• home
 • video
 • pas verschenen

  Groenewegen wint bewogen sprintrit, waaiers nekken al enkele favorieten

  Parijs - Nice: Rit 1einde
  12 °C/>wegwedstrijd
  VertrekSaint-Germain-en-Laye - AankomstSaint-Germain-en-Laye -
  Afstand138,5 km
  020406080100120138.5

   Dylan Groenewegen heeft de eerste rit van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. Hij deed in de sprint Caleb Ewan en Fabio Jakobsen de baard af. De felle wind zorgde voor een waaierspektakel, dat al een aantal favorieten de kop kostte.

   Groenewegen klopt Ewan in millimetersprint in Parijs-Nice

   Eerst de wind, dan de sprint

   Terwijl her en der in (Noord-)Europa wielerkoersen werden afgelast door de felle wind, ging de korte eerste etappe in Parijs-Nice gewoon door. Wat op papier een simpele sprintrit moest werden, ontpopte zich hierdoor tot een verraderlijke prelude op de Koers naar de Zon.

    

   3 Fransen (Gaudin, Moinard en Combaud) dienden als lokaas voor het peloton, waar het kleine valpartijen regende. Een daarvan betekende opgave van Michael Matthews. Op een winderige strook iets voorbij halfweg werd de waaierval opengeklapt. Het peloton scheurde uiteen in 6 à 7 waaiers.

    

   Na een boeiend gevecht groeide de eerste waaier geleidelijk aan toch weer aan tot een fors peloton, maar enkele grote namen (onder wie titelverdediger Soler, Jon Izagirre, Aru, Pozzovivo en de Colombianen Henao, Lopez, Martinez, Sosa en Chaves) zouden de spits nooit meer bereiken. Zij geven al een minuut of meer prijs.

    

   Een late uitval van Gilbert leek de sprintersploegen in de finale even voor het blok te zetten, maar ze losten het zaakje toch nog vakkundig op. Colbrelli dacht er een lange sprint van te maken, maar ook hier speelde de wind weer een belangrijke rol. Ewan had zijn inspanning dan weer net iets te laat ingezet. Groenewegen timede zijn sprint perfect en hield de Australiër met een banddikte af.

   Sky-renner Hart en Uran waaien gewoon de gracht in

   Groenewegen: "Het was geen pretje in deze wind"

   Fase per fase

   1. 15 uur 03. Groenewegen klopt Ewan in millimetersprint in Parijs-Nice.

    Groenewegen klopt Ewan in millimetersprint in Parijs-Nice

   2. 14 uur 58. Groenewegen wint! Dylan Groenewegen maakt zijn favorietenrol waar. Colbrelli ging van ver aan, maar viel helemaal stil, net als Trentin. Caleb Ewan kwam nog van ver, maar de Australiër was net te laat.
   3. 14 uur 58. Gilbert probeert weg te springen op 2 kilometer van de finish, maar zonder succes.

    Gilbert probeert weg te springen op 2 kilometer van de finish, maar zonder succes

   4. 14 uur 57. Het was een leuk intermezzo, maar meer ook niet. Gilbert wordt opgeslokt. Jakobsen heeft zich wel in de rug van Groenewegen genesteld. Ook Colbrelli is er nog.
   5. 14 uur 57. "Het wordt moeilijk voor Gilbert". Michel Wuyts.
   6. 14 uur 56. In het peloton hebben ze het moeilijk om de achtervolging te organiseren. Gilbert gaat met een kleine voorsprong de laatste kilometer in. Te klein?
   7. 14 uur 56. "Ze zullen hun handen vol hebben met Gilbert". José De Cauwer.
   8. 14 uur 55. Aanval Gilbert. Philippe Gilbert dichtte in zijn eentje het gat tussen 2 waaiers en heeft blijkbaar nog genoeg overschot om nu aan te vallen in de finale. Kan hij het 2 kilometer volhouden?
   9. 14 uur 55. "Die versnelling van de klassementsmannen zal voor nog wat meer pijn zorgen in het peloton.". José De Cauwer.
   10. 14 uur 55. Kwiatkowski pakt de 3 seconden bij de 2e tussensprint.

    Kwiatkowski pakt de 3 seconden bij de 2e tussensprint