• home
 • video
 • pas verschenen

  Omloop Het Nieuwsblad: Gent-Gent

  Omloop Het Nieuwsbladeinde
  />wegwedstrijd
  VertrekGent - AankomstGent -
  Afstand198,3 km
  0306090120150198.3

   Greg Van Avermaet heeft voor het tweede jaar op rij de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. In Gent klopte hij Sagan en Vanmarcke in een sprint met zijn drieën. Tom Boonen gaf op na een valpartij in de aanloop naar "zijn" Taaienberg. 

   De Omloop Het Nieuwsblad in een notendop

   • Winnaar van de dag: Van Avermaet, Sagan en Vanmarcke trekken samen naar de slotkilometer. De olympische kampioen zet bijzonder sterk aan en houdt zijn twee rivalen af. Van Avermaet volgt zichzelf op en staat er weer na zijn enkelbreuk.
   • Pechvogel van de dag: Tom Boonen krijgt een laatste kans om de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam te schrijven, maar komt al vroeg ten val. Een tweede val, in de aanloop naar de Taaienberg, is er te veel aan, Boonen stapt uit de wedstrijd.
   • Sleutelmoment: Bij een grote val wordt het veld uit elkaar geslagen. Stuyven ontsnapt aan het onheil en trekt op de Taaienberg alle registers open. Hij krijgt een klein groepje mee, de rest keert niet meer terug.

   VIDEO: Bekijk hier het verslag van de Omloop Het Nieuwsblad

   Nervositeit in het peloton, Boonen valt twee keer

   De eerste klassieker op Vlaamse wegen staat garant voor veel nervositeit en dat was dit jaar niet anders. Tom Boonen kwam nog voor de eerste passage op de Haaghoek ten val, maar zette zijn weg verder.

    

   In de aanloop naar de Taaienberg liep het opnieuw mis. Vooraan in het peloton smakten een aantal renners tegen de vlakte. Boonen lag er opnieuw bij en ook Kristoff viel letterlijk weg.

    

   Het veld was zo helemaal uit elkaar geslagen en de verschillende groepjes probeerden weer naar voren te rijden. In zijn laatste deelname aan de Omloop probeerde Boonen het nog wel, maar even later gaf hij er toch de brui aan.

   Stuyven breekt de koers open, elitegroepje rijdt weg

   Jasper Stuyven was aan de val ontsnapt en ontbond zijn duivels op de Taaienberg. Van Avermaet en Vanmarcke reageerden vlot en niet veel later kwam ook Sagan aansluiten. Het groepje groeide nog wat aan, maar door het beukwerk van Sagan moesten die renners op de Eikenberg weer lossen. Ook Stuyven miste de slag. Hij probeerde de achtervolging te organiseren, maar dat lukte niet.

    

   Van Avermaet, Vanmarcke en Sagan kwamen aansluiten bij de laatste overblijvers van de vroege vlucht, die niet veel later overboord gegooid werden. De andere grote namen op 30 seconden en kwamen geen meter dichter.

    

   Vooraan was de verstandhouding tussen de drie kleppers perfect, tot op 5 kilometer van de streep. Toen ze merkten dat de achtervolgers de handdoek hadden gegooid, begon het gepoker.

    

   Niemand raakte weg en dus kwam het in de straten van Gent tot een sprint. Van Avermaet zette aan, Sagan liet zich even verrassen en raakte even ingesloten. De wereldkampioen kwam niet meer aan het wiel van de olympische kampioen, die zo zichzelf opvolgt op de erelijst. Sagan werd net als vorig jaar 2e, Vanmarcke strandde op de 3e plek.