• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Avermaet schiet meteen raak in de Omloop

  Omloop Het Nieuwsbladeinde
  />wegwedstrijd
  VertrekGent - AankomstGent -
  Afstand200,8 km
  0306090120150180200.8

   Greg Van Avermaet heeft de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. In Gent klopte de BMC-kopman Peter Sagan en Tiesj Benoot in een sprint met een klein groepje. Etixx-Quick Step was de grote verliezer van de dag.

   De Omloop Het Nieuwsblad in een notendop

   • Winnaar van de dag: Greg Van Avermaet stapelde de voorbije weken de ereplaatsen op, maar verovert nu wel de hoofdprijs. Met zijn eerste belangrijke klassieke zege kan hij de Ronde en Roubaix vol vertrouwen voorbereiden.
   • Verliezer van de dag: Etixx-Quick Step werd naar voren geschoven als het sterkste blok, maar faalde. Martin kwam ten val, Terpstra zat te vaak te ver en Boonen leek niet sterk genoeg.
   • Opvallend: De Belgische ploegen moeten nog een jaartje wachten op een zege in de opener. Lotto wacht al 14 jaar op een opvolger van Van Petegem, de troepen van Lefevere wonnen in 2005 met Nuyens voor de laatste keer.

   Koers ontploft op de Taaienberg, machtige sprint Van Avermaet

   De Taaienberg is en blijft het referentiepunt van de Omloop. Tom Boonen test er meestal zijn benen, maar kwam er deze keer helemaal niet aan te pas.

    

   De verrassende Luke Rowe (Sky) nam Greg Van Avermaet (BMC) en Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) op sleeptouw, Peter Sagan (Tinkoff) kwam in de afdaling als een sneltrein aansluiten.

    

   Het kwartet reed naar de restanten van een omvangrijke kopgroep, die aanvankelijk netjes binnen schot werd gehouden door Keisse (Etixx-Quick Step) en enkele manschappen van topfavoriet Alexander Kristoff.

    

   Maar in de zone van de waarheid was er geen sprake meer van Katjoesja. Etixx-Quick Step - met een onzichtbare Boonen - probeerde de scheve situatie nog wel recht te trekken, maar was niet opgewassen tegen de pk's van Sagan en co. Gilbert en Stuyven werden dan weer genekt door een val.

    

   Voorin werden de laatste zandzakjes overboord gegooid, al bleef vroege vluchter Alexis Gougeard tot in de laatste meters bij de tenoren.

    

   Iedereen gokte op een sprint in de lastige laatste kilometer, maar niemand kon de vroege aanzet van Van Avermaet beantwoorden. Met een indrukwekkende sprint zette hij Sagan met de voetjes op de grond.