• home
 • video
 • pas verschenen

  Bennett remonteert Démare en pakt zijn 2e ritzege in Parijs-Nice

  Parijs - Nice: Rit 6einde
  />wegwedstrijd
  VertrekPeynier - AankomstBrignoles -
  Afstand176,5 km
  0306090120150176.5

   Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) heeft voor de 2e keer victorie kunnen kraaien in deze editie van Parijs-Nice. Arnaud Démare leek lange tijd op weg naar de zege, maar de finale jump van de Ier was indrukwekkend. Michal Kwiatkowski gaat als leider het slotweekend in.

   Bekijk de laatste kilometer:

   Bennett is de baas, Bakelants baalt

   In een heuvelachtige 6e etappe kreeg het peloton na een lange aanloop 3 beklimmingen voorgeschoteld in de finale. Het parcours opende perspectieven voor aanvallers en 4 renners gingen er al vroeg van door: Finetto, Kirsch en Pichon schreven het verhaal van de koers met zijn drieën, omdat Calmejane al snel het nutteloze van de inspanning inzag.

    

   Het trio kreeg nooit meer dan 3 minuten van het peloton, dat de vluchters na de eerste klim op de nek viel. De steile stukken eisten ook hun tol in het peloton, dat in stukken brak op een strook bergop. Onder meer Groenewegen en Greipel misten daar hun kans op een sprint.

    

   Voorin werd de voorsprong gestaag uitgebouwd en was het al snel duidelijk dat er gesprint zou worden met de compacte groep. De voorbereiding op de spurt werd wel verstoord door twee valpartijen. Bij de eerste werd Jan Bakelants tegen de grond geslagen door een steen op de weg, de tweede valpartij smoorden de winstkansen van Caleb Ewan in de kiem.

    

   In de laatste rechte lijn ging Arnaud Démare al vroeg aan. De Fransman sloeg een gat dat voor iedereen te groot was om nog te dichten, behalve voor Sam Bennett. Met een indrukwekkende versnelling ging hij in de slotmeters nog op en over Démare. Voor de Ier van Bora is het zijn tweede ritzege in deze editie van de Koers naar de Zon.

   Sam Bennett in de groene trui.

   Sam Bennett in de groene trui.

   Bennett: "Op schema voor Sanremo"

   Met zijn tweede etappezege in Parijs-Nice lijkt Sam Bennett klaar voor Milaan-Sanremo van volgende week. "Ik wilde hard gaan vandaag met het oog op Sanremo", vertelt de Bora-renner.

    

   "Op de voorlaatste klim dacht ik dat is de boot zou missen, maar ik kon toch aanklampen. Daarna heeft mijn ploeg het geweldig gedaan in de finale. In de laatste 5 kilometer voelde ik dat ik goeie benen had. Ik hoefde niet te panikeren over mijn positie en moest gewoon mijn ploegmaats volgen. Even had ik geen gaatje in de sprint, maar toen ging het toch open voor mij en heb ik vol aangezet. Ik ben heel blij met deze zege en moet mijn ploegmaats bedanken."

    

   "Milaan-Sanremo? Ik heb deze winter heel hard gewerkt. Sanremo is mijn eerste grote doel van het seizoen. Ik zit op schema."

   Bennett vloerde Démare in de sprint: "Een enorme ontgoocheling", zegt de Fransman. "De ploeg heeft keihard gewerkt, het was geen gemakkelijke wedstrijd. Ik zag mezelf al juichen, maar de wind stond op kop. Het is jammer dat ik het niet kon afmaken. Fysiek voel ik me wel goed, dat geeft vertrouwen voor Milaan-Sanremo. Ik heb niet het gevoel dat ik iets tekort kwam in de sprint." 

   Leider Kwiatkowski: "Hectische etappe"

   Fase per fase

   1. 16 uur 31. Bekijk de laatste kilometer.

    Bekijk de laatste kilometer

   2. 16 uur 25. Bennett is de baas! Démare zet de sprint (te) vroeg in en heeft meteen een flink gat, maar met enkele indrukwekkende lenderukken gaat Bennett er nog over. Voor de Ier van Bora is het zijn tweede ritzege.
   3. 16 uur 23. Laatste kilometer. De nervositeit neemt toe. We gaan dadelijk sprinten met een uitgedund peloton, of kan er toch nog iemand de sprinters een neus zetten?
   4. 16 uur 21. Nog 3 km. Alweer een valpartij in de buik van de kopgroep. Onder meer Caleb Ewan ligt erbij, een streep door de rekening van Lotto-Soudal.
   5. 16 uur 19. Op een sprintje bergop zijn nog enkele seconden te verdienen. Kwiatkowski pakt er 3 seconden.
   6. 16 uur 16. Geen Groenewegen. Snelle benen die ontbreken voorin: Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen en André Greipel. Wie profiteert er dadelijk van de afwezigheid van dit trio? We weten het over ruim 5 kilometer.
   7. 16 uur 15. Jan Bakelants valt over een steen.

    Jan Bakelants valt over een steen

   8. 16 uur 11. Op naar een sprint. Er zitten nog wel enkele snelle jongens vooraan, met onder meer Caleb Ewan, Matteo Trentin en Arnaud Démare. Ook Alexander Kristoff komt nog aansluiten. Nog 10 kilometer te gaan.
   9. 16 uur 09. Solidariteit. De valpartij heeft het tempo voorin even gedrukt. Er wordt gewacht tot iedereen weer kan aansluiten. Nog 12 kilometer.