Timer van Bennett gaat op het juiste moment af, Philipsen 4e in Parijs-Nice

  Parijs - Nice: Rit 1
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 165 km
  location 13u06: Saint-Cyr-l'École - 16u59: Saint-Cyr-l'École
  trophy Sam Bennett
  einde
  startfinish
  0306090120165

   Sam Bennett heeft de eerste etappe in Parijs-Nice gewonnen. De Ierse sprinter van Deceuninck-Quick Step profiteerde van het werk van de andere ploegen en won de massasprint voor Arnaud Démare en Mads Pedersen. Bennett is ook de eerste leider, Ineos verloor met Richie Porte zijn kopman.

   Sam Bennett wint de openingsrit in Parijs-Nice na machtige spurt

   Parijs-Nice is Richie Porte al kwijt

   De eerste rit van Parijs-Nice is doorgaans een verraderlijk geval, met vaak waaiers en heel wat valpartijen die topfavorieten al vroeg de kop kost. Met die waaiers viel het deze keer wel mee, maar de valpartijen waren toch weer talrijk.

    

   De grootste pechvogel was Richie Porte, tweevoudig winnaar en gedeeld kopman met Giro-laureaat Hart. Hij leek last te hebben van zijn rug en gaf er na een laatste poging toch maar de brui aan.

    

   Net als gevallen werd er ook aangevallen. Eerst door Fabien Doubey, wiens eenzame vlucht bij voorbaat gedoemd was om te mislukken. Ook Philippe Gilbert probeerde het nog even en later ook zijn ploegmaat Kobe Goossens. Maar meer dan een halve minuut speelruimte zat er nooit in.

    

   De sprint was dan ook onafwendbaar. We kregen de verwachte, chaotische finale. Jordi Meeus piloteerde zijn kopman Ackermann, maar die viel op de hellende finishstrook stil. Sam Bennett had veel beter getimed en won nog met grote voorsprong. Démare hield Pedersen van de 2e plaats, Jasper Philipsen sprintte vanuit de verre achtergrond naar de 4e stek.

   De valpartij met Porte

   Bennett: "Het zit snor met mijn vorm"

   Sam Bennett had in de UAE Tour al 2 sprints op zijn naam geschreven en hij opent nu ook in Parijs-Nice meteen zijn rekening. "Met dank aan de ploeg en dan met name Michael (Mørkøv) die ijzig kalm bleef in de finale."

    

   "Ik zat immers wat ingesloten op het einde. Het was echt chaotisch, zeker met die versmalling op 500 meter van het einde. Uiteindelijk werd ik dan toch nog goed tot in het wiel gebracht."

    

   Bennett versloeg in de Emiraten onder meer Caleb Ewan, "maar toch was ik een beetje ongerust of de conditie wel even goed zou zijn. Maar met mijn vorm zit het duidelijk snor."

   Bennett: "Was heel chaotisch slot"

   Declercq: "Schitterend dat we het hier afmaken"

   Philipsen: "Ik zat te ver om mee te doen"

   Bennett: "Moet de ploeg danken: iedereen had vandaag zijn rol"

   Rituitslag Rit 1Rituitslag Rit 1

   Fase per fase

   1. 17 uur 02. Ik hou wel van zo'n hellende sprint. Michel Wuyts.
   2. 17 uur 01. Philipsen beste Belg. Jasper Philipsen moest van heel ver komen, maar hij komt uiteindelijk nog goed opzetten. De Belg van Alpecin-Fenix zal ergens rond de 4e-5e plaats stranden. .
   3. 16 uur 59. De oplopende sprint heeft heel wat stoere jongens verrast. De timinig van Bennett was perfect. Het is al zijn 3e WorldTour-zege van het seizoen, na eerder twee zeges in de Emiraten. De 2e plaats is een dubbeltje op zijn kant tussen Démare en Pedersen. .
   4. 16 uur 58. Toch weer Bennett! Ackermann komt te vroeg op kop, Bennett komt vanuit het niets er onhoudbaar voorbij. Pedersen lijkt 2e te worden. .
   5. 16 uur 58. Meeus trekt van ver uit voor Ackermann. .
   6. 16 uur 58. Démare en Laporte zitten goed. Wie zet eerst aan? .
   7. Val. In het midden van het peloton wordt er gevallen. Uiteindelijk lijkt hij niet al te veel volk mee te nemen. . 16 uur 57.
   8. Laatste km. Hoe lang houden de jongens van Démare dit vol? De andere teams liggen op vinkenslag. . 16 uur 57.
   9. 16 uur 56. Als je van de duivel spreekt... Bennett wordt op anderhalve kilometer van de streep gebracht. Voorlopig voert Groupama-FDJ nog het hoge woord, voor Démare. .
   10. 16 uur 55. Bijna alle teams hebben een sprinter in huis en dus krioelt het van de treintjes. Van de verwachte teams Deceuninck-Quick Step en Bora-Hansgrohe is nog niet veel te zien. .
   11. 16 uur 53. We trekken door Versailles, maar hebben geen tijd om het beroemde paleis te bewonderen. Het gaat nu razendsnel, in een dalende lijn. .
   12. 16 uur 51. Gevaarlijke finale. De renners hebben de finale al eens kunnen verkennen bij de eerste lus, maar met een plotse versmalling krijgen we al een voorsmaakje, op iets meer dan 5 kilometer van het einde. Het loopt goed af. Nu nog. .
   13. 16 uur 49. Krijgen de sprintersploegen de boel eindelijk onder controle? Met Israel en Bahrein zien we twee teams die we niet meteen verwacht hadden. Trek-Segafredo is ook wel in de buurt. .
   14. Opgave Porte. Richie Porte heeft het nog geprobeerd, maar we moeten hem dan toch schrappen. Ineos is meteen zijn kopman kwijt, al houdt het met GIro-winnaar Hart nog een klepper over. . 16 uur 47.
   15. 16 uur 47. Bewonderenswaardig hoe Alpecin-Fenix zich inschakelt in het peloton. Michel Wuyts.
   16. 16 uur 45. Alles toch weer samen. Het leven zoals het is: corona. Het feest wordt alsnog afgeblazen. Het peloton is te gretig. .
   17. 16 uur 43. Mooi groepje. De man van DSM is niet Benoot maar Kragh Andersen. Met ook nog Latour, Gautier, De La Cruz, Cattaneo en Sbaragli is het een mooi groepje. En er zijn nog 2 renners van Astana op komst, Sanchez en wellicht kopman Vlasov. .
   18. 16 uur 42. Stiekem weg? Een paar jongens, met onder meer Theuns en Benoot, maken van de impuls van de tussensprint gebruik om door te zetten. .