kosten Terpstra besttijd.

   Kettingproblemen kosten Terpstra besttijd

  Baloise Belgium Tour
  ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
  1
  12/06Sint-Niklaas - Knokke-Heist
  183,4 km
  Jan-Willem van Schip
  Jan-Willem van Schip
  2
  13/06Knokke-Heist - Zottegem
  179,9 km
  Remco Evenepoel
  Remco Evenepoel
  3
  14/06Grimbergen - Grimbergen
  9,2 km
  Tim Wellens
  Remco Evenepoel
  4
  15/06Seraing - Seraing
  151,6 km
  Victor Campenaerts
  Remco Evenepoel
  5
  16/06Tongeren - Beringen
  158,5 km
  Bryan Coquard
  Remco Evenepoel