• home
 • video
 • pas verschenen

  Viviani ontsnapt aan crash en knoopt weer aan met de zege, Stuyven 4e

  RideLondon Classiceinde
  24 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLonden - AankomstLonden -
  Afstand169 km
  0306090120169

   De 6e editie van de WorldTour-koers RideLondon Classic is een prooi geworden voor Elia Viviani. De Italiaanse sprinter was de snelste aan de finish voor Buckingham Palace. Met Stuyven (4e), Naesen (8e) en De Buyst (9e) eindigden er 3 Belgen in de top 10. Stan Dewulf kleurde knap de vlucht van de dag.

   De RideLondon Classic in een notendop

   • Winnaar van de dag: Elia Viviani. Hij toonde zich vandaag de snelste man in Londen. Na een uitputtende wedstrijd kwam zijn voorwiel als eerste over de finishlijn. Een valpartij in de slotkilometers ontregelde de sprint nog.
   • Verliezer van de dag: Caleb Ewan. De Australiër had zich met zijn uitmuntende Tour-benen wellicht meer voorgesteld van zijn race, maar moest met nog 80 kilometer te gaan lossen.
   • Pluim van de dag: Stan Dewulf (21). Bijna meteen na het startsignaal ging de renner van Lotto Soudal op pad. Aanvankelijk was de jonge Belg eenzaam en alleen, maar hij kreeg nog gezelschap van Dowsett en Eenkhoorn. De bergprijs miste hij op een punt na, de strijdlust stak hij wel op zak na 135 aanvalskilometers. 

   Viviani toont zich de rapste in aangekondigd sprintersfestival

   De Prudential RideLondon Classic was in het verleden al eens een prooi voor Tom Boonen (2016). Een nieuwe Belgische zege kondigde zich vandaag niet meteen aan. Met spurtbommen als Ewan, Viviani, Bennett en Kristoff was het wachten op een sprintersfestival.

    

   De vlucht van de dag kleurde wel Belgisch. Lotto Soudal-renner Stan Dewulf toonde zich in de vroege ontsnapping, maar moest de bergprijs in Londen nipt (1 pnt verschil) aan zijn medevluchter en thuisrijder, Dowsett, laten. De prijs voor de strijdlust was dan weer een prooi voor Dewulf, die knap als laatste overbleef.

    

   In totaal peddelde het peloton 5 keer over Box Hill (3,2 km, gem. 4%) en het tempo werd er strak onderhouden. Caleb Ewan, topfavoriet in Londen, kon niet volgen en liet begaan. Een uitgedund peloton maakte zich op voor een massaspurt.

    

   En daar toonde Viviani zich de snelste. De aalvlugge Italiaan van Deceuninck-Quick Step overleefde de heuvels en ontsnapte aan de valpartij in het slot. Hij zette Bennett op een fietslengte. Stuyven werd knap 4e.

   Stan Dewulf en zijn medevluchters

   Een pluim voor Stan Dewulf, die de etappe kleurde.

   "Nu nog Gent-Wevelgem en Milaan-Sanremo"

   Elia Viviani werd vorig seizoen 2e in Londen, nu schoot de Italiaan wel raak, goed voor zijn 75e zege. "Dit was één van de klassiekers die ik echt nog wilde winnen", zei de Italiaan van Deceuninck-Quick Step achteraf. "Nu is het de beurt aan Gent-Wevelgem en Milaan-Sanremo."

    

   "Tijdens de wedstrijd zagen we dat het niet mogelijk was om een selectie door te voeren. We zijn dan ook heel rustig gebleven en bleven goed georganiseerd als ploeg. Op 2 kilometer van het einde zag ik de val in het peloton gebeuren. Een renner van Bora-hansgrohe smakte tegen de grond, gelukkig reden we op dat moment aan de rechterkant."

    

   Michael Mørkøv bracht Viviani in het slot uitstekend naar voren. "Deze zege is er dan ook één van het hele team. Michael werd ook nog 3e. Dat is heel goed voor ons."

   Het podium in Londen.

   De statistieken van Viviani in zijn sprint

   Rituitslag RideLondon ClassicRituitslag RideLondon Classic

     naamploegresultaat
   1Elia VivianiDQT3:46:15
   2Sam BennettBOH+0
   3Michael MørkøvDQT+0
   4Jasper StuyvenTFS+0
   5Amund Grøndahl JansenTJV+0
   6Giacomo NizzoloTDD+0
   7Alexander KristoffUAD+0
   8Oliver NaesenALM+0
   9Jasper De BuystLTS+0
   10Ethan HayterGBR+0

   Fase per fase

   1. 19 uur 14. Stuyven net naast podium. Jasper Stuyven rijdt een knappe spurt, maar strandt net naast het podium. Met Oliver Naesen (8e) en Jasper De Buyst (9e), staan er nog 2 andere landgenoten in de top 10.
   2. 19 uur 12. Bennett wordt tweede op een fietslengte van Viviani. Ploegmakker Morkov zorgt voor een dubbel feestje voor de mannen van Lefevere met een 3e plek.
   3. 19 uur 11. Viviani als een duiveltje uit een doos! Elia Viviani zorgt voor een zoveelste zege voor Deceuninck-Quick Step. De Italiaan duikt in de slotmeters op en snelt alles en iedereen uit het wiel. .
   4. 19 uur 11. Viviani duikt plots op, wordt het de snelle Italiaan?
   5. 19 uur 11. Kristoff krijgt de perfecte lead-out. Bennett en Teunissen zitten in het wiel. Wie wint?
   6. Laatste kilometer! 19 uur 10.
   7. Zware valpartij vooraan het peloton! Een mannetje van Bora gaat tegen de grond. De sprint is helemaal ontregeld. We zien plots ook Jasper Stuyven opduiken op plek 6. 19 uur 09.
   8. 19 uur 08. Nog 3 kilometer! Bora en Mitchelton-Scott bezetten de betere posities. Waar blijft Deceuninck-Quick Step met Viviani?
   9. 19 uur 06. Bora-Hansgrohe blijft goed vooraan zitten. Zoek niet naar een donker shirt bij Bennett. De Ierse kampioen rijdt met de nationale vlag op zijn witte shirt.
   10. 19 uur 05. De blauwe brigade van Lefevere hebben we nog niet gezien. Zij zitten nog ergens achteraan verscholen.