• home
 • video
 • pas verschenen

  Fuglsang bekroont sterk voorjaar met oppergaai in Luik

  Luik-Bastenaken-Luikeinde
  8 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLuik - AankomstLuik -
  Afstand256 km
  04080120160200256

   Jakob Fuglsang heeft eindelijk zijn grote vis van het voorjaar beet: na ereplaatsen in de Strade, de Amstel en de Waalse Pijl soleerde de Astana-renner naar winst in Luik-Bastenaken-Luik. Fuglsang reed weg op de Roche-aux-Faucons en is de eerste Deen die in de 21e eeuw een monument wint. Met Formolo en Schachmann mogen 2 Bora-jongens mee op het podium.

   Luik-Bastenaken-Luik in een notendop

   • Sleutelmoment: Op de Roche-aux-Faucons trekt Fuglsang alle registers open. Enkel Woods en Formolo kunnen de beresterke Deen volgen. Enkele hectometers later gaan ook zij overboord.
   • Opvallend: 3, 2, 1! Zijn vrouw had voorspeld dat Fuglsang na zijn 3e plek in de Amstel Gold Race en 2e plek in de Waalse Pijl vandaag zou winnen. "Vanaf nu zal ik altijd luisteren naar mijn vrouw", lachte Fuglsang in zijn zege-interview.
   • Statistiek: Fuglsang bezorgt Denemarken 22 jaar na Rolf Sørensen in de Ronde nog eens een zege in een monument.
   • Een pluim voor: Tim Wellens. Hij speelde alles of niks op de voorlaatste helling. Uiteindelijk strandde zijn onderneming op de Roche-aux-Faucons. Wordt Wellens in de toekomst wel beloond voor zijn aanvalslust?

   Verslag van Luik-Bastenaken-Luik

   Gilbert, Van Avermaet, Lambrecht en Wellens anticiperen

   Ontploffen deed de koers al op ruim 100 kilometer van de finish. Een dominant Deceuninck-Quick Step was de aanstoker, wereldkampioen Valverde verliet toen al roemloos het strijdtoneel.

    

   Plots vertoefden Gilbert en Van Avermaet in een interessante kopgroep, met daarbij ook Nibali en De Plus. In de voorfinale probeerde ook Ardennen-revelatie Bjorg Lambrecht te anticiperen.

    

   De voorspelde oorlog op La Redoute bleef uit. Kangert bleef voorin als enige over. Op de Côte de Forges achtte Tim Wellens zijn moment gekomen. Met Impey, Kangert en Konrad stormde Wellens naar de laatste lekkernij, de Roche-aux-Faucons.

   Wellens glipt weg op voorlaatste helling

   Fuglsang mat iedereen 1 voor 1 af

   Wellens gaf er op de Roche-aux-Faucons meteen een flinke lel op. Maar toen Fuglsang in het favorietenlegertje een kanonbal afvuurde, moest onze landgenoot passen.


   Enkel Davide Formolo en Michael Woods konden de ijzersterke Deen volgen. Totdat Fuglsang een nieuwe kogel afschoot. Woods schreeuwde om zijn mamaatje, ook Formolo moest de rol lossen.

    

   Een ontketende Fuglsang flirtte in de slotkilometers nog met een valpartij, maar stelde zijn eerste zege in een monument toch nog veilig. Formolo bolde als 2e over de streep. Schachmann won de sprint van een groepje geslagenen.

    

   Teuns was de eerste Belg op plaats 9. Topfavoriet Alaphilippe geraakte niet verder dan de 16e plaats.

   Fuglsang rijdt Woods en Formolo los uit het wiel

   Onwaarschijnlijk! Fuglsang glijdt bijna onderuit maar blijft nog miraculeus recht

   "Ik beloof vanaf nu altijd naar mijn vrouw te luisteren"

   Op zijn 34e vierde Fuglsang zijn grootste zege uit zijn carrière. Hoe kwam die tot stand? “Mijn teammaats reden de hele dag een beetje hier en daar, maar op het belangrijkste moment waren ze er allemaal en zetten ze me perfect af aan de voet van de Roche-aux-Faucons. Die laatste klim was heel zwaar."

    

   "Toen Woods ten aanval trok, was hij de perfecte springplank. Ik zei tegen mezelf dat voor mij de finish op de top zou liggen. Dat wist ik van de parcoursverkenning op vrijdag. Ik wist dat ik daar de selectie moest doorvoeren."

    

   "Toen ik bij Woods was, voelde ik dat hij wat bleef hangen. Owel zat hij op zijn limiet ofwel wou hij zichzelf sparen. Ik voelde dat ik het moest proberen. Toen ik omkeek, zag ik dat hij er niet meer was en ook Formolo gaf me enkele meters. Toen wist ik dat ik alles moest geven en moest sterven voor de top om daarna te proberen het einde te halen.”

    

   Fuglsang ontsnapte in de laatste afdaling aan een valpartij. “Dat ging maar net goed. Het was een bang moment, maar gaf me meteen ook de nodige adrenaline voor de laatste kilometers.”

    

   Zijn vrouw voorspelde dat hij na een 3e (Amstel) en een 2e (Waalse Pijl), nu een 1e plaats zou behalen. “Het is een fantastisch gevoel. Ik ben blij dat ze gelijk heeft en ik beloof dat ik vanaf nu altijd naar haar zal luisteren.”

   uitslaguitslag

     naamploegresultaat
   1Jakob FuglsangAST6:37:37
   2Davide FormoloBOH+27
   3Maximilian SchachmannBOH+57
   4Adam YatesMTS+57
   5Michael WoodsEF1+57
   6David GauduGFC+57
   7Mikel LandaMOV+57
   8Vincenzo NibaliTBM+1:00
   9Dylan TeunsTBM+1:05
   10Wout PoelsSKY+1:26

   Fase per fase

   1. 17 uur 08. Fuglsang houdt stand in de slotkilometer en wint Luik-Bastenaken-Luik.

    Fuglsang houdt stand in de slotkilometer en wint Luik-Bastenaken-Luik

   2. 17 uur 05. Onwaarschijnlijk! Fuglsang glijdt bijna onderuit maar blijft nog miraculeus recht.

    Onwaarschijnlijk! Fuglsang glijdt bijna onderuit maar blijft nog miraculeus recht

   3. 17 uur 04 match afgelopen
   4. 17 uur 01. Formolo bolt als 2e over de streep, Schachmann mag als 3e mee op het podium. Adam Yates en Michael Woods vervolledigen de top 5.
   5. 17 uur . Oververdiende zege voor Fuglsang. Astana en Denemarken bouwen een feestje. Fuglsang heeft zijn zege eindelijk te pakken in de Ardennen-klassiekers.
   6. Laatste kilometer. Fuglsang duikt de laatste hectometers binnen. 16 uur 59.
   7. 16 uur 59. Nog 2 km. In de Amstel Gold Race was er nu nog heel veel mogelijk. Maar dat is vandaag niet het geval. De monumentale zege is bijna binnen voor Fuglsang.
   8. 16 uur 58. In het oortje moeten ze nu zeggen: "Jakob, rustig. Je hebt genoeg marge". Renaat Schotte.
   9. 16 uur 56. Fuglsang ontsnapt aan valpartij. Bijna gaat Fuglsang nog onderuit in de afzink richting Luik. De Deen flirt met een glijpartij, maar houdt zich nog net overeind.
   10. 16 uur 56. Fuglsang gaat er alleen vandoor op 13 kilometer van de finish.

    Fuglsang gaat er alleen vandoor op 13 kilometer van de finish