Jasper Stuyven klopt Yves Lampaert in zware Omloop Het Nieuwsblad

  Omloop Het Nieuwsblad
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 200 km
  location 11u48: Gent - 16u48: Ninove
  trophy Jasper Stuyven
  einde
  startfinish
  0306090120150200

   Een loodzware editie van de Omloop Het Nieuwsblad is een kolfje naar de hand van de Belgen gebleken. Jasper Stuyven en Yves Lampaert stormden samen naar de finish in Ninove. Stuyven regelde de sprint vanaf de kop. Ook Tim Declercq, Oliver Naesen en Philippe Gilbert haalden de top 10.

   De 75e editie van de Omloop Het Nieuwsblad in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Jasper Stuyven (27) heeft de mooiste overwinning uit zijn carrière te pakken. Stuyven was vorig jaar nagenoeg onzichtbaar in het voorjaar, maar staat hier meteen op het hoogste schavotje. Hij heeft zijn zege ook niet gestolen: Stuyven was al mee in de eerste waaier, heerste op de Muur en was duidelijk de snelste.
   • Pluim van de dag: Dat de winnaar uit het groepje vluchters komt, is mee te danken aan het werk van Tim Declercq. Dat de eeuwige werkmier zijn schitterende Omloop nog in de verf zet met een 5e plaats, is zeer verdiend.
   • Vaststellingen van de dag: Wout van Aert kan meer dan tevreden zijn over zijn rentree in het wegpeloton, topfavoriet Dylan Teuns kwam nooit in het stuk voor, Philippe Gilbert groeide in de koers en komt er wel.

   Groep rijdt weg op 70 km van de finish

   Een tot dan toe tamme Omloop werd na 70 kilometer in de gietende regen in vuur en vlam gezet door een waaierputsch van Trek-Segafredo en Ineos. De CCC-maats zetten de scheve situatie recht, maar de koers zou daarna nooit meer stilvallen.

    

   Stroomstoten van Van Avermaet en een gretige Van Aert zorgden voor extra strepen op de carrosserie, maar beide Belgische kopmannen werden op 70 kilometer van de finish in de spits van de koers vertegenwoordigd door hun adjuncten.

    

   Met z’n zevenen legden ze de koers plots in een beslissende plooi: Declercq en Lampaert (Deceuninck-Quick Step), Stuyven (Trek-Segafredo), Frison (Lotto-Soudal), Trentin (CCC), Teunissen (Jumbo-Visma) en Kragh Andersen (Sunweb) waren de uitverkorenen.

    

   Geklopten als Naesen en Vanmarcke hadden niet meer genoeg knechten ter beschikking om het scenario te herschrijven, de koplopers konden rekenen op voldoende mandekking in het peloton.

   Stuyven regelt de sprint professioneel

   De voorsprong van de 7 leiders dikte in geen tijd aan tot 2’30”, maar na een nieuwe impuls van Van Aert op de Berendries was het plots toch weer hinken op twee gedachten.

    

   Een zeer aanwezig Jumbo-Visma probeerde de koers naar zijn hand te zetten met mannetjes in alle groepjes, maar de counter van Van Aert (met Benoot) werd monddood gemaakt door Deceuninck-Quick Step.

    

   De winnaar zou uit de kopgroep geloot worden en op de Muur werd het kaf van het koren gescheiden. Een indrukwekkende Stuyven maalde de stenen fijn, enkel Lampaert en Kragh Andersen hadden een antwoord in petto.

    

   Met z’n drieën trokken ze naar de slotkilometers, waar Lampaert zich niet meer kon inhouden. Stuyven sprong op zijn wiel, Kragh Andersen was eraan voor de moeite.

    

   Een Belgisch sprintje dan maar in Ninove, dat vakkundig geregeld werd door Stuyven. De Leuvenaar boekt na Kuurne-Brussel-Kuurne 2016 een nieuwe klassieke zege en spoelt een matig voorjaar van 2019 in één klap door.

   UitslagUitslag

     naamploegresultaat
   1Jasper StuyvenTFS5:03:24
   2Yves LampaertDQT+0
   3Søren KraghSUN+6
   4Matteo TrentinCCC+39
   5Tim DeclercqDQT+1:28
   6Mike TeunissenTJV+1:28
   7Oliver NaesenALM+1:28
   8Philippe GilbertLTS+1:28
   9Stefan KüngGFC+1:28
   10Florian SénéchalDQT+1:28

   Momenten om te onthouden uit deze Omloop:

   Van Aert deelt de lakens uit op de Berendries:

   Stuyven imponeert op de Muur:

   Stuyven klopt Lampaert in de sprint:

   Fase per fase

   1. 16 uur 50. Dit moet na de muizenissen van vorig jaar een fantastische opsteker zijn voor Stuyven. . Michel Wuyts .
   2. 16 uur 48. Heeft de beste man in de koers gewonnen? Daar ziet het misschien wel naar uit. Stuyven regelde het sprintje vrij professioneel. Lampaert opende wel, maar werd vakkundig opgevangen en kon de Trek-schakel nooit volledig bedreigen. Hij boekt zijn mooiste klassieke zege. .
   3. 16 uur 48. Stuyven wint! Stuyven maakt het af in de sprint.
   4. 16 uur 48. Stuyven vangt Lampaert op.
   5. 16 uur 47. Het wordt Stuyven of Lampaert. Stuyven rijdt op kop.
   6. Laatste km. Daar is de laatste kilometer. Kragh Andersen hangt op 50 meter. Gaan we naar een sprint met twee Belgen? 16 uur 47.
   7. 16 uur 46. Stuyven en Lampaert blazen hun longen kort voor de vod nog eens vol. Kragh Andersen lijkt uitgeschakeld. .
   8. 16 uur 46. Stuyven steekt een tandje bij, pakt over en verdappert. Lampaert moet harken. .
   9. 16 uur 45. Nog 2 kilometer en Lampaert gaat als een bezetene tekeer. Stuyven haalt hem terug, Kragh Andersen moet een gat laten.
   10. 16 uur 45. Komt er nog wel een demarrage? En wie haalt wie dan terug? José De Cauwer.
   11. 16 uur 44. Nog 4.000 meter in deze mooie jubileumeditie. Het zonnetje glimlacht zachtjes. Wie kan zo meteen een kamerbrede glimlach op zijn gezicht toveren? .
   12. 16 uur 43. De achterstand van Trentin dikt aan: we zoeken de winnaar bij het trio. .
   13. 16 uur 43.
   14. 16 uur 42. Spreken de Belgen dezelfde taal? Op 5 km van de finish is de samenwerking nog altijd optimaal. .
   15. 16 uur 41. Je kunt niet zeggen dat één van de drie geen enkele kans heeft zo meteen. . José De Cauwer.
   16. 16 uur 40. Lampaert won Dwars door Vlaanderen (2x), Stuyven Kuurne en Kragh Andersen Parijs-Tours. Met deze Omloop kunnen ze nog dat extra stapje zetten.
   17. 16 uur 40. De achterzakjes worden geleegd. De ploegleiders pompen hun renners moed in. .
   18. 16 uur 37. Trentin krijg je niet zomaar klein. Hij klemt zijn tanden en blijft op 12 seconden geklokt worden. Maar we kruipen wel meter per meter dichter bij de Onderwijslaan in Ninove. .
   19. 16 uur 35. Stuyven is op papier de snelste, maar Kragh Andersen heeft ook buskruit in zijn benen. En vlak ook Lampaert na zo'n koers niet uit. Het wordt een boeiende finale. .
   20. 16 uur 34. Nog 12 kilometer. Lampaert (Deceuninck-Quick Step), Kragh Andersen (Sunweb) en Stuyven (Trek-Segafredo) houden Trentin (CCC) op een 15-tal seconden. De Italiaan weigert het hoofd te buigen. .