Ga naar de inhoud
Matthews troeft Van Avermaet en Stuyven af.

GP de Québec klassement

naamresultaatploeg
1
Michael Matthews
5:04:17
Team SunwebSUN
2
Greg Van Avermaet
+0
BMC Racing TeamBMC
3
Jasper Stuyven
+0
Trek - SegafredoTFS
4
Timo Roosen
+0
Team LottoNL - JumboTLJ
5
Patrick Konrad
+0
BORA - hansgroheBOH
6
Zdenek Štybar
+0
Quick-Step FloorsQST
7
Arthur Vichot
+0
Groupama - FDJGFC
8
Nathan Haas
+0
Team Katusha - AlpecinTKA
9
Michael Valgren
+0
Astana Pro TeamAST
10
Anthony Roux
+0
Groupama - FDJGFC
naamresultaatploeg
1
Michael Matthews
5:04:17
Team SunwebSUN
2
Greg Van Avermaet
+0
BMC Racing TeamBMC
3
Jasper Stuyven
+0
Trek - SegafredoTFS
4
Timo Roosen
+0
Team LottoNL - JumboTLJ
5
Patrick Konrad
+0
BORA - hansgroheBOH
6
Zdenek Štybar
+0
Quick-Step FloorsQST
7
Arthur Vichot
+0
Groupama - FDJGFC
8
Nathan Haas
+0
Team Katusha - AlpecinTKA
9
Michael Valgren
+0
Astana Pro TeamAST
10
Anthony Roux
+0
Groupama - FDJGFC

Matthews spurt sneller dan Van Avermaet (weer 2e) en Stuyven in GP Québec

 za 8 september 2018 00:05
GP de Québec
Wegwedstrijd
22 °C
201.6 km
17:00 Quebec - 22:04 Quebec
Michael Matthews
einde
  1. 0
  2. 30
  3. 60
  4. 90
  5. 120
  6. 150
  7. 180
  8. 201.6

    Greg Van Avermaet is voor de 4e keer - voor het 3e jaar op een rij - tweede geworden in de GP Québec. De Belg van BMC moest zijn meerdere erkennen in Michael Matthews. De Australiër van Team Sunweb haalde zijn gram, want hij mag niet mee naar het WK. Met Jasper Stuyven staat er nog een Belg op het podium. "Matthews was echt te sterk", zegt Van Avermaet.

    Het journaal laat met o.a. winst voor Michael Matthews in de GP Québec

    Matthews troeft Van Avermaet af in sprint

    Net als in de voorgaande edities zat ook in de 9e GP Québec het venijn in de staart. Wat eraan voorafging, kon maar weinig boeien. Vijf renners kregen al in de eerste ronde een vrijgeleide en werden rondenlang ongemoeid gelaten door het peloton. Daar zorgde enkel een loslopende hond even voor opwinding.

     

    Britton, Cataford, Dougall, Langlois en Sagiv liepen tot meer dan 6 minuten uit, maar eenmaal Astana het kopwerk van BMC overnam, smolt die voorsprong als sneeuw voor de zon. Met nog twee ronden te gaan rook Peter Kennaugh z’n kans. De Brit sprong alleen weg uit het peloton en reed naar de Canadezen Britton en Langlois toe, de overblijvers van de vroege vlucht.

     

    Maar bij die vroege vluchters was het vet van de soep en dus dook Kennaugh solo de Côte de la Montagne op, met nog 16 kilometer te gaan. De Brit leek enkel de prelude te vormen voor de eindstrijd van de favorieten, maar hield verrassend lang stand.

     

    Pas in de slotkilometer werd Kennaugh bij de lurven gegrepen en zo kregen we opnieuw een sprint op de Grande Allée. Van Avermaet deed weer een gooi naar de zege, maar tegen de indrukwekkende machtssprint van Michael Matthews was hij niet opgewassen. Alweer een tweede plaats dus voor Van Avermaet in Québec. Dat overkwam hem ook al in 2012, 2016 en vorig jaar. Jasper Stuyven eindigde 3e.

    Matthews: "Puzzelstukjes vielen eindelijk in elkaar"

    In 2015 werd hij 2e, vorig jaar strandde hij op de 3e plaats in Québec. Maar dit keer was het wel raak voor Michael Matthews. "Ik kan het gevoel moeilijk uitleggen. Het is een hele grote opluchting", zegt de Australiër. "Alle puzzelstukjes vielen eindelijk in elkaar, dit is pas mijn tweede overwinning van het seizoen."

     

    2018 was voorlopig dus nog niet het jaar van Matthews. Zo moest hij ook al ziek opgeven in de Tour. "Ik ben daardoor wat frisser dan de andere renners en dat kan ik gebruiken in de tweede helft van het seizoen. Ik kwam hier met veel vertrouwen, ook al wist ik dat de concurrentie stevig was."

     

    "Ik was nerveus, het was een onoverzichtelijke sprint. Eerst ging Gasparotto en toen moest ik weer reageren toen Van Avermaet aanzette. Ik moet mijn team bedanken, zij gaven me de kans om hier te winnen."

     

    Matthews kan zondag in de voetsporen treden van Simon Gerrans door net als zijn landgenoot in 2014 na winst in Québec ook in Montréal te winnen. "Gerrans is één van mijn idolen. Ik wou vandaag rijden zoals hij in 2014. Hij feliciteerde me ook na de finish, dat was erg mooi."

    Van Avermaet: "Podium is mooi resultaat"

    Vierde keer tweede in Québec, je zou voor minder balen. Maar Greg Van Avermaet bleef er opvallend rustig bij. "Ik zat er nog bij en dat zegt toch ook iets. Het podium halen is een mooi resultaat", zegt Van Avermaet.

     

    "Het was wind op kop in de eindsprint. Het was niet makkelijk om het juiste moment te kiezen. Het was een lange sprint en Matthews was echt te sterk. Ik hoop dat ik in Montréal wel kan winnen. Ik ben tevreden over mijn vorm."

    Fase per fase

    22:04

    Matthews wint!

    Matthews ontbindt z'n duivels en geeft iedereen het nakijken met een indrukwekkende machtssprint! De Australiër haalt zo z'n gram na zijn niet-selectie voor het WK. Van Avermaet strandt alweer op de tweede plaats. Jasper Stuyven is derde.
    22:04
    Kennaugh is eraan voor de moeite. We krijgen een sprint tussen de sterke mannen. Wie heeft nog het meeste energie over?
    22:03

    Laatste kilometer

    Kennaugh duikt de laatste kilometer in. Het peloton hijgt in zijn nek, hij heeft nog amper 7" voorsprong.
    22:02

    Kennaugh kraakt (nog?) niet

    Ook de Côte des Glacis snijdt Kennaugh nog als eerste aan. De Brit houdt toch verrassend lang stand. Nog anderhalve kilometer.
    21:59
    Nog maar eens die verduivelde Côte de la Montagne voor Kennaugh. Zijn verhaal lijkt bijna ten einde, maar hij geeft nog niet op.
    21:58
    Kennaugh rijdt nu in het vizier van het peloton. Krijgen we nog een spervuur aan aanvallen of draait het weer uit op een spurt op de hellende aankomst?
    21:56

    Nog 6 km

    Kennaugh blijft alles geven met nog amper 6 kilometer te gaan. Maar ook met amper 19" voorsprong en er staan nog wat pittige klimkilometers op het menu.
    21:55

    BMC heeft achtervolgers te pakken

    De 6 achtervolgers betalen de prijs voor de slechte samenwerking en worden weer gegrepen door het peloton. Daar zijn het de mannen van BMC die weer het tempo bepalen.
    21:51

    6 achtervolgers

    David Gaudu, Nathan Brown en Nathan Earle sluiten aan bij de drie achtervolgers. Zij maken jacht op eenzame leider Kennaugh.
    21:51
    De samenwerking bij de 6 achtervolgers is niet optimaal. Kennaugh lacht in zijn vuistje, hij heeft zo'n 20" voorsprong.
    21:49
    Nieuwe aanval vanuit het peloton. Fuglsang en Frank zijn naar Carpenter toe gereden en er komen nog eens drie renners aan.
    21:47

    Laatste ronde

    De Amerikaan Robin Carpenter rijdt als eenzame achtervolger tussen Kennaugh en het peloton in. Nog 12,5 kilometer te gaan.
    21:46

    Kennaugh slaat een gaatje

    Kennaugh blijft stevig doorjassen, terwijl achter hem alles weer samen komt. De Brit van BORA-Hansgrohe heeft intussen toch 20" voorsprong bij elkaar gefietst.
    21:40
    Kennaugh laat z'n metgezellen achter en begint solo aan de Côte de la Montagne. Maar het peloton zit hem op de hielen. Nog 16 kilometer.
    21:37

    Kennaugh op kop

    Kennaugh zet zich meteen op kop bij de leiders en trekt stevig door. Daarachter proberen Cavagna, Reichenbach en Gaudu uit de greep van het peloton te blijven.
    21:37
    Kennaugh sluit aan bij Britton en Langlois. Het drietal heeft nog 18" op het peloton.
    21:34
    Cavagna staat op het punt weer gegrepen te worden door het peloton. Dat dendert nu in een razende vaart af op de twee resterende koplopers.
    21:34
    Langlois en Britton zingen het nog even uit. Het Canadese duo heeft nog ongeveer 25" voorsprong op het peloton.