Ga naar de inhoud

Wat een nummer! Remco Evenepoel geeft regenboogtrui extra glans met nieuwe solo in Luik-Bastenaken-Luik

Luik - Bastenaken - Luik
wegwedstrijd Wegwedstrijdregen  14°Cdistance 258.1 km
location 10:35: Luik - 16:52: Luik
trophy Remco Evenepoel
einde
startfinish
04080120160200258.1

  Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step) heeft voor het tweede jaar op een rij met een indrukwekkende solo Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De wereldkampioen reed - na puik werk van zijn ploeg - op 30 kilometer weg van de tegenstand. Daar zat Tadej Pogacar al niet meer bij, de Sloveen moest vroeg opgeven na een val en en polsbreuk.

  Luik-Bastenaken-Luik in een notendop:

  • Winnaar van de dag: Remco Evenepoel kwam, zag en overwon op bijna klak dezelfde manier als vorig jaar. Deze keer schudde de wereldkampioen een solo van 30 kilometer uit zijn dijen. Het voorjaar van Soudal-Quick Step is zo op de valreep weer gered.

  • Verliezer van de dag: De onfortuinlijke Tadej Pogacar was op papier de grote uitdager van Evenepoel, maar kwam al na 84 kilometer zwaar ten val in een afdaling. De tweestrijd waar iedereen zich op verlekkerde, kwam er dus niet.

  • Statistiek: Alle renners die ooit met rugnummer 1 op een regenboogtrui aan de start stonden van Luik-Bastenaken-Luik, hebben die editie ook gewonnen. Ferdi Kübler (Zwi) in 1952, Eddy Merckx in 1972, Moreno Argentin in 1987 en nu dus Remco Evenepoel.

  Pogacar valt vroeg weg, indrukwekkende Wolfpack

  Het voorspelde titanenduel mocht nog voor de eerste televisiebeelden de prullenmand in.

   

  Tadej Pogacar smakte in een afdaling tegen het asfalt en liep daarbij breukjes op in zijn hand en pols. Een onemanshow van Remco Evenepoel stond toen al in de sterren geschreven.

   

  Luidde enkel nog de vraag: op welke helling zou Evenepoel alle kraantjes opendraaien?

  Soudal-Quick Step rolde op een indrukwekkende manier de rode loper uit voor de wereldkampioen. Door beukwerk van Alaphilippe, Vervaeke en Van Wilder zat de tegenstand al piepedood voor La Redoute.

   

  Net voor de top kwam de voorspelde knal er van Evenepoel. Pidcock kon nog een kilometer mee in het zog van de titelverdediger, die de Brit daarna genadeloos achterliet.

   

  In een mum van tijd had Evenepoel een halve minuut voorsprong te pakken.

  Evenepoel degradeert tegenstand, Pidcock best of the rest

  Evenepoel had nog even een benauwd momentje toen hij in een gladde bocht zijn balans wat verloor.

   

  Daarna wachtte één lange triomftocht richting Luik. Zijn eerste zegefoto in de regenboogtrui en witte koersbroek is er eentje om in te kaderen.

   

  In de strijd voor de 2e plaats dartelde een beresterke Healy op de Roche-aux-Faucons weg met Pidcock en de Colombiaanse springveer Buitrago.

   

  Pidcock won het sprintje voor de 2e plaats, Buitrago mocht als 3e mee op het podium.

   

  Met Tiesj Benoot (7e) eindigde nog een 2e Belg in de top 10.

  Uitslag Luik - Bastenaken - Luik
  naamresultaatploeg
  1
  Remco Evenepoel
  6:15:49
  Soudal - Quick-StepSOQ
  2
  Tom Pidcock
  +1:06
  INEOS GrenadiersIGD
  3
  Santiago Buitrago
  +1:06
  Bahrain VictoriousTBV
  4
  Ben Healy
  +1:08
  EF Education - EasyPostEFE
  5
  Valentin Madouas
  +1:24
  Groupama - FDJGFC
  6
  Guillaume Martin
  +1:25
  CofidisCOF
  7
  Tiesj Benoot
  +1:37
  Jumbo - VismaTJV
  8
  Patrick Konrad
  +1:48
  BORA - hansgroheBOH
  9
  Mattias Skjelmose
  +1:48
  Trek - SegafredoTFS
  10
  Marc Hirschi
  +1:48
  UAE Team EmiratesUAD

  Fase per fase

  1. 16 uur 53. Tiesj Benoot is de 2e Belg, op een mooie 7e plaats. .
  2. 16 uur 53. Pidcock sprint naar de 2e plaats.

   Pidcock sprint naar de 2e plaats

  3. 16 uur 52. Pidcock is 2e, Buitrago 3e. In het sprintje voor de 2e plek vloert Pidcock Buitrago. Healy valt deze keer net naast het podium. .
  4. 16 uur 52. Evenepoel zweept het publiek op aan de finish.

   Evenepoel zweept het publiek op aan de finish

  5. 16 uur 51. Evenepoel triomfeert! Evenepoel heeft zijn eerste zegefoto in de regenboogtrui te pakken! Een nummertje van 30 kilometer, een blauwdruk van vorig jaar. .
  6. 16 uur 50. Pure klasse. Karl Vannieuwkerke.
  7. Genieten van laatste kilometer. Evenepoel spreekt de ploegauto toe en duikt onder de rod vod door. Hij balt zijn vuist. . 16 uur 49.
  8. 16 uur 49. Remco Evenepoel groet de camera .

   Remco Evenepoel groet de camera

  9. 16 uur 48. Glimlach bij Evenepoel. Wanneer de cameraman naast Evenepoel komt postvatten, komt een lach tevoorschijn op het gezicht van de wereldkampioen. Zijn 2e monumentale zege is bijna een feit. .
  10. 16 uur 46. Evenepoel neemt al wat tijd om te stretchen. Nu al herstellen voor zijn hoofddoel dat over 2 weken begint: de Giro. .
  11. 16 uur 45. Nog 5 km. De hemel ligt te wachten voor Evenepoel. Voor de 2e keer op een rij zal hij triomferen in Luik, deze keer in zijn maagdelijk witte regenboogtrui. .
  12. 16 uur 45. Dit maakt het allemaal de moeite waard. José De Cauwer.
  13. 16 uur 42. Strijd voor het podium. Healy, Buitrago en Pidcock lijken onder elkaar uit te maken wie mee met Evenepoel op de podiumfoto mag. Voor Benoot en Van Gils lijkt een top 10-plaats het hoogst haalbare. .
  14. 16 uur 41. Pidcock komt aansluiten bij Buitrago en Healy.

   Pidcock komt aansluiten bij Buitrago en Healy

  15. 16 uur 40. Triomftocht Evenepoel. Nog 9 kilometer voor Evenepoel. Hij heeft wat marge voor fantasietjes richting de camera, want zijn voorsprong bedraagt nog altijd 1'30". .
  16. 16 uur 38. Van Gils. Met Maxim Van Gils aast nog een 2e landgenoot op een podiumplek. Ook Benoot zit in het groepje dat op een steenworp rijdt van Healy en Buitrago. .
  17. 16 uur 36. Nog 11 km. Evenepoel is de Roche-aux-Faucons zonder verval over geraakt. Zijn voorsprong klautert richting anderhalve minuut. .
  18. 16 uur 35. Door het sloopwerk van Healy gaat Sivakov overboord. Enkel Buitrago kan de Ier met het rockster-gehalte volgen. .
  19. 16 uur 34. Healy en Buitrago willen nog mee op het podium.

   Healy en Buitrago willen nog mee op het podium

  20. 16 uur 33. Trio op podiumjacht. De strijd voor de podiumplekken lijkt in een eerste plooi te liggen. Healy, Buitrago en Sivakov scheuren zich los. Is de rest uitgeteld? .