• home
 • video
 • pas verschenen

  Bol wint op Nokereberg, Van der Poel valt in massasprint

  Nokere Koerseeinde
  />wegwedstrijd
  VertrekDeinze - AankomstNokere -
  Afstand195,6 km
  0306090120150195.6

   Cees Bol (Team Sunweb) heeft de 74e editie van Nokere Koerse gewonnen. De Nederlander, die zijn ploeg een eerste zege van het seizoen schonk, was de snelste in een incidentrijke massasprint. Mathieu van der Poel kwam zwaar ten val in de spurt.

   Cees Bol wint Nokere Koerse na tumultueuze finish met zware val van Van der Poel

   Valpartijen ontsieren 74e Nokere Koerse

   De organisatie van Nokere Koerse had nog wat meer kasseistroken in de plaatselijke rondes gestoken om de kansen op een massasprint te verkleinen. De finale barstte vrij laat open, met 3 opeenvolgende valpartijen. Niet veel later werden de laatste 3 vluchters (Boucher, Offredo en Vergaerde) gegrepen.

    

   De voorlaatste ronde was het meest amusant, met vooral een actieve Boom en Van der Poel. Die laatste was samen met Evenepoel de grote blikvanger van deze 74e editie. Ze reden allebei hun allereerste Vlaamse voorjaarskoers. Ook Evenepoel liet zich even opmerken, maar dat was niet meer dan een intermezzo.

    

   Een massasprint was onvermijdelijk. Van der Poel liet zich niet onbetuigd in het duw- en trekwerk in de oorlog op weg naar de voet van Nokereberg. Maar bij het opdraaien werd hij meegesleurd door enkele andere renners. De Nederlandse driekleur bleef tot lang na de finish op de kasseien liggen en werd afgevoerd met de ambulance.

    

   Wat een van de vreselijkste dagen op de fiets werd voor Van der Poel werd een van de mooiste dagen voor Cees Bol. De 23-jarige Nederlandse neoprof hield Pascal Ackermann, een van de favorieten sterk af. Jasper Philipsen moest van ver komen en haalde nog het podium. Voor Sunweb is het de eerste zege van het seizoen.

   Chaos in Nokere: Van der Poel komt ten val op de kasseien en wordt afgevoerd

   Uitslag Nokere Koerse

   1. Cees Bol (Ned) 195,6 km in 4u32'37"
   2. Pascal Ackermann (Dui)  
   3. Jasper Philipsen allen
   4. Boy van Poppel (Ned)  
   5. Hugo Hofstetter (Fra)
   zelfde
   6. Jonas Van Genechten  
   7. Justin Jules (Fra) tijd
   8. Bram Welten (Ned)  
   9. Jens Debusschere  
   10. Lawrence Naesen  

   Philipsen: "Had gevoel dat ik kon meedoen voor de zege"

   • Cees Bol (winnaar): "Supergaaf dat ik hier win! Het waren geen makkelijke weken voor Sunweb, met veel harde valpartijen. Ik ben blij dat ik eens voor goed nieuws kan zorgen. Max (Walscheid) en Asbjørn (Kragh Andersen) deden het supergoed in de voorbereiding. Ik kon over de rode loper naar de finish, al was het de laatste 50 meter wel een sprint van stervende zwanen. Hopelijk is dit de start van een goed seizoen."

    

   • Pascal Ackermann (2e): "Het was een heel zware race. Ik begon misschien iets te vroeg aan de sprint en verloor op het einde wat kracht. Felicitaties voor de winnaar, hij was sterker vandaag."

    

   • Jasper Philipsen (3e): "Ik had vooraf niet op meer gehoopt, maar ik had tijdens de koers wel het gevoel dat ik kon meedoen voor de overwinning. Ik had op het einde nog kracht over. Alleen zat ik in de finale iets te ver bij de laatste bocht. Positionering is hier cruciaal in de sprint. Het is een beetje spijtig dat ik dan niet dichter geraakte."

   Fase per fase

   1. 17 uur 18. Niet Walscheid, maar Bol! Door de hectiek van de valpartij werd de winnaar niet goed geïdentificeerd. Het is niet Max Walscheid, maar Cees Bol die het zegegebaar mocht maken.
   2. 17 uur 12. Walscheid wint! Een Duitser wint in Nokere Koerse, maar het is niet Pascal Ackermann. Max Walscheid maakt het werk van zijn ploeg af. Ackermann is 2e, Philipsen is 3e.
   3. 17 uur 12. Van der Poel komt ten val bij het opdraaien van Nokereberg!
   4. 17 uur 12. Van der Poel doet vrolijk mee met het duwen en trekken, maar hij verliest er zelf een aantal plaatsen bij.
   5. 17 uur 11. Laatste kilometer! De renners van Sunweb brengen Walscheid in een zetel naar de voet van Nokereberg.
   6. 17 uur 10. Ook CCC werkt nu volop, in dienst van Mareczko. We zien ook Moschetti en Mareczko opschuiven. Alles is nog mogelijk. Spannend!
   7. 17 uur 10. Ontsnapte renner probeert op het boordje te rijden en valt om.

    Ontsnapte renner probeert op het boordje te rijden en valt om

   8. 17 uur 09. De posities zijn nu al ingenomen tussen de sprinters. Van der Poel heeft het wiel van Ackermann gekozen. Philipsen zit ook in de buurt.
   9. 17 uur 09. In de achtergrond moet Remco Evenepoel een gaatje dichten. Hij zal niet meer meespelen om de zege, maar dat werd ook niet verwacht in deze koers. Deceuninck-Quick Step is nog altijd kansrijk voor de zege.
   10. 17 uur 08. Pieter Serry brengt alles weer samen. Hodeg mag niet klagen over zijn ploeg. Maar kan hij het zelf afmaken straks?