Roglic fluit dappere vluchter Mäder terug met de finish in zicht

  Parijs - Nice: Rit 7
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 119.2 km
  location 11u43: Le Broc - 14u53: La Colmiane
  trophy Primož Roglic
  einde
  startfinish
  020406080100119.2

   Primoz Roglic heeft zijn derde etappezege in Parijs-Nice te pakken. De leider van Jumbo-Visma wachtte in de koninginnenrit heel lang om zijn slag te slaan. De Zwitser Gino Mäder leek op de slotklim op weg naar de mooiste zege in zijn carrière, maar in de laatste hectometers stak Roglic er een stokje voor. 

   Een ingekorte koninginnenrit inspireerde een groepje van 13 renners tot een vroege vlucht. En wie vroege vlucht zegt in een zware etappe, zegt ook Thomas De Gendt. De Belg kreeg het gezelschap van landgenoten Laurens De Plus en Dylan Teuns.

    

   De kopgroep maakte de koers hard en reed met een aanzienlijk tempo over 3 cols van tweede categorie. Anthony Perez dikte zijn puntenaantal in het bergklassement stevig aan en neemt de bolletjestrui morgen met zekerheid naar huis.

    

   Met de Valdeblore la Colmiane in het vizier krikten Bora-Hansgrohe en Jumbo-Visma het tempo op in het peloton. De voorsprong van de kopgroep slonk zienderogen. Vooraan moesten de Belgen lossen na de schifting van Loetsenko.

    

   Op 5 kilometer van de streep bleven enkel Gino Mäder en Neilson Powless uit de greep van het peloton. Wanneer Mäder aanging, leek de ritwinst weggelegd voor de Zwitser. Maar daar besliste ene Primoz Roglic anders over.

    

   In de absolute slotmeters plaatste de Sloveen een fikse eindsprint. Hij ging op en over Mäder aan de streep. De Zwitser kon zijn teleurstelling moeilijk verbergen, Primoz Roglic vergroot zijn voorsprong op Schachmann in het algemene klassement. Daarmee lijkt eindwinst in Parijs-Nice een zekerheid voor de sterke man van Jumbo-Visma.

   Bekijk de bloedstollende slotkilometer:

   Roglic: "Wil altijd winnen wat er te winnen valt."

   • Primoz Roglic (winnaar en leider): "Het was een zware dag, dus ben ik blij dat ik kan winnen. We willen als ploeg altijd winnen. Het is altijd leuk om te winnen wat je kan winnen, we werken er hard voor. Ik beleef erg veel plezier aan mijn eerste Parijs-Nice."

   Rituitslag Rit 7Rituitslag Rit 7

   Fase per fase

   1. 14 uur 54. Benoot eindigt als eerste Belg op plaats 6, 10 seconden na Roglic. Schachmann moet 5 seconden prijsgeven. De eindoverwinning en het puntenklassement lijken binnen voor de Sloveen. .
   2. 14 uur 52. Nummer 3 voor Roglic! Met een indrukwekkende eindsprint gaat Primoz Roglic op en over Mäder. De Sloveen pakt zijn derde ritzege in Parijs-Nice. Mäder komt krampachtig over de streep en ziet een overwinning door zijn neus geboord door de sterke man van Jumbo-Visma. .
   3. 14 uur 51. Op 500 meter van de streep is het verschil tussen Mäder en achtervolgers Roglic en Schachmann slechts 4 seconden. Een spannende strijd op La Colmiane! .
   4. Laatste kilometer. Benoot valt aan onder de vod. Roglic pakt over een gaat hard aan. . 14 uur 50.
   5. 14 uur 49. Schachmann demareert. Schachmann demareert, Roglic en Benoot zijn mee. Mäder heeft nog 18 seconden voorsprong. .
   6. 14 uur 49. Het peloton heeft de Zwitser in het vizier. Met nog 20 seconden speling gaat Roglic op de kop van het peloton zitten. .
   7. 14 uur 48. "27 seconden, tel maar af...". Michel Wuyts.
   8. 14 uur 46. Tiesj Benoot rijdt in de buurt van leider Primoz Roglic in het peloton, dat op 35 seconden volgt Mäder. .
   9. 14 uur 45. Mäder fietst een voorsprong van 15 seconden op Powless bij elkaar. Met nog 3 km tot de streep ziet het er goed uit voor de Zwitser. .
   10. 14 uur 42. Gino Mäder met de beslissing? Mäder versnelt, Powless heeft geen antwoord. De Zwitser neemt een optie op de overwinning. .
   11. 14 uur 40. "Er is geen fluit onderling vertrouwen tussen Mäder en Powless". Michel Wuyts.
   12. 14 uur 39. Gaudu, 11e in het algemene klassement op 1'25, moet lossen. Hij zal geen seconde goedmaken op de top 10. .
   13. 14 uur 37. Elissonde lost. Gino Mäder en Neilson Powless laten ook Elissonde achter. Het peloton volgt op 45'. Strijdt het duo voor de dagoverwinning? .
   14. 14 uur 34. De drie koplopers maken zich op voor de laatste sprint in La Roche, op 6 km van de streep. Mäder staat het dichtst bij Roglic in het klassement. Jumbo-Visma controleert Roglic zijn voorsprong van 2'21. .
   15. Nog 10 km klimmen. De renners beginnen aan de laatste 10 km van La Colmiane. De grote kanonnen moeiden zich nog niet in de strijd. Jumbo-Visma regelt het tempo in het peloton. . 14 uur 28.
   16. 14 uur 26. Loetsenko moet lossen. En toen waren ze nog met 3 vooraan. Loetsenko lost, het drietal vooraan heeft 40 seconden voorsprong op het peloton. De jarige Simon Geschke gaat alleen in de achtervolging. .
   17. 14 uur 23. Naesen en Jungels (AG2R) moeten lossen achteraan het peloton. Een verjaardagscadeau voor de ploegleider lijkt er vandaag niet in te zitten. .
   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1wegwedstrijdwegwedstrijdSaint-Cyr-l'École - Saint-Cyr-l'École165 kmBennettBennett
   2wegwedstrijdwegwedstrijdOinville-sur-Montcient - Amilly188 kmBolMatthews
   3individuele tijdritwegwedstrijdGien - Gien14,4 kmBisseggerBissegger
   4wegwedstrijdwegwedstrijdChalon-sur-Saône - Chiroubles187,5 kmRoglicRoglic
   5wegwedstrijdwegwedstrijdVienne - Bollène200 kmBennettRoglic
   6wegwedstrijdwegwedstrijdBrignoles - Biot202,5 kmRoglicRoglic
   7wegwedstrijdwegwedstrijdLe Broc - La Colmiane119,2 kmRoglicRoglic
   8wegwedstrijdwegwedstrijdLe Plan-du-Var - Levens92,7 kmCortSchachmann