Fotofinish geeft zege in GP Monseré aan Gerben Thijssen, Caleb Ewan weer teruggefloten

  GP Monseré
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 199 km
  location 10:05: Ichtegem - 15:00: Roeselare
  trophy Gerben Thijssen
  einde
  startfinish
  0306090120150199

   Voor de 2e keer in 2 weken heeft Caleb Ewan zijn overwinning in een massaspurt moeten afgeven. Na een minutenlange bestudering van de finishfoto in de GP Monseré bleek de Australiër van Lotto-Dstny op de valreep gevloerd door Gerben Thijssen. Het overkwam Ewan ook met Tim Merlier in de 1e rit in de UAE Tour.

   Finishfoto bezorgt Thijssen de zege na millimetersprint

   Wie kwam er als eerste over de streep in Roeselare? Het was dé hamvraag die de jury van de Grote Prijs Monseré moest weten te ontcijferen.

   Enkele minuten eerder hadden Caleb Ewan (Lotto-Dstny) en Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty) de toeschouwers namelijk op een heroïsch sprintduel getrakteerd.

   Ewan claimde meteen de zege en kreeg felicaties van onze landgenoot. De eerste beelden leken de Australiër gelijk te geven. Tot de finishfoto plots werd boven gehaald.

    

   Na een discussie van enkele minuten gaf de jury de zege uiteindelijk toch aan Thijssen, die het nieuws pas tijdens zijn interview vernam.

   Soudal-Quick Step brengt alles weer samen

   Een aantal uren eerder was de vlucht van de dag na enkele verwoede pogingen dan toch tot stand gekomen. Al werd het groepje van acht renners strak aan de leiband gehouden door de sprintersploegen.

   Toen de brigade van Soudal-Quick Step op iets minder dan 40 kilometer van de streep de gashendel opendraaide, smolt de voorsprong van de leiders dan ook als sneeuw voor de zon.

   De nervositeit in het peloton nam steeds meer toe en het grote pak brokkelde in stukken uiteen. Een uitgedund groepje leek voor de zege te sprinten, maar alles kwam uiteindelijk weer samen.

   In de laatste rechte lijn zette Lotto-Dstny topfavoriet Ewan perfect af. De Australiër leek als eerste over de meet te komen, maar moest enkele minuten na de aankomst zijn zege dus toch nog afgeven.

   Gerben Thijssen: "Ongelooflijk dat ik Ewan kan verslaan"

   Caleb Ewan: "Had ik maar wat langere armen"

   Uitslag GP MonseréUitslag GP Monseré

   Fase per fase

   1. 15 uur 07. Dan toch Thijssen! Het is dan toch Gerben Thijssen die de zege mag claimen. Na een momentje van onduidelijkheid neemt de fotofinish alle twijfels weg. Niet Caleb Ewan, maar onze landgenoot kwam als eerste over de streep! .
   2. 15 uur . Gerben Thijssen klopt nipt Caleb Ewan en wint de GP Monseré.

    Gerben Thijssen klopt nipt Caleb Ewan en wint de GP Monseré

   3. 14 uur 55. Caleb Ewan of Gerben Thijssen? Zij aan zij komen Ewan en Thijssen over de streep. Op het eerste zicht lijkt de Australiër de snelste, maar een fotofinish zal toch uitsluitsel moeten bieden. .
   4. 14 uur 53. Arkea-Samsic verschijnt vooraan. .
   5. 14 uur 53. Rode vod. Het peloton draait de laatste rechte lijn op. Wie trekt de sprint aan? .
   6. 14 uur 52. 2 kilometer. De laatste 2 kilometer gaan in. Wie gaat hier straks met de zege naar huis? .
   7. 14 uur 51. Dries De Bondt toont zich ook nog volop in de finale. De Belg probeert het treintje van Lotto-Dstny te verstoren. .
   8. 14 uur 50. 4 kilometer. Alpecin-Deceuninck en Jumbo-Visma mengen zich ook in het sprintdebat. Wie slaagt erin lang genoeg te wachten om op kop te verschijnen? .
   9. 14 uur 50. Het wringen kan beginnen in het peloton. Lotto-Dstny komt met een volledig treintje opzetten, terwijl ook Cofidis en Arkea-Samsic zich vooraan tonen. Team DSM is even niet meer te bespeuren. .
   10. 14 uur 47. Roelen wordt door het peloton al meteen een halt toegeroepen. Nog 7 kilometer tot de meet. .
   11. 14 uur 43. Roelen op zijn eentje. De Gitsberg is ook meteen het sein voor Jaap Roelen om er alleen op uit te trekken. De Nederlander lijkt voor een ongelijke strijd te staan. .
   12. 14 uur 42. Het peloton nadert met rasse schrede voor een laatste keer de Gitsberg, de laatste helling van de dag.  .
   13. 14 uur 40. De sprintersploegen vechten voor elke centimeter. Met nog 12 kilometer te rijden, lijkt de massasprint steeds dichterbij te komen. .
   14. 14 uur 36. Ondertussen zakt het tempo nu toch een beetje in het peloton. Krijgen we een wapenstilstand tot de rode vod of komt er nog iemand met een late uitval? .
   15. 14 uur 33. Laatste 20 kilometer. Money time in deze Grote Prijs Monseré! Het Lotto-Dstny van Caleb Ewan controleert momenteel de koers, maar alle favorieten lijken nog aanwezig in het grote pak. Wie volgt Arnaud De Lie op? .
   16. 14 uur 30. DSM-renner kijkt even achterom en sukkelt de gracht in.

    DSM-renner kijkt even achterom en sukkelt de gracht in

   17. 14 uur 29. En opnieuw gaat er iemand tegen de grond, deze keer is het Sam Welsford die van zijn fiets sukkelt. Toch ook een van de kanshebbers vandaag. De achtervolgende groep lijkt nu toch de aansluiting opnieuw te willen maken. .
   18. 14 uur 27. Hergroepering. De leiders zijn eraan voor de moeite. Op 23 kilometer van de meet lijkt een sprint onvermijdelijk. De enige vraag die ons nu nog rest: komt ook de derde groep nog aansluiten? .
   19. 14 uur 26. Enkele renners gaan onderuit in een bocht.

    Enkele renners gaan onderuit in een bocht

   20. 14 uur 24. De Kleijn tegen het asfalt. De nervositeit in de derde groep lijdt nu ook tot een valpartij. Een van de slachtoffers is de Nederlander Arvid de Kleijn, ook een snelle man. .