• home
 • video
 • pas verschenen

  Edward Theuns zet WK-favorieten een neus met late uitval in Haacht

  einde
  />wegwedstrijd
  VertrekBrakel - AankomstHaacht -
  Afstand196 km
  0306090120150196

   Edward Theuns (Trek-Segafredo) heeft nipt de Primus Classic in Haacht op zijn naam geschreven. Onze landgenoot waagde zich aan een laat avontuurtje en hield nipt de sprintersploegen en WK-favorieten af aan de brouwerij van Haacht.

   Met namen als Van der Poel, Van Avermaet en Sagan op de startlijst vlak voor het WK verwacht je spektakel. En dat kwam er ook heel even op de Moskenstraat. Op een dikke 40 kilometer van de finish schudde de Nederlandse WK-hoop aan de boom. Van der Poel liet zijn benen spreken, maar kreeg meteen de twee andere tenoren op zijn wiel. Met z'n drieën trokken ze heel even op avontuur.

    

   Maar lang bleven ze niet alleen. In hun doorgedreven training kregen ze eerst het gezelschap van onder anderen Jasper Stuyven en even later lieten ze het hele peloton weer terugkomen. Die hergroepering was goed nieuws voor al wie gehoopt had op een massasprint. Deceuninck-Quick Step trok de kaart van spurtbom Jakobsen en mende samen met Bora-Hansgrohe het peloton.

    

   Vooraan betekende dat wat ruimte voor CCC-tandem Van Hooydonck en Schär. De Zwitser was de enige overblijver van de vlucht van de dag en had net voor de Moskensstraat het gezelschap gekregen van zijn jonge Belgische ploegmaat. Maar dat oranje liedje duurde uiteraard niet tot aan de finish. Op 7 kilometer van het einde barstte alles opnieuw los. Stuyven, nog geprikkeld door zijn niet-selectie voor het WK, koos voor de aanval. 

    

   Ploegmaats Pedersen en Theuns stopten het D-QS-geweld af, maar sloegen plots zelf een kloofje. Het signaal voor Theuns om naar zijn ploegmaat te springen. Hij bleek sterker te zijn dan thuisrijder Stuyven en mocht zijn kans gaan. Na 3 kilometer nagelbijten kwam de finish in zicht. Peter Sagan nam zijn razendsnelle ploegmaat Pascal Ackermann nog mee op sleeptouw, maar de Duitser kwam centimeters tekort om Theuns te remonteren. Jasper De Buyst bolde als derde over de meet.

   Uitslag Primus Classic
   1. Edward Theuns in 4u36'42"
   2. Pascal Ackermann (Dui) allen z.t.
   3. Jasper De Buyst   
   4. Dylan Groenewegen (Ned)  
   5. Timothy Dupont  
   6. Jakub Mareczko (Ita)  
   7. Greg Van Avermaet  
   8. Giacomo Nizzolo (Ita)  
   9. Mike Teunissen (Ned)  
   10. Cyril Lemoine (Fra)  

   Theuns: "Dit is een verlossing en een dankuwel voor de ploeg"

   Voor Edward Theuns was het zijn eerste zege van het seizoen. "Het is al bijna twee jaar geleden dat ik nog eens gewonnen had. Ik ben dolgelukkig. Ik voelde me heel goed de voorbije weken, maar vandaag dacht ik dat ik niet top zou zijn."

    

   "Jasper Stuyven en ik waren aan het babbelen op het einde. Jasper plaatste dan zijn aanval en wij probeerden af te stoppen. Maar plots hadden we een gat en riep Mads Pedersen "go". Ik wou samen met Jasper rijden, maar hij kon niet meer. Hij heeft nog een laatste beurt gedaan en dan ben ik vol gegaan."

    

   "In die laatste rechte lijn stond er tegenwind. Ik keek achterom en ze kwamen zo dichtbij. Ik ben nog nooit zo verkrampt over de meet gereden. Het was echt een verlossing. En het is ook een dankuwel voor mijn ploeg. Zij zijn na een moeilijk jaar in mij blijven geloven."

   De Buyst (3e): "Ik heb Van der Poel gezien in Engeland, ik weet genoeg"

   Ackermann (2e): "Misschien ben ik beetje te laat beginnen te sprinten"

   Fase per fase

   1. 17 uur 02 match afgelopen
   2. 17 uur 01. Theuns wint! Wat een inspanning van Edward Theuns. Hij haalt het erg nipt voor het aanstormende peloton. .
   3. Walst het peloton over Theuns? Sagan probeert hem in te rekenen. 17 uur 01.
   4. Laatste km. 17 uur 01.
   5. 16 uur 59. Het is Edward Theuns die het stokje van Stuyven overneemt vooraan. Nog twee kilometer.
   6. 16 uur 59. Veel desorganisatie nu in het peloton. Ruben Van Gucht.
   7. 16 uur 58. Nu krijgen een tandem van Trek vooraan de koers. Zingen zij het wel uit tot de streep?
   8. 16 uur 57. Theuns rijdt naar Stuyven! Een stevige inspanning van de Belg. Hij neemt Stuyven mee in zijn wiel. .
   9. 16 uur 57. Jasper Stuyven vraagt raad aan de ploegauto. Zijn ploegmaats zetten zich tussen de mannetjes van Patrick Lefevere. .