BEKIJK: Jasper Philipsen wint Belgisch sprintduel met Arnaud De Lie in Omloop van het Houtland

  Omloop van het Houtland
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 197 km
  location 12:45: Eernegem - 17:15: Lichtervelde
  trophy Jasper Philipsen
  einde
  startfinish
  0306090120150197

   Ver weg van alle WK-gekte heeft Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) zijn zegeteller nog wat aangedikt. Hij was sneller dan Arnaud De Lie (Lotto-Soudal) en Dylan Groenewegen (BikeExchange) in de Omloop van het Houtland. "Ik sprintte als een amateur", reageerde De Lie, "maar het is ook geen schande om van een tweevoudige ritwinnaar in de Tour te verliezen."

   Dat de 75e editie van de Omloop van het Houtland op een massasprint zou eindigen, stond in de sterren geschreven. Het parcours oogde biljartvlak, een herfstzonnetje gunde de wind geen schijn van een kans en de snelle mannen aan de inschrijvingstafel waren niet op een hand te tellen.

   "Hier staan meer sprinters aan de start dan op de Champs-Elysées", had Dries Van Gestel voor de West-Vlaamse wedstrijd opgemerkt. Gelijk had hij, want ook Arnaud De Lie, Dylan Groenewegen, Jasper Philipsen, Gerben Thijssen en Jordi Meeus waren allemaal van de partij.


   5 renners mochten bijna de hele koers voorop rijden. In de finale kregen ze extra gezelschap, maar de massasprint was onvermijdelijk. De Lie ging vroeg aan voor zijn 10e seizoensoverwinning, Philipsen zat hem in de nek. Op de streep werd de puntenpakker van Lotto-Soudal overpowerd door de tgv van Alpecin-Deceuninck.

   Uitslag Omloop van het HoutlandUitslag Omloop van het Houtland

   "Als een amateur gesprint"

   Jasper Philipsen boekte zijn 8e zege dit jaar, na onder meer de prestigieuze overwinning op de Champs-Elysées. "De komende weken wil ik nog scoren, met Parijs-Tours als hoofddoel", zei hij achteraf.

    

   "Ik sprintte als een amateur", reageerde de nog altijd maar 20-jarige Arnaud De Lie. "Ik kwam veel te vroeg op kop: op 250 meter of misschien zelfs eerder."

    

   "Op die manier wilde ik Philipsen verrassen, maar in de laatste 20 meter zag ik hem opduiken. Ach, 2e worden achter een tweevoudige ritwinnaar in de Tour is ook niet slecht", besloot hij.

    

   En nummer 3 Dylan Groenewegen? "Ik had de benen niet", was de Nederlander eerlijk.

   Fase per fase

   1. 17 uur 28. De lead-out van de ploeg was indrukwekkend, maar ik sprintte als een amateur. Ik ging veel te vroeg: op 250 meter of zelfs verder. Ik wilde Philipsen verrassen, maar in de laatste 20 meter zag ik hem opduiken. Al vind ik het niet slecht om 2e te worden achter een tweevoudige ritwinnaar in de Tour. Arnaud De Lie (2e).
   2. 17 uur 27. De ploeg reed geweldig. Ik zat in de goede positie, achter Philipsen en De Lie. Ik wilde over rechts gaan door de wind, maar ik had de benen niet. Dan moet je tevreden zijn met de 3e plaats. De sterkste heeft gewonnen. Dylan Groenewegen (3e).
   3. 17 uur 25. We hebben een mooie sprint geserveerd. De komende weken wil ik nog scoren, vooral in Parijs-Tours. Jasper Philipsen (1e).
   4. 17 uur 13. bekijk de sprint.

    bekijk de sprint

   5. 17 uur 12. finish: Philipsen klopt de Lie en Groenewegen. Arnaud De Lie gaat van ver aan, maar Jasper Philipsen zit hem op de nek. De kopman van Alpecin-Deceuninck powert zijn wiel als eerste over de streep. Dylan Groenewegen sprint naar de 3e plaats. .
   6. 17 uur 11. laatste kilometer. Nog 1 km: de laatste bocht ligt op 800 meter. .
   7. 17 uur 10. leiders gegrepen. Hergroepering en een welverdiend applaus voor de vluchters van de dag. .
   8. 17 uur 08. Nu is het streekrenner Gianni Marchand die versnelt. Tevergeefs, het peloton is op komst. .
   9. 17 uur 07. De Nieuw-Zeelander Sexton probeert weg te springen uit de kopgroep. De Fransman Leroux vat hem bij de kraag. .
   10. 17 uur 03. Op de betonbanen tussen de weilanden bijten de leiders nog een keer op de tanden. Het peloton volgt op 10 seconden. .
   11. 17 uur 01. Het zijn de renners van Alpecin-Deceuninck die de regie in handen nemen. Kopman Jasper Philipsen aast vandaag op een 8e seizoenszege. .
   12. laatste ronde. Tijd voor de finale! Nog 15 km en we gaan sprinten in Lichtervelde. . 16 uur 57.
   13. 16 uur 51. Nog 20 km: ook BORA (voor Meeus), Alpecin (voor Philipsen) en Intermarché (voor Thijssen) doen hun duit in het zakje. .
   14. 16 uur 48. Nog 22 km: vooraan draaien ze goed rond. In het peloton zit Viktor Verschaeve aan het stuur voor Lotto-kopman Arnaud De Lie. .
   15. 16 uur 38. 8 leiders. Nog 29 km: de 3 tegenaanvallers hebben de oversteek gemaakt. Het peloton volgt op een halve minuut. naam ploeg Jens Reynders Sport Vlaanderen-Baloise Aaron Verwilst Sport Vlaanderen-Baloise Iver Skaarseth (Noo) Uno-X Samuel Leroux (Fra) Go Sport-Roubaix Tom Mainguenaud (Fra) Go Sport-Roubaix Gianni Marchand  Tarteletto-Isorex Warre Vangheluwe Team Elevate Tom Sexton (NZe) Bolton Equities .
   16. 16 uur 32. 2 Belgen en 1 Nieuw-Zeelander in de tegenaanval. Nog 34 km: Warre Vangheluwe is niet de enige die de oversteek probeert te maken. De belofte krijgt het gezelschap van Aron Verwilst en de Nieuw-Zeelander Tom Sexton. .
   17. 16 uur 23. De vluchters krijgen nog even respijt. De spintersploegen gunnen hen weer een halve minuut. Het sein voor ploegleider Kevin Hulsmans om opnieuw een van zijn jongeren in de tegenaanval te sturen. Na Lorenz van de Wynkele waagt nu Warre Vangheluwe zijn kans voor Team Elevate. .
   18. 20 seconden. Is het rijk uit voor de leiders? Het peloton nadert tot op 20 seconden van de vijf.  . 16 uur 20.