Verbluffende Van Vleuten overvleugelt de tegenstand in de tijdrit

  Olympische Spelen
  individuele tijdrit Individuele tijdritdistance 22.1 km
  location 04u30: Shizuoka - 06u00: Shizuoka
  trophy Annemiek van Vleuten
  einde
  startfinish
  01022.1

   Annemiek van Vleuten heeft zich tot olympisch kampioene in het tijdrijden gekroond. De Nederlandse reed de concurrentie in de vernieling en pakte na zilver in de wegrit nu goud in de tijdrit. Onze landgenote Julie Van de Velde reed de 19e chrono.

   Triomftocht voor Van Vleuten in de tijdrit

   Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
   We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
   Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

   Het wielrennen in Nederland kende nog geen hoogdagen op de Olympische Spelen in Tokio. Zo was er het communicatie-debacle tijdens de wegrit van de vrouwen en natuurlijk ook dé plank van Mathieu van der Poel. 


   Nederland krijgt vandaag wel 2 nieuwe kansen om wielergoud mee naar huis te nemen. Oranje hoefde daarvoor zelfs niet te wachten op Tom Dumoulin. Het stuurde 2 kleppers naar de olympische tijdrit bij de vrouwen. 


   Annemiek van Vleuten spoelde de wielerkater van Nederland definitief door en wervelde op het glooiende parcours naar goud. Derde keer goede keer voor de Nederlandse. 

    

   In Rio (2016) was Van Vleuten op weg naar olympisch goud, maar kwam ze in de slotfase ten val. Afgelopen weekend dacht ze dat ze op weg was naar winst, maar er reed nog ene Anna Kiesenhofer voor haar. Vandaag was er geen "maar": de 38-jarige mocht haar eerste olympische gouden medaille rond haar nek hangen.

    

   Haar landgenote, Anna van der Breggen, mocht als derde mee op het podium. De Zwitserse Marlen Reusser was de zilveren kroket tussen het Nederlandse broodje. Onze landgenote Julie Van de Velde kwam als 19e (van de 25) over de finish.

   3e keer, goede keer voor Van Vleuten

   Van Vleuten: "Mijn beste vorm ooit"

   Eindelijk goud dus voor Annemiek van Vleuten. Is de cirkel nu rond voor de Nederlandse? "Voor de mensen om me heen wel, ja. De buitenwereld gunde mij deze medaille zeker wel na mijn verhaal dat 5 jaar geleden begon", meent Van Vleuten.

    

   "Voor mezelf is dit gewoon een optimale beloning voor heel hard te werken. Leren tijdrijden is echt een project van meer jaren. Vandaag moest ik het doen en ik wist dat ik in mijn beste vorm ooit aan de start stond."

    

   Kan ze dit ook herhalen op het WK in België? "Daar ben ik even helemaal nog niet mee bezig, maar mijn seizoen is sowieso nog niet voorbij. Ik kijk ernaar uit om daar aan de start te staan, vlakbij huis. Dat is heel mooi. Maar eerst ga ik hier nog even van genieten."

   Rituitslag Olympische SpelenRituitslag Olympische Spelen

     naamploegresultaat
   1Annemiek van VleutenNED30:13.49
   2Marlen ReusserZWI+56.47
   3Anna van der BreggenNED+1:01.63
   4Grace BrownAUS+1:08.73
   5Amber NebenVS+1:12.64
   6Lisa BrennauerDUI+1:57.22
   7Chloé DygertVS+2:16.40
   8Ashleigh Moolman PasioZAF+2:24.11
   9Juliette LabousFRA+2:28.65
   10Elisa Longo BorghiniITA+2:47.40

   olympische tijdrit vrouwen

   1. 05 uur 37. Finish: Nu wél goud voor Van Vleuten! Het klimparcours was duidelijk op het lijf van Annemiek van Vleuten geschreven. Niemand komt in de buurt van de chrono van Van Vleuten. De Nederlandse laat de Zwitserse Marlen Reusser en haar landgenote Anna van der Breggen achter zich. Onze landgenote Julie Van de Velde komt als 19e over de finish. .
   2. 05 uur 35. We wachten nog op de tijd van Van der Breggen en Dygert, maar het ziet er goed uit voor de Nederlandse. Ze kan het zelf nog niet helemaal geloven en vraagt aan haar trainer of er "geen misrekening in het spel is". .
   3. 05 uur 31. Donkerbrown vermoeden dan er een winnaar is ... Ook Grace Brown komt niet in de buurt van Van Vleuten. Is er een Nederlands sprookje in de maak? Na het debacle in de wegrit, zou dit welgekomen zijn voor de wielerfederatie van Oranje. .
   4. 30'23" voor Van Vleuten. Van Vleuten blaast iedereen weg met een wervelende chrono. Kan haar landgenote nog een zustermoord plegen? Ze zal in het laatste deel uit een ander vaatje moeten tappen dan. . 05 uur 26.
   5. 05 uur 23. Van Vleuten buitencategorie vandaag? Ook Van der Breggen komt voorlopig niet in de buurt van de tijd van haar landgenote. De Nederlandse kampioene tijdrijden moet 20 seconden prijsgeven op de zilverenmedaillewinnares van de wegrit. .
   6. 05 uur 17. Dygert davert voorlopig niet. De Amerikaanse uitdager van de Nederlanders, Chloé Dygert, begint conservatief aan haar strijd tegen de tijd. Ze komt een kleine minuut trager binnen dan Annemiek van Vleuten. .
   7. 14'24": Van Vleuten vliegt. Na 10 kilometer is Annemiek van Vleuten voorlopig de snelste. De Nederlandse neemt zo al snel voorsprong op de Italiaanse tempobeul Longo Borghini. Over enkele minuten komt ook Van der Breggen voorbij aan de meetpaal.  . 05 uur 14.
   8. 05 uur 08. Met de start van topfavorieten Chloé Dygert en Anna van der Breggen rijden alle rensters nu rond op het asfalt in Tokio. Wie is er in staat om de strijd met de Nederlandse kampioene aan te gaan? .
   9. 05 uur 05. Finish Julie Van de Velde! Het olympische hoofdstuk van Julie Van de Velde zit erop. Onze landgenote komt als eerste over de finish. Het verdict: 34'23". Waar zal ze met deze tijd stranden? .
   10. 05 uur 02. Vandaag wél goud voor Oranje? Ondertussen raast de eerste van de twee Nederlandse wervelwinden door Tokio. Kan Annemiek Van Vleuten haar zilveren kater van de olympische wegrit vandaag doorspoelen? .
   11. De te kloppen tijd: 16'41". Ons buikgevoel zegt dat deze chrono niet lang zal standhouden, maar de Canadese Canuel zet voorlopig de beste tussentijd op het bord. Ze komt na 16'41" door aan de meetpaal (15 kilometer). . 04 uur 55.
   12. 04 uur 47. Storm op komst. De echte kleppers maken nu stilaan hun opwachting. Elisa Longo Borghini is de eerste van een handjevol topfavorieten die op het startpodium klimt. De Italiaanse reed een sterk seizoen dat bol stond van de ereplaatsen. Zo werd ze vorig weekend nog knap derde, net voor onze landgenote Lotte Kopecky (4e), in de olympische wegrit.  .
   13. 04 uur 42. Majerus maalt door. Ook de Luxemburgse Christine Majerus gaat van start. Majerus nam dit jaar de nationale dubbelslag voor haar rekening. Ze werd zowel kampioen op haar racefiets als op haar tijdritfiets. De Luxemburgse maakt af en toe ook de oversteek naar ons land. Zo werd ze dit jaar nog tweede in Dwars door het Hageland en eerste in de Omloop van de Westhoek. .
   14. 04 uur 39. Met de regelmaat van de klok duikt de ene na de andere renster van het startplatform. Voorlopig is het nog wachten op de eerste tussentijden die binnensijpelen vanuit Tokio. .
   15. 04 uur 33. Japans fenomeen is gaan vliegen. Ook thuisrijder Eri Yonamine is begonnen aan haar oefening tegen de klok. De Japanse is in haar land een fenomeen op de fiets. Ze werd al 5x Japans kampioen op de weg én zes keer nationaal tijdritkampioen. Kan ze vandaag profiteren van het thuisvoordeel? .
   16. 04 uur 30. Van de Velde meteen het veld in. We hebben nog niet met onze ogen geknipperd en onze landgenote Julie Van de Velde gaat van start voor haar onderneming tegen de klok. Het is koffiedik kijken waar ze in de uitstekende deelnemersveld uitkomt. .
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   Spelenindividuele tijdritShizuoka - Shizuoka44,2 kmRoglicRoglic