Démare klopt Ewan in Milaan-Turijn, Van Aert komt te laat

  Milaan - Turijn
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 198 km
  location 13u45: Milaan - 18u45: Turijn
  trophy Arnaud Démare
  einde
  startfinish
  0306090120150198

   Arnaud Démare heeft vertrouwen getankt met het oog op Milaan-Sanremo. De Fransman was in een hertekende editie van Milaan-Turijn na bijna 200 kilometer sneller dan Caleb Ewan en Wout van Aert. De finale werd ontsierd door een valpartij, met onder meer Yves Lampaert als slachtoffer.

   Op voorhand was al duidelijk dat deze editie van Milaan-Turijn eentje voor de sprinters zou worden. De aankomst bergop op de Superga liet de organisatie links liggen en zo bleef er enkel een overwegend vlak parcours over.  

    

   Aan de start verschenen veel toppers die hun vorm voor Milaan-Sanremo wilden testen. Vooral van sprinters als Caleb Ewan, Sam Bennett, Fernando Gaviria en Arnaud Démare werd veel verwacht. Maar ook voor Wout van Aert, die zaterdag nog de Strade Bianche won, was het opletten geblazen.

   Van Hoecke mee in vlucht van de dag

   Landgenoot Gijs Van Hoecke van CCC ging samen met 5 Italianen al snel in de aanval. Het groepje reed het grootste deel van de wedstrijd op kop, met maximaal 7 minuten voorsprong. 

    

   Naarmate de wedstrijd vorderde en de sprintersploegen vooraan in het peloton het tempo opvoerden, slonk de voorsprong van de koplopers. Andrea Garioso moet op 30 km van de streep als eerste van het groepje lossen. 

   Pechvogel Lampaert valt in de finale

   Op ongeveer 12 kilometer van de finale was het alle hens aan dek in het peloton. Treintjes van verschillende ploegen werden gevormd, iedereen wou vooraan zitten in een gunstige positie. 

    

   Yves Lampaert verloor in deze fase zijn evenwicht bij het ontwijken van een verkeersdrempel. Ook een tiental andere renners raakten betrokken bij zijn val, het peloton scheurde in tweeën. Lampaert kon initieel nog rechtstaan, maar greep daarna naar zijn sleutelbeen en ging er weer bij zitten. 

   Démare trekt aan het langste eind in massasprint

   Het stond in de sterren geschreven dat deze 101e editie van Milaan-Turijn op een massaspurt zou eindigen. Arnaud Démare kwam in het bijzijn van alle favorieten als eerste over de streep. Caleb Ewan werd tweede, Wout van Aert kwam nog snel opzetten, maar kwam net te laat. 

    

   Van Aert bewijst alvast klaar te zijn voor Milaan-Sanremo, net als winnaar Démare, die in 2016 die klassieker al eens op zijn naam schreef. 

   Bekijk de finish van de 101e Milaan-Turijn

   Fase per fase

   1. 18 uur 12. Arnaud Démare snelste in de sprint . De Fransman Arnaud Démare klopt in de massasprint Caleb Ewan en Wout van Aert.  .
   2. 18 uur 11.
   3. 18 uur 07. Lotto Soudal geeft het tempo aan. Nadat Manuele Boaro ingehaald werd, trekken nu drie renners van Lotto Soudal samen met Bora-Hansgrohe het peloton aan.  .
   4. Lampaert een van de slachtoffers bij valpartij. Een vluchtheuvel veroorzaakte een valpartij in het midden van het peloton. Yves Lampaert is een van de slachtoffers.  . 18 uur 05.
   5. 18 uur 02. Manuele Boaro laatste overblijver van de vlucht. De renner van Astana heeft nog 20 seconden voorsprong op het peloton. .
   6. 17 uur 55. De treintjes verschijnen vooraan in het peloton. Op 12 km van het einde verzamelen de treintjes van de sprintersploegen zich aan de kop van het peloton.  .
   7. Peloton op 45 seconden van de leiders. . 17 uur 51.
   8. 17 uur 40. Welke sprinters zitten er nog in het peloton? Caleb Ewan heeft bij Lotto Soudal vandaag 6 Belgen tot zijn dienst die straks de sprinttrein voor hem kunnen aantrekken. De Australiër toonde zich aan het begin van het seizoen meermaals in de Santos Tour Down Under. Milaan-Turijn betekent voor hem de herstart van zijn seizoen.  In de Tour van Burgos behaalden Sam Bennett en Fernando Gaviria elk een overwinning. Arnaud Démare werd er twee keer 2e. Mathieu van der Poel vertelde dat zijn ploeg Alpecin-Fenix vandaag voor Sacha Modolo rijdt. En kersvers winnaar van de Strade Bianche, Wout van Aert, won vorig jaar een sprint in de Tour. Verder mogen we ook Alexander Kristoff, Peter Sagan, Nacer Bouhanni en Matteo Moschetti niet vergeten.  .
   9. 17 uur 14. Het draait goed vooraan in het peloton. Sprintersploegen als Deceuninck-Quick Step, Groupama-FDJ, Lotto Soudal, UAE Team Emirates, Arkéa-Samsic en Bora-Hansgrohe stuurden een van hun renners naar de kop van het peloton. Daar wisselen ze elkaar nu af. Het draait goed.  .
   10. 16 uur 59. Florian Vermeersch trekt opnieuw het peloton aan. Lotto Soudal toont zich opnieuw vooraan in het peloton. Caleb Ewan, ploegmaat van Vermeersch, is een van de topfavorieten voor vandaag. .
   11. Gemiddelde snelheid. De gemiddelde snelheid blijft stabiel: 44,9 km/uur na het derde uur.  . 16 uur 54.
   12. Philippe Gilbert stoomt zich klaar voor Milaan-Sanremo. 16 uur 53.
   13. Tijdsverschil. Nieuwe versnelling in het peloton: de voorsprong van de 6 leiders wordt teruggedrongen tot 3 minuten. . 16 uur 51.
   14. Tijdsverschil. Het peloton blijft hangen op ongeveer 3'30". De koplopers houden voorlopig stand.  . 16 uur 39.