Sluwe én sterke Stybar maakt einde aan droogte in de Omloop

  Omloop Het Nieuwsbladeinde
  />wegwedstrijd
  VertrekGent - AankomstNinove -
  Afstand200 km
  0306090120150200

   Zdenek Stybar (Deceuninck-Quick Step) heeft de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam geschreven. In de slotfase sloop hij op het juiste moment weg uit een selecte kopgroep. Greg Van Avermaet sprintte naar de tweede plaats, Tim Wellens werd derde. Voor de ploeg van Patrick Lefevere is het de eerste zege sinds 2005 in de Vlaamse openingskoers.

   De Omloop Het Nieuwsblad in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Patrick Lefevere wint eindelijk nog eens de Omloop, maar Zdenek Stybar bewijst niet alleen zijn ploeg een dienst. Vorig jaar werd de Tsjech nog tot "Koning afstopper" gebombardeerd, deze keer verdween een alerte Stybar nooit uit beeld. Hij dwong zijn kans zelf af en greep die met beide handen.
   • Verliezer van de dag: Greg Van Avermaet grijpt weer naast een derde zege in de Omloop. De CCC-kopman liet Tim Wellens niet rijden en ging ook achter Stybar, maar paste toch. Was het vat leeg of heeft Van Avermaet gegokt en verloren?
   • Opvallend: Met Dylan Teuns en Tim Wellens kleurden twee "Ardennenrenners" de finale. Moeten zij het geweer van schouder veranderen? En wat met Aleksej Loetsenko, die ook weer tot de Amstel in de wachtkamer kruipt?

   Molenberg is de scherprechter

   De nieuwe positie van de Molenberg in de finale - op ruim 40 kilometer van de finish - maakte zijn verwachte rol waar. Een kransje topfavorieten snelde weg, onder meer Vanmarcke, Gilbert, Valgren, Stuyven, Terpstra en Matthews hadden de goeie trein gemist.

    

   Tot dan toe was de Omloop beperkt gebleven tot een slakkengangetje, maar na de schifting op de Molenberg viel de koers niet meer stil. Met z'n zessen bleven ze uiteindelijk over, ook omdat een schuiver van Benoot op 30 kilometer van de finish en de Berendries voor een nieuwe selectie hadden gezorgd.

    

   Van Avermaet, Teuns, Wellens, Loetsenko, Oss en Stybar bleken de sterkste mannen in de elitegroep. Achteraan probeerden vooral Terpstra en Gilbert de bakens te verzetten, maar veel favorieten bleken niet genoeg jus in de benen te hebben. Zeker Vanmarcke - die spectaculair parkeerde op de Berendries - kreeg een opdoffer.

   Op de Molenberg scheurt het peloton:

   Van Avermaet nekt Wellens, maar past (in tweede instantie) op aanval van Stybar

   Op de Muur en de Bosberg, de laatste hindernissen van een zware Omloop, beschikten Van Avermaet en Stybar duidelijk over de sterkste kuiten, maar de andere klanten in de kopgroep gaven zich niet gewonnen. Al eindigde het offensief van Oss op de top van de Muur.

    

   Het kwintet - Van Avermaet, Teuns, Wellens, Loetsenko en Stybar - werkte goed samen, maar op 3 kilometer van de finish kon Wellens zich niet bedwingen. Zijn aanval zag er veelbelovend uit, maar Van Avermaet reageerde als door een wesp gestoken en floot de Lotto-renner terug.

    

   Dat deed Van Avermaet meteen daarna aanvankelijk ook op de counter van Stybar, maar de CCC-kopman zag de Tsjech plots kleiner worden. Kon Van Avermaet niet beter of wilde hij het vuile werk niet in zijn eentje opknappen? Stybar lachte in zijn vuistje en schreef zijn naam op de erelijst van de Omloop. 

   Het sleutelmoment van de Omloop:

   Stybar: "Ik heb lang moeten wachten op zo'n overwinning"

   "Ik had de hele dag een goed gevoel, maar je weet natuurlijk nooit", reageerde winaar Zdenek Stybar van Deceuninck-Quick Step. "Het was een hele sterke groep, maar ik had achterin nog ploegmaats en daar kon ik van profiteren."

    

   "Ik hoopte op een goeie sprint of een goed moment om weg te rijden. Ik heb voor die tweede optie gekozen toen ik zag dat iedereen wat meer tactisch ging koersen. Of dat dan het goeie moment is, dat weet je pas na de finish."

    

   "Ik hoorde pas eergisteren op de persconferentie dat Quick Step de Omloop 14 jaar geleden voor het laatst had gewonnen. Dat was verbazend. Ik ben heel blij dat ik hier kon winnen. Voor de ploeg, maar ook voor mij. Ik heb lang moeten wachten op zo'n overwinning. Ik was er vorig jaar dicht bij en ben blij dat ik het eindelijk kan afmaken."

   Fase per fase

   1. 16 uur 44. Niet willen of niet kunnen? We hebben het sleutelmoment nog eens kunnen bekijken. Van Avermaet hangt op enkele meters van Stybar, maar moet zich dan even zetten. "Hij voelt dat hij niet naar het wiel kan", merken onze commentatoren op. De sterkste lijkt dus gewonnen te hebben.
   2. 16 uur 40. Stybar maakt het af! De droogte van Quick Step in de Omloop is voorbij: Zdenek Stybar heeft de goeie aanval in zijn achterzak en leert iedereen een lesje. Van Avermaet wordt tweede voor Wellens.
   3. 16 uur 39. Van Avermaet reageerde als door een wesp gestoken op de aanval van Wellens en kroop ook naar het wiel van Stybar. Maar de CCC-kopman liet de Tsjech dan toch rijden. Gegokt en verloren?
   4. 16 uur 39. "Stybar wordt almaar kleiner. Hij lijkt op weg naar de zege.". Michel Wuyts.
   5. 16 uur 38. Is de vogel gaan vliegen? Loetsenko neemt zijn verantwoordelijkheid, maar blijft wat hangen. De drie Belgen hangen in zijn wiel. .
   6. 16 uur 38. Stybar maakt van het moment gebruik en versnelt. Van Avermaet reageert, maar houdt dan de benen stil. Wie gaat het nu regelen?
   7. 16 uur 38. Wellens demareert maar wordt gegrepen door Van Avermaet. Stybar kiest het juiste moment!

    Wellens demareert maar wordt gegrepen door Van Avermaet. Stybar kiest het juiste moment!

   8. 16 uur 37. Nog 3 kilometer en Wellens kiest de andere kant van de weg voor een aanval. Van Avermaet twijfelt niet en kleeft op zijn wiel. .
   9. 16 uur 35. Tiesj Benoot heeft bij zijn schuiver schaafwonden en een diepe snede aan zijn knie opgelopen. .
   10. 16 uur 35. "Paul Herygers, hier op de motor, riep ons toe: het is voor Zdenek Stybar.". Ruben Van Gucht op de motor.
   11. 16 uur 34. Wie heeft de aankomstzone verkend? Greg Van Avermaet liet gisteren al verstaan dat het niet zijn ding is. Hij weet dus wat hem te wachten staat. Maar geldt dat ook voor zijn broeders in de ontsnapping? In de laatste meters hebben we enkele bochten die er een technische finale van maken. .
   12. 16 uur 32. Vertrouwt Van Avermaet zijn sprint niet? Op zijn kousenvoeten versnelt hij, maar hij staakt zijn onderneming al snel. .
   13. 16 uur 31. Nog 8 kilometer en de marge lijkt vrij geruststellend. Iedereen knapt ook nog zijn deel van het werk op.
   14. 16 uur 29. Oss trekt nu de kar van de achtervolgers, maar ze zijn een vogel voor de kat. De chronometer geeft al meer dan 30 seconden aan. .
   15. 16 uur 27. Weer met z'n vijven. Op de hellingen zijn Van Avermaet en Stybar de sterksten, maar de anderen haken weer aan. Kan het steekspel nu beginnen? Nog 12 kilometer en 5 leiders. .
   16. 16 uur 26. Duo op de top. Stybar blaast dat het een lieve lust is, maar lost Van Avermaet voor geen meter. Daarna volgen Loetsenko, Wellens en Teuns op enkele meters. De achtervolgende groep staat nagenoeg stil. Einde verhaal voor hen. .
   17. 16 uur 26. Van Avermaet trekt nog eens stevig door op de Bosberg.

    Van Avermaet trekt nog eens stevig door op de Bosberg

   18. 16 uur 25. Van Avermaet schudt nog eens fors aan de boom op de Bosberg. Stybar kuist zijn tenen uit en bijt zich vast in het wiel van de olympische kampioen. .
   19. 16 uur 24. Richting de Bosberg is nog alles mogelijk, maar we hebben toch het gevoel dat de beste renners vooraan zitten. Ook Oss plafonneert. .