• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Twee op een rij voor Matthews in Québec, Van Avermaet op het podium

  GP de Québeceinde
  />wegwedstrijd
  VertrekQuebec - AankomstQuebec -
  Afstand201,6 km
  0306090120150180201.6

   Michael Matthews heeft voor het tweede jaar op rij de GP de Québec op zijn naam geschreven. De Australiër was aan de streep de snelste van een elitegroep, voor Peter Sagan en Greg Van Avermaet.

   GP de Québec in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Hij heeft er nog geen topseizoen op zitten, maar op Canadese bodem fleurt Michael Matthews duidelijk op. Vorig seizoen won hij het Canadese tweeluik in Québec én Montréal. Ook dit seizoen zit die dubbel er dus in.
   • Pluim van de dag: Team Sunweb nam de regie van deze wedstrijd resoluut in handen en werd daarvoor beloond. Ze lieten de koplopers net lang genoeg sudderen en in de slotfase plaatste Matthews de kers op de taart.
   • Opvallend: Je kan maar beter een Australiër zijn als je wil winnen in Québec. Van de 10 edities werden er nu 4 gewonnen door een Australiër, netjes verdeeld tussen Simon Gerrans en Michael Matthews.
   • Opvallend (2): Peter Sagan mist de kans om alleen recordhouder te worden in Québec. De Slovaak won in 2016 en 2017, maar een derde triomf laat dus nog op zich wachten.

   Rituitslag GP de QuébecRituitslag GP de Québec

     naamploegresultaat
   1Michael MatthewsSUN5:13:01
   2Peter SaganBOH+0
   3Greg Van AvermaetCCC+0
   4Diego UlissiUAD+0
   5Jasper StuyvenTFS+0
   6Tom-Jelte SlagterTDD+0
   7Julian AlaphilippeDQT+0
   8Timo RoosenTJV+0
   9Tim WellensLTS+0
   10Benoît CosnefroyALM+0

   Matthews en Sagan zijn Van Avermaet te snel af

   Een lange aanloop waarin nauwelijks iets gebeurt en dan de apotheose in de slotkilometers. Het is al enkele jaren het scenario in Québec en daar werd ook in deze 10e jubileumeditie niet tegen gezondigd.

    

   Zes koplopers mochten de dag kleuren en liepen tot 8 minuten uit. De jonge Canadees Roberge viel letterlijk weg uit de kopgroep. Bleven over: Luis Mas, Julien Bernard, Gavin Mannion, Evan Burtnik en Guy Sagiv. Mannion zong het als laatste nog even solo uit.

    

   Maar het was niet meer dan een voorgerecht, de hoofdschotel werd pas in de slotkilometers geserveerd. Voor Evenepoel lag het verschroeiende tempo van Team Sunweb te hoog, maar met Alaphilippe had Deceuninck-Quick Step nog een pijl op zijn boog.

    

   De Fransman stak het vuur aan de lont in de slotfase en kreeg onder meer Sagan en Van Avermaet mee. Sagan probeerde de rest nog te verschalken, maar uiteindelijk kwam alles weer samen.

    

   Michael Matthews rook zijn kans en toonde voor het tweede jaar op rij zijn snelle sprintersbenen in Québec. Sagan was de eerste verliezer. Van Avermaet moest na zijn tweede plaats vorig jaar dit keer vrede nemen met de derde plek.  

   Na de GP de Québec en de GP de Montréal vorig jaar schiet Matthews weer raak in Canada.

   Matthews: “Kwaad dat ik niet mee was in de finale”

   Opnieuw winst in Québec en dus verwacht je een dolgelukkige Michael Matthews. Maar de Australiër was vooral kritisch voor zichzelf. “Ik weet niet hoe ik dit voor elkaar gekregen heb. Ik maakte een grote fout aan de voet van de klim, ik zat toen niet in een goede positie.”

    

   “Toen alle favorieten aanvielen, zat ik niet goed geplaatst om met hen mee te gaan. Daar ben ik echt boos over. Gelukkig kwamen we terug en had ik nog goede benen voor de sprint. Het is een overwinning, maar ik heb toch ook een grote fout gemaakt in de finale."

    

   "Ik was mezelf echt aan het vervloeken, omdat ik in de finale niet mee was met de beste renners over de hellingen. Ik had geluk dat ze naar elkaar begonnen te kijken in de laatste rechte lijn en ik zo nog kon meesprinten voor de overwinning." 

    

   "Het team was bijzonder sterk vandaag. Dat was nog een extra reden voor mij om zo diep te gaan. Johannes (Fröhlinger, red.) hield alles de hele dag onder controle en dan deden de andere jongens er alles aan om het tot een sprint te laten komen. Ik ben blij dat ik het kon afwerken."

    

   Matthews kijkt al meteen vooruit naar het WK, over 2 weken in Yorkshire. "Dit is voor mij een ongelooflijke boost voor het WK. De beste renners van de wereld deden hier mee. Mijn seizoen was nog niet zo goed. Het is leuk dat ik de Australiërs kan tonen dat ik klaar ben om voor hen te strijden op het WK."

   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   de/>0 km

   Fase per fase

   1. 22 uur 13. Matthews wint opnieuw! We krijgen een sprint en het is Michael Matthews die voor het tweede jaar op rij wint! Sagan is tweede, Van Avermaet moet vrede nemen met de derde plek.
   2. 22 uur 13. Alles komt weer samen.
   3. Laatste kilometer. De spanning is te snijden: een groepje van 5 met Van Avermaet, Sagan en Alaphilippe gaat strijden voor de zege. 22 uur 12.
   4. 22 uur 11. Sagan schakelt een versnelling hoger en Van Avermaet laat een gaatje. Is de Slovaak gaan vliegen?
   5. 22 uur 10. Alaphilippe valt aan. De wedstrijd breekt nu helemaal los. Alaphilippe trekt stevig door, enkel Sagan en Van Avermaet kunnen volgen.
   6. 22 uur 09. Nibali lost. Nibali heeft zich getoond en gewerkt voor Colbrelli, maar de Italiaan zal niet meespelen voor de overwinning. Hij moet de rol lossen.
   7. 22 uur 07. Deceuninck-Quick Step op kop. Devenyns neemt het commando in het peloton, met Alaphilippe in zijn zog. De Fransman zit in de ideale positie.
   8. 22 uur 06. Tim Wellens zit nog steeds goed vooraan, ook Van Avermaet en Vanmarcke schuiven op. Nog heel wat kanshebbers voor de winst hier in Québec.
   9. 22 uur 05. Bij Deceuninck-Quick Step zijn ze zich volop aan het organiseren en ook Bora-Hansgrohe schuift op in het peloton. .
   10. 22 uur 04. Nathan Earle probeert het nog even solo. Het lijkt tegen beter weten in, al fietst hij toch een kleine voorsprong bijeen.
   11. 22 uur 03. Nog 8 km. Het peloton slingert zich als een langgerekt lint door de straten van Québec. Het tempo blijft verschroeiend hoog.
   12. 22 uur 01. Evenepoel hangt er nog steeds aan. Maar meedoen voor de winst zal er niet inzitten.
   13. 22 uur . Nibali is de volgende die het probeert. De Italiaan is al de hele wedstrijd bijzonder alert. Pakt hij hier straks de volle buit?
   14. 21 uur 59. Enric Mas schakelt nog eens versnelling hoger. Wegraken lukt hem niet, maar het tempo blijft zo wel verschroeiend hoog.
   15. 21 uur 57. Laatste ronde. De ontknoping van deze jubileumeditie nadert met rasse schreden. Krijgen we straks een sprint of krijgen we nog een beslissende aanval in de slotronde?
   16. 21 uur 55. Hergroepering. Dewulf is er weer aan voor de moeite. Alles is weer bijeen.
   17. 21 uur 54. Een verrassende move van Lotto-Soudal. Het betekent misschien wel dat Tim Wellens zich goed voelt. Carl Berteele op Radio 1.
   18. 21 uur 52. Dewulf in de aanval. Stan Dewulf ontbindt zijn duivels en springt weg uit het peloton. De renner van Lotto-Soudal slaat toch meteen een gaatje. Nog 15 km.
   19. 21 uur 46. De Plus rijdt achteraan het peloton samen met Evenepoel. Ook Van Avermaet heeft nog wel wat werk om op te schuiven. Carl Berteele op Radio 1.