• home
 • video
 • pas verschenen

  Luik - Bastenaken - Luik: Luik-Ans

  Luik - Bastenaken - Luikeinde
  1 °C/>wegwedstrijd
  VertrekLuik - AankomstAns -
  Afstand248 km
  04080120160200248

   Wout Poels heeft de grootste zege in zijn carrière geboekt. De 28-jarige Nederlander van Team Sky klopte in een uitgeregende Luik-Bastenaken-Luik zijn drie medevluchters. Favorieten zoals Valverde en Alaphilippe plooiden in de finale. De Belgen speelden geen hoofdrol.

   Luik-Bastenaken-Luik in een notendop

   • Winnaar van de dag: Er kan uiteraard maar één winnaar zijn, maar naast Wout Poels zijn alle renners vandaag een beetje winnaar. Wie zo’n slopende koers overleeft, verdient tonnen respect.
   • Verliezer van de dag: Movistar en Etixx-Quick Step hadden de favorieten in hun gelederen. De ploegmaats waren bijzonder sterk, maar de grote kanonnen waren in de slotfase niet op de afspraak.
   • Opvallend: Dylan Teuns is de eerste Belg op de 17e plaats, in zijn 2e Luik-Bastenaken-Luik. Een sterke prestatie van het BMC-talent, zeker bij dit weer.

   VIDEO: Bekijk hier de laatste kilometer van Luik-Bastenaken-Luik

   Wachtprocedure op de hellingen, Poels maakt het af in de sprint

   Koude, regen en zelfs sneeuw: alle ingrediënten waren aanwezig om van de 102e editie van Luik-Bastenaken-Luik een heroïsche versie te maken. Heel wat renners verschenen met een bang hartje aan de start, maar Thomas De Gendt kon zijn pretoogjes bij dit hondenweer niet verbergen.

    

   De Gendt en zijn 7 metgezellen kregen tot 9 minuten van het peloton, waar Movistar en Etixx-Quick Step hun verantwoordelijkheid namen. Op 25 kilometer van het einde, net voor de echte finale, was hun verhaal definitief geschreven.

    

   De barslechte weersomstandigheden hadden helaas ook voor een passief peloton gezorgd. De angst regeerde, ook al omdat Movistar in een slopende koers indruk maakte in dienst van kopman Valverde.

    

   Maar in de slotklilometers verdwenen de controlerende ploegen en de grote favorieten van het voorplan. Op de Rue Naniot, de nieuwe helling met kasseitjes, waren Valverde, Alaphilippe en co niet op de eerste rijen te bespeuren.

    

   Vier renners hadden wel nog wat benzine in de tank: Michael Albasini, Wout Poels, Samuel Sanchez en Rui Costa waren de sterkste beren. In de klim naar Ans kwam er geen afscheiding. Poels trok de sprint na de laatste bocht op gang en snelde tot zijn eigen verbazing naar een klassieke overwinning.

   Poels: "Ik win een monument: heel mooi"

   "Dit is mijn grootste zege, ik kan het bijna niet geloven", zei Wout Poels na de aankomst van Luik-Bastenaken-Luik. "Ik win een monument. Heel mooi."

    

   Poels pakte in de sprint uit met een sterk nummertje. "Na 250 kilometer krijg je een andere sprint. Ik weet dat ik snel ben, maar dat ik hier win, is ongelofelijk."

    

   Hoe heeft Poels de koude verteerd? "Het is niet dat ik onze kledingsponsor wil plezieren, maar ik heb het niet echt koud gehad. Ik kon mezelf warm houden en dat was het doel om de koers door te komen."

    

   Poels kwam in de Ronde van Frankrijk van 2012 zwaar ten val. Zijn carrière hing aan een zijden draadje. "In het ziekenhuis zeiden ze me dat ik misschien beter niet meer kon fietsen. Maar nu win ik hier in Luik. Het kan verkeren."