Ga naar de inhoud

Caleb Ewan veegt de nul weg na prangende sprint tegen Tim Merlier in GP Marcel Kint

GP Marcel Kint
Wegwedstrijd
199 km
11:00 Kortrijk - 15:45 Zwevegem
Caleb Ewan
einde
 1. 0
 2. 30
 3. 60
 4. 90
 5. 120
 6. 150
 7. 180
 8. 199

  Caleb Ewan heeft eindelijk nog eens kunnen zegevieren. De Australische spurtbom van Lotto-Dstny vloerde na een prangend spurtje Belgisch kampioen Tim Merlier (Soudal-Quick Step) op de streep in de GP Marcel Kint. Goed voor zijn eerste (officiële) overwinning van het seizoen. Gerben Thijssen (Intermarche-Circus-Wanty) maakte het podium vol.

  Zwevegem kon zich zaterdag opmaken voor zijn jaarlijkse volksfeest. In de GP Marcel Kint werd een opvolger gezocht voor Arnaud De Lie.

   

  De winnaar van vorig jaar was er niet bij, maar zijn team Lotto-Dstny had met spurtbom Caleb Ewan wel opnieuw een topfavoriet in de rangen. Ook Belgisch kampioen Tim Merlier en Gerben Thijssen verlekkerden zich op de verwachte massasprint.


  Zeven vluchters vulden het slaapverwekkende wedstrijdbeeld in de eerste vier koersuren. In het peloton controleerden de sprintersploegen.

   

  Toen de kopgroep op vijf kilometer van de streep ingelopen werd, konden de mensen thuis wakker schieten uit hun namiddagdutje.


  De voorbereiding op de gedoodverfde massasprint verliep chaotisch - geen enkele ploeg kreeg zijn train goed op de rails -, maar toen Bert Van Lerberghe met Merlier in zijn wiel naar voren schoot, leek de Belgische kampioen gewonnen spel te hebben.

   

  Maar dat was buiten Ewan gerekend, die op zo'n vijftig meter van de streep met enkele kwieke pedaalslagen Merlier nog remonteerde.


  Voor "The Pocket Rocket" is het zijn eerste echte zege van het seizoen, na een criterium in eigen land in januari. De Australiër kan zo met wat extra vertrouwen toeleven richting Ronde van Frankrijk.

  Ewan: "Ik wilde absoluut naar de Tour met enkele zeges op zak"

  • Caleb Ewan (1e): "Dit voelt heel goed. Ik was er vaak dicht bij dit jaar. Ik ben blij dat mijn team me nooit opgaf. Ik ben ook niet aan mezelf gaan twijfelen. Ik was wat vroeg afgezet op kop, wat me zorgen baarde. Daarna wachtte ik, koos ik Tim zijn wiel en kon ik er nog uit komen. Ik wilde absoluut naar de Tour met wat overwinningen op zak. Het is goed dat ik er vandaag eindelijk eentje pak."
  • Tim Merlier (2e): "Ik werd twee keer opgehouden in het slot. Ik twijfelde even om links of rechts te gaan en ging op 200 meter. Met Caleb in het wiel, is dat dodelijk. Natuurlijk is het jammer dat ik niet gewonnen heb, maar je kan niet alles winnen. Het is zijn eerste zege van het seizoen, dus ben ik ook wel blij voor Ewan."
  • Gerben Thijssen (3e): "Ik zat iets te ver bij het ingaan van de sprint. Ik moest volledig langs rechts komen en had echt wel veel snelheid, maar links was de goeie kant. Het is geen schande om achter die jongens derde te worden. Vandaag was het misschien het hoogst haalbare, maar in de toekomst kan ik die mannen zeker aan."
  Uitslag GP Marcel Kint
  naamresultaatploeg
  1
  Caleb Ewan
  199 km in 4u28'24"
  2
  Tim Merlier
  z.t.
  3
  Gerben Thijssen
  4
  Timothy Dupont
  5
  Davide Bomboi
  6
  Milan Fretin
  7
  Jakub Mareczko
  8
  Martins Pluto (Let)
  9
  Joren Bloem
  10
  Kenneth Van Rooy

  Fase per fase

  1. 15 uur 37. Ewan klopt Merlier op de meet! Van Lerberghe rolt de rode loper ideaal uit voor Merlier, maar de Belgische kampioen wordt op de meet geklopt door een kattensprong van Caleb Ewan. Een deugddoende overwinning voor de Australiër en Lotto-Dstny! Gerben Thijssen is derde. .
  2. 15 uur 36. Van Lerberghe timet perfect en zet Merlier ideaal af.  .
  3. Laatste km. Selig heeft een gaatje, Soudal-Quick Step dicht het. Merlier zit ver, Ewan zit ideaal. . 15 uur 35.
  4. 15 uur 35. Caleb Ewan dankt Dupont, die de Australiër in zijn wiel mee naar voren trekt. Ook Thijssen zit in de buurt. Alle grote namen zullen op de afspraak zijn. .
  5. 15 uur 33. Ook de geelhemden van Tarteletto-Isorex mengen zich in de debatten. Kan hun kopman Timothy Dupont nog eens victorie kraaien op Belgische bodem? .
  6. 15 uur 33. De vluchters zijn opgeslorpt. Soudal-Quick Step stuurt Steimle naar het front. De sprintvoorbereiding kan nu echt beginnen. .
  7. 15 uur 31. De sprinttreinen vormen zich. Merlier heeft nog bijna een voltallig team rond zich. Ook Ewan is uitstekend omringd, lijfwacht Jasper De Buyst neemt zijn kopman op sleeptouw. .
  8. 15 uur 25. Met nog acht kilometer te gaan loopt de voorsprong van de zes leiders weer op tot een halve minuut. Nochtans gaat het hard in het grote pak, zo getuigen de vele lossers achteraan. .
  9. 15 uur 23. Hoe saai de wedstrijd voorlopig ook was, het past allemaal in de kroniek van een aangekondigde massasprint. Christophe Vandegoor.
  10. 15 uur 22. Vooraan wil Jasper Haest er nog het beste van maken. De jongeling geeft er nog een lap op, maar weet dat het uitstelt van executie is. .
  11. 15 uur 21. De sleet zit er vooraan wat in. De leiders hebben nog een dikke 20 seconden. De massasprint lijkt een feit. .
  12. 15 uur 15. Er zit nog schwung in de kopgroep. Thibau Verhofstadt heeft vooraan al even de rol moeten lossen, maar de andere zes geven nog stevig van katoen. Het peloton moet nog steeds 40 seconden goedmaken. Voorlopig is dat nog geen reden om nerveus te worden. .
  13. 15 uur 10. Wie wordt opvolger van De Lie? Vorig jaar was ene Arnaud De Lie de beste in Zwevegem. "Le Taureau" was toen aan de streep sneller dan Luca Mozzato en Gerben Thijssen. Die laatste hoopt vandaag op een revanche. .
  14. 15 uur 05. In het peloton zijn het nog steeds de mannen van Soudal-Quick Step en Lotto-Dstny die de lakens uitdelen. Nog 25 kilometer, de zeven leiders hebben nog een minuut. .
  15. 14 uur 49. Er is nog maar 1'15" over van de voorsprong van koplopers. De vraag is niet of ze straks zullen ingelopen worden, wel wanneer. Met nog 37 kilometer te gaan, zal het peloton de kopgroep nog wel even later spartelen. .
  16. 14 uur 45. Tricky aankomst. De aankomst in Zwevegem is verraderlijk. De laatste honderden meters lopen lichtjes bergaf en op honderd meter van de streep buigt de weg nog wat af. Hopelijk blijven ze straks allemaal overeind. .
  17. 14 uur 35. Snelle jongens. Met Tim Merlier, Caleb Ewan en Gerben Thijssen zijn er drie sprinttoppers onderweg. Als outsiders noteren we: Jakub Mareczko (Alpecin-Deceuninck), Hugo Page (Intermarché-Circus-Wanty), Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex), Alexander Salby (Bingoal WB), Rory Townsend (Bolton Equities), Joren Bloem (TDT-Unibet), Milan Fretin (Sport Vlaanderen-Baloise), Jesper Rasch (Abloc CT). .
  18. 14 uur 25. Sprintersploegen controleren. Geen verrassend beeld in het peloton. De drie grootste ploegen aan de start - Soudal-Quick Step, Intermarché-Circus-Wanty en Lotto-Dstny - voeren het commando. Je moet al een behoorlijke keikop zijn om nu aan een aanvalspoging te beginnen. Ludovic Robeert - oud-winnaar van Nokere Koerse - is zo'n keikop, maar zijn poging is geen lang leven beschoren. .
  19. 14 uur 22. Het is een mooi rondje hier en het weer is goed. De omstandigheden zijn er voor een massasprint. Met Tim (Merlier) hebben we goede kaarten in handen. Bert Van Lerberghe (Soudal-Quick Step).