Wereldkampioene Anna van der Breggen pakt uit op de Bosberg

  Omloop Het Nieuwsblad (vrouwen)
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 123 km
  location 13:45: Gent - 17:22: Ninove
  trophy Anna van der Breggen
  einde
  startfinish
  020406080100123

   De Omloop Het Nieuwsblad bij de vrouwen is opnieuw een prooi geworden voor de wereldkampioene. Na Annemiek van Vleuten vorig jaar, heeft nu Anna van der Breggen de Vlaamse openingskoers gewonnen. Op de Bosberg nam ze afscheid van haar concurrentes. Belgisch kampioene Lotte Kopecky sprintte naar de 4e plaats.

   Titelverdedigster Van Vleuten al snel in de problemen

   Na amper 4 kilometer voelden 3 rensters de benen al kriebelen in het peloton. Bennett, Waterreus en Jongerius sprongen weg uit het grote pak en reden, mede dankzij een gesloten overweg, een voorsprong van ongeveer 5 minuten bij elkaar.

    

   Toch konden de vluchters van de dag niet lang genieten van die mooie bonus, want het beukwerk van Team SD Worx deed de voorsprong met mondjesmaat slinken. In aanloop van de Molenberg was het verhaal van de 3 musketiers dan ook ten einde.

    

   Toen titelverdedigster Van Vleuten het op 40 kilometer van de streep moeilijk kreeg, verscheen de regenboog van Van der Breggen een 1e keer vooraan in de wedstrijd. De wereldkampioene trok stevig door en zorgde voor de eerste belangrijke afscheiding in de wedstrijd.

   Van der Breggen valt aan op de Bosberg, iedereen moet passen

   Ook Lotte Kopecky fietste fluks mee in de kopgroep, toen plots Demi Vollering wegsprong. Haar avontuur bleek van korte duur, want op de Muur werd de Nederlandse alweer gegrepen. Een kopgroep van 10 was het resultaat.

    

   Aan de voet van de Bosberg achtte Van der Breggen haar moment uiteindelijk gekomen. De wereldkampioene liet iedereen naar adem happen en keek nooit meer achterom. Na een ijzersterke solo reed de Nederlandse dan ook alleen over de streep.

    

   In de sprint om de ereplaatsen viel Kopecky uiteindelijk net naast het podium. Een knappe prestatie van onze landgenote, die nog Norsgaard Jorgensen en Amy Pieters voor haar moest dulden.

   Kijk hier naar de beslissende aanval van Van der Breggen:

   Van der Breggen: "Het laatste stuk was echt lastig"

   Winnares Anna van der Breggen: "We stonden aan de start met een sterke ploeg en we hebben het echt goed gedaan. Het was wachten op het ideale moment om aan te vallen, maar uiteindelijk heb ik het kunnen afmaken."

    

   "De Bosberg is zeker niet te onderschatten", vulde ze nog aan. "Op training valt het nog mee, maar als hij op het einde van de koers komt, loop je gewoon helemaal vol."

    

   "Het zag er niet zo uit, maar het was ook echt koud. Maar dat hoort er natuurlijk bij in de Omloop Het Nieuwsblad", sloot de winnares af.

   Kopecky: "Zuur dat ik niet op het podium eindig"

   Lotte Kopecky (4e): "Ik had een goed gevoel in de koers en daar trek ik me aan op. Het is zuur dat ik niet op het podium eindig natuurlijk", reageerde de Belgische toch wat ontgoocheld.

    

   "Op de Bosberg zat ik net iets te ver. Ik had eigenlijk in het wiel van Van der Breggen moeten zitten en dan hopen dat ik mee over de top geraakte. Nu was dat niet het geval."


   "Ons team was zeer sterk vandaag, dus dat was wel een aangenaam gevoel. In de sprint wist ik dat ik in tweede positie moest zitten, maar het tempo zakte iets te veel, waardoor ik uiteindelijk tekort kwam."

   Van Vleuten: "Zat slecht gepositioneerd in de finale"

   Annemiek van Vleuten (21e): "Ik verwijt mezelf dat ik niet mee was in de finale. Ik zat slecht gepositioneerd, dus ik heb geen enkel excuus", stak de titelverdedigster van wel.

    

   "Ik ben nochtans goed in vorm. Maar deze prestatie geeft me wel vertrouwen voor de komende wedstrijden.Toen ik aanging op de Berendries voelde ik me namelijk zeer goed."

    

   Maar Van Vleuten gunt haar landgenote wel de overwinning: "Het is mooi voor Anna van der Breggen, want met de vloek van de wereldkampioenentrui heeft ze al meteen komaf gemaakt."

   Rituitslag Omloop Het NieuwsbladRituitslag Omloop Het Nieuwsblad

   Fase per fase

   1. 17 uur 20. Kopecky vierde. In de sprint om de podiumplaatsen eindigt Lotte Kopecky op een 4e plaats. Toch ook een knappe prestatie van onze landgenote. Norsgaard en Pieters eindigen 2e en 3e. .
   2. 17 uur 19. Van der Breggen komt solo aan en wint de Omloop!

    Van der Breggen komt solo aan en wint de Omloop!

   3. 17 uur 18. Van der Breggen wint! Anna Van der Breggen wint de Omloop Het Nieuwsblad na een ijzersterke solo. Wat een prestatie van de Nederlandse, die de wedstrijd voor een tweede keer op haar naam schrijft. .
   4. Laatste km. Van der Breggen rijdt onder de vod door en lijkt nu niet meer van de overwinning te houden. De winnares staat vast, maar wie mag er mee op het podium? . 17 uur 16.
   5. 17 uur 14. Kopecky voor het podium? Met het zonnetje op haar wereldkampioenentrui stoomt Van der Breggen naar de overwinning. In de achtervolgende groep denkt men ondertussen al aan de 2e plek. Kan Kopecky haar sterke wedstrijd toch nog bekronen met een ereplaats? .
   6. 17 uur 11. Er lijkt geen maat te staan op Van der Breggen, want onze chronometer geeft al bijna 30 seconden aan. Met nog 5 kilometer te rijden, lijkt de winnares gekend. .
   7. 17 uur 08. Nog 8 kilometer. Nog 8 kilometer te gaan en de achtervolgende groep met Kopecky blijft op 15 seconden hangen. Schrijft Van der Breggen nog maar eens een koers bij op haar al uitpuilende palmares? .
   8. 17 uur 05. Van der Breggen lijkt vertrokken voor een solo, want haar voorsprong dikt aan tot 15 seconden. Ondertussen zetten de rensters van Liv Racing de achtervolging in. .
   9. 17 uur 02. Nog 12 kilometer. Met nog 12 kilometer te gaan, heeft Van der Breggen toch een stevige bonus te pakken. In de achtervolgende groep zit Kopecky voorlopig helemaal achteraan. Heeft ze nog wat buskruit in de benen? .
   10. 17 uur 02. Van der Breggen laat de rest achter op de Bosberg.

    Van der Breggen laat de rest achter op de Bosberg

   11. Van der Breggen alleen? Aan de voet van de Bosberg acht Van der Breggen haar moment gekomen.  De wereldkampioene heeft een voorsprong van een tiental meter. Wat is het verdict boven op de Bosberg? . 17 uur .
   12. 16 uur 58. Nog 15 kilometer en Longo Borghini trekt nog eens stevig door. De Italiaanse kijkt niet achterom en probeert een defintieve kloof te staan met de rest. .
   13. 16 uur 56. "We gaan een kopgroepje krijgen met heel mooie namen".

    "We gaan een kopgroepje krijgen met heel mooie namen"

   14. 16 uur 55. Vollering terug gegrepen. De Muur ligt achter ons en de kloof met Vollering is volledig gedicht. We krijgen een kopgroep van 10 met onder meer Kopecky en Van der Breggen. .
   15. 16 uur 54. Kopecky reageert. Kopecky gaat in de tegenreactie en neemt Van der Breggen mee in haar wiel. Iets verder zien we ook D'hoore meeschuiven. Knap werk van onze landgenotes. .
   16. 16 uur 52. Borghini springt weg! Longo Borghini gooit de knuppel in het hoenderhok en springt weg uit de achtervolgende groep. De voorsprong van Vollering smelt als sneeuw voor de zon. Krijgen we straks een hergroepering? .
   17. De Muur. Terwijl Vollering aan de Muur begint, neemt de nervositeit toe in de achtervolgende groep. Longo Borghini zet zich ostentatief op kop. . 16 uur 50.
   18. 16 uur 50. Het lijkt wat stil te vallen in de achtervolgende groep en dat lijkt niet naar de zin van Kopecky en Van der Breggen. Beide rensters kijken vragend naar elkaar en blijven voorlopig nog zitten. Wachten ze tot de Muur? .
   19. 16 uur 47. Op weg naar de Muur. Hopelijk voor Vollering weet ze waar ze aan begonnen is, want met de Muur en de Bosberg krijgen we nog een pittig slot te zien in deze wedstrijd. Houdt de Nederlandse vol of kraakt ze toch nog? .