• home
 • video
 • pas verschenen

  Matthews spurt sneller dan Van Avermaet (weer 2e) en Stuyven in GP Québec

  GP de Québeceinde
  22 °C/>wegwedstrijd
  VertrekQuebec - AankomstQuebec -
  Afstand201,6 km
  0306090120150180201.6

   Greg Van Avermaet is voor de 4e keer - voor het 3e jaar op een rij - tweede geworden in de GP Québec. De Belg van BMC moest zijn meerdere erkennen in Michael Matthews. De Australiër van Team Sunweb haalde zijn gram, want hij mag niet mee naar het WK. Met Jasper Stuyven staat er nog een Belg op het podium. "Matthews was echt te sterk", zegt Van Avermaet.

   Het journaal laat met o.a. winst voor Michael Matthews in de GP Québec

   Matthews troeft Van Avermaet af in sprint

   Net als in de voorgaande edities zat ook in de 9e GP Québec het venijn in de staart. Wat eraan voorafging, kon maar weinig boeien. Vijf renners kregen al in de eerste ronde een vrijgeleide en werden rondenlang ongemoeid gelaten door het peloton. Daar zorgde enkel een loslopende hond even voor opwinding.

    

   Britton, Cataford, Dougall, Langlois en Sagiv liepen tot meer dan 6 minuten uit, maar eenmaal Astana het kopwerk van BMC overnam, smolt die voorsprong als sneeuw voor de zon. Met nog twee ronden te gaan rook Peter Kennaugh z’n kans. De Brit sprong alleen weg uit het peloton en reed naar de Canadezen Britton en Langlois toe, de overblijvers van de vroege vlucht.

    

   Maar bij die vroege vluchters was het vet van de soep en dus dook Kennaugh solo de Côte de la Montagne op, met nog 16 kilometer te gaan. De Brit leek enkel de prelude te vormen voor de eindstrijd van de favorieten, maar hield verrassend lang stand.

    

   Pas in de slotkilometer werd Kennaugh bij de lurven gegrepen en zo kregen we opnieuw een sprint op de Grande Allée. Van Avermaet deed weer een gooi naar de zege, maar tegen de indrukwekkende machtssprint van Michael Matthews was hij niet opgewassen. Alweer een tweede plaats dus voor Van Avermaet in Québec. Dat overkwam hem ook al in 2012, 2016 en vorig jaar. Jasper Stuyven eindigde 3e.

   Matthews: "Puzzelstukjes vielen eindelijk in elkaar"

   In 2015 werd hij 2e, vorig jaar strandde hij op de 3e plaats in Québec. Maar dit keer was het wel raak voor Michael Matthews. "Ik kan het gevoel moeilijk uitleggen. Het is een hele grote opluchting", zegt de Australiër. "Alle puzzelstukjes vielen eindelijk in elkaar, dit is pas mijn tweede overwinning van het seizoen."

    

   2018 was voorlopig dus nog niet het jaar van Matthews. Zo moest hij ook al ziek opgeven in de Tour. "Ik ben daardoor wat frisser dan de andere renners en dat kan ik gebruiken in de tweede helft van het seizoen. Ik kwam hier met veel vertrouwen, ook al wist ik dat de concurrentie stevig was."

    

   "Ik was nerveus, het was een onoverzichtelijke sprint. Eerst ging Gasparotto en toen moest ik weer reageren toen Van Avermaet aanzette. Ik moet mijn team bedanken, zij gaven me de kans om hier te winnen."

    

   Matthews kan zondag in de voetsporen treden van Simon Gerrans door net als zijn landgenoot in 2014 na winst in Québec ook in Montréal te winnen. "Gerrans is één van mijn idolen. Ik wou vandaag rijden zoals hij in 2014. Hij feliciteerde me ook na de finish, dat was erg mooi."

   Van Avermaet: "Podium is mooi resultaat"

   Vierde keer tweede in Québec, je zou voor minder balen. Maar Greg Van Avermaet bleef er opvallend rustig bij. "Ik zat er nog bij en dat zegt toch ook iets. Het podium halen is een mooi resultaat", zegt Van Avermaet.

    

   "Het was wind op kop in de eindsprint. Het was niet makkelijk om het juiste moment te kiezen. Het was een lange sprint en Matthews was echt te sterk. Ik hoop dat ik in Montréal wel kan winnen. Ik ben tevreden over mijn vorm."

   Fase per fase

   1. 22 uur 04. Matthews wint! Matthews ontbindt z'n duivels en geeft iedereen het nakijken met een indrukwekkende machtssprint! De Australiër haalt zo z'n gram na zijn niet-selectie voor het WK. Van Avermaet strandt alweer op de tweede plaats. Jasper Stuyven is derde.
   2. 22 uur 04. Kennaugh is eraan voor de moeite. We krijgen een sprint tussen de sterke mannen. Wie heeft nog het meeste energie over?
   3. 22 uur 03. Laatste kilometer. Kennaugh duikt de laatste kilometer in. Het peloton hijgt in zijn nek, hij heeft nog amper 7" voorsprong.
   4. 22 uur 02. Kennaugh kraakt (nog?) niet. Ook de Côte des Glacis snijdt Kennaugh nog als eerste aan. De Brit houdt toch verrassend lang stand. Nog anderhalve kilometer. .
   5. 21 uur 59. Nog maar eens die verduivelde Côte de la Montagne voor Kennaugh. Zijn verhaal lijkt bijna ten einde, maar hij geeft nog niet op.
   6. 21 uur 58. Kennaugh rijdt nu in het vizier van het peloton. Krijgen we nog een spervuur aan aanvallen of draait het weer uit op een spurt op de hellende aankomst?
   7. 21 uur 56. Nog 6 km. Kennaugh blijft alles geven met nog amper 6 kilometer te gaan. Maar ook met amper 19" voorsprong en er staan nog wat pittige klimkilometers op het menu.
   8. 21 uur 55. BMC heeft achtervolgers te pakken. De 6 achtervolgers betalen de prijs voor de slechte samenwerking en worden weer gegrepen door het peloton. Daar zijn het de mannen van BMC die weer het tempo bepalen.
   9. 21 uur 51. De samenwerking bij de 6 achtervolgers is niet optimaal. Kennaugh lacht in zijn vuistje, hij heeft zo'n 20" voorsprong.
   10. 21 uur 51. 6 achtervolgers. David Gaudu, Nathan Brown en Nathan Earle sluiten aan bij de drie achtervolgers. Zij maken jacht op eenzame leider Kennaugh.