Nizzolo profiteert van waaiercoup Bora, Quintana en Alaphilippe op achterstand

  Parijs - Nice: Rit 2einde
  />wegwedstrijd
  VertrekChevreuse - AankomstChâlette-sur-Loing -
  Afstand166,5 km
  0306090120166.5

   Bora-Hansgrohe heeft voor waaierspektakel gezorgd in de 2e rit van Parijs-Nice, maar uiteindelijk profiteerde Giacomo Nizzolo (NTT) van al dat werk in de sprint. Nairo Quintana en Julian Alaphilippe zijn de grootste verliezers van de windslag.

   In het peloton was iedereen voortdurend op zijn hoede voor het spel met de wind en op 30 kilometer van de finish ontplofte de boel dan toch. Pech voor Julian Alaphilippe was het sein voor onder meer Trek-Segafredo en Groupama-FDJ om de kraan nog wat meer open te draaien.

    

   De rust keerde niet meer terug, zeker niet toen met Nairo Quintana niet veel later ook nog een klassementsman ten val kwam. In het waaierfestijn werd ook Tiesj Benoot een slachtoffer (door pech?) en ook Dylan Teuns moest de rol lossen.

    

   “Het gehakt van Parijs-Nice wordt altijd in de openingsdagen gedraaid”, merkte onze commentator Michel Wuyts op, maar Peter Sagan wou de afkruiding voor zijn rekening nemen. Op 11 kilometer van de aankomst scheurde hij de eerste waaier nog eens aan flarden.

    

   Sagan kreeg 3 Bora-ploegmakkers – onder wie sprinter Pascal Ackermann en leider Maximilian Schachmann – met zich mee, ook Trek-kopmannen Jasper Stuyven en Vincenzo Nibali waren weer bij de pinken.

    

   Een 10-koppig groepje overleefde die laatste veldslag en mocht voor de zege sprinten. Sagan offerde zich op voor Ackermann, van wie de snelheid echter duidelijk was afgebot. Giacomo Nizzolo (NTT Pro Cycling) lachte in zijn vuistje en knalde met overtuiging naar de ritoverwinning.

    

   Bora baalde, maar doet met Schachmann ook een goeie zaak in het klassement. Ook Nibali en Sergio Higuita zijn bij de morele winnaars.

    

   De rest likt dan weer zijn wonden: Benoot en Teuns kregen ruim een halve minuut aangesmeerd, voor Alaphilippe en Quintana liep de averij op tot bijna anderhalve minuut.

   De waaierschade bij de klassementsmannen:
   1. Giacomo Nizzolo (Ita)  
   5. Sergio Higuita (Col) z.t.
   7. Vincenzo Nibali (Ita) op 3"
   8. Maximilian Schachmann (Dui) z.t.
   18. Romain Bardet (Fra) 18"
   20. Thibaut Pinot (Fra) z.t.
   34. Tiesj Benoot 36"
   42. Dylan Teuns z.t.
   45. Michael Woods (Can)  
   53. Julian Alaphilippe (Fra) 1'25"
   54. Nairo Quintana (Fra) z.t.
   66. Guillaume Martin (Fra) 2'21"
   77. Pello Bilbao (Spa) 3'05"
   101. Richie Porte (Aus) 3'37"

   Jasper Stuyven (3e): "Maakte een foutje in de sprint"

   Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) sprintte naar een 3e plaats. "Ik maak een foutje", zei hij na afloop. "Ik volgde Nils Politt waardoor ik finaal wat vast kwam te zitten."

    

   "Dan blijf je toch altijd een beetje ontgoocheld achter, zeker na zo'n dag in zulke omstandigheden en met deze conditie. Maar ik wil het positieve onthouden. Derde is niet slecht en we stonden er vandaag weer als team. We doen bovendien een goede zaak voor Vincenzo Nibali."

    

   Trek-Segafredo maakte samen met BORA-hansgrohe het verschil in deze waaieretappe. "We hadden eigenlijk allemaal gedacht dat het vandaag veel vroeger zou breken", liet Stuyven optekenen door zijn team, "maar dat bleek niet het geval. Wellicht lag dat aan het weer."

    

   "De wind blies uiteindelijk niet zo hard", gaf hij mee. "Dus het was moeilijk. Bij die eerste waaierpoging vertelde onze ploegleider door de oortjes dat heel wat jongens het niet gemakkelijk hadden achteraan."

    

   "Toen het toch brak zaten wij met z'n vieren vooraan van de ploeg en konden het op het eind nog verder uitdunnen."

    

   Morgen brengt de 3e rit het peloton van Chalette-sur-Loing naar La Châtre. Na 214 kilometer wordt daar een massasprint verwacht, al is er opnieuw kans op waaiers.

   Jasper Stuyven (l) rijdt weer een attente koers.

   De sleutelmomenten in beeld

   Alaphilippe rijdt lek:

   Quintana komt ten val:

   Sagan dunt de boel nog wat uit:

   Nizzolo sprint naar de ritzege:

   Nizzolo: "Was een heel stressvolle dag"

   Schachmann: "Het was een perfectie situatie voor ons"

   Rituitslag Rit 2Rituitslag Rit 2

   Fase per fase

   1. 16 uur 28. Nizzolo is de snelste van een elitegroepje en wint rit 2 in Parijs-Nice.

    Nizzolo is de snelste van een elitegroepje en wint rit 2 in Parijs-Nice

   2. 16 uur 24. Hoe verliep de sprint? Peter Sagan fungeerde als loods, maar moest vrij snel aan de bak na een uitval uit het Israëlische kamp. Pascal Ackermann nam krachtig over, maar hij viel stil en moest gaan zitten. Giacomo Nizzolo ging er vlotjes over, Jasper Stuyven eindigt derde. .
   3. 16 uur 23. Ook Quintana en Alaphilippe zijn binnen: 1'25".
   4. 16 uur 23. 36 seconden: dat is het verdict voor Teuns en Benoot. .
   5. 16 uur 22. Nizzolo! Bora-Hansgrohe wordt niet beloond: Ackermann komt iets te snel in de wind en Nizzolo gaat erop en erover.
   6. 16 uur 22. Sagan gaat de sprint aantrekken voor Ackermann. .
   7. 16 uur 21. We gaan naar een sprint van een tienkoppige groep. .
   8. Laatste km. Er zit niet echt een lijn in. Dat kan Schachmann en co nog enkele seconden kosten. . 16 uur 21.
   9. 16 uur 20. Wie zijn de snelle mannen? Sagan, Ackermann, Nizzolo en Stuyven. Zij mogen het onder elkaar uitvechten. .
   10. 16 uur 20. Pedersen: werk gedaan. Knap gedaan!
   11. 16 uur 19. Er wordt een beetje gepokerd en dus kijkt iedereen naar Bora. Schachmann gaat zijn tank nog eens leegrijden. Voor Ackermann? Of toch Sagan? .
   12. 16 uur 19. Het zou overigens niet om Hofstetter, maar wel om Neilands in de kopgroep gaan. .
   13. 16 uur 18. Nog 3 kilometer en vooraan beginnen ze aan de ritzege te denken. .
   14. 16 uur 17. 1'20": dit is een ferme streep door de rekening van Quintana, Alaphilippe en Benoot. Ook van Teuns is al een tijdje geen spoor. .
   15. 16 uur 17. Trek heeft er 3 mee, net als Israel Start-Up. Bora doet nog beter met 4 manschappen, want ook Grossschartner is op de juiste trein gesprongen. .
   16. 16 uur 15. We worden naar de finish gezogen. Nog 5 kilometer en het eerste pakket zet de achtervolgers op 19 seconden. .
   17. 16 uur 14. De mannen in de kopgroep: Nizzolo, Nibali, Pedersen, Stuyven, Sagan, Schachmann, Ackermann, Politt, Würtz Schmidt, Hofstetter, Higuita. .
   18. 16 uur 13. Het kopgroepje van zo'n 10 soldaten vecht voor een tiental seconden op de waaier met Pinot. Alaphilippe en Quintana worden op 1'26" geïdentificeerd. .
   19. 16 uur 12. Door deze nieuwe selectie zijn onder meer Pinot en Matthews het kind van de rekening. Ook Bardet is niet mee. .
   Parijs - Nice
   -
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   1/>/>Plaisir - Plaisir154 kmSchachmannSchachmann
   2/>/>Chevreuse - Châlette-sur-Loing166.5 kmNizzoloSchachmann
   3/>/>Châlette-sur-Loing - La Châtre212.5 kmGarcíaSchachmann
   4/>Saint-Amand-Montrond - Saint-Amand-Montrond15.1 kmKraghSchachmann
   5/>/>Gannat - La Côte-Saint-André227 kmBonifazioSchachmann
   6/>/>Sorgues - Apt161.5 kmBenootSchachmann
   7/>/>Nice - La Colmiane166.5 kmQuintanaSchachmann
   8/>/>Nice - Nice113.5 km