Doodsaaie etappe kent spannende climax: Arnaud Démare durft pas juichen na fotofinish

  Giro d'Italia: Rit 6
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  20°Cdistance 192 km
  location 12u52: Palmi - 17u55: Scalea
  trophy Arnaud Démare
  einde
  startfinish
  0306090120150192

   Arnaud Démare heeft zijn tweede ritzege geboekt in deze Giro. Na een uitermate saaie etappe toonde de Fransman van Groupama-FDJ zich de snelste in een millimetersprint tegen Caleb Ewan. Mark Cavendish vervolledigde het podium. De Spanjaard Juan Pedro Lopez blijft leider.

   De 6de etappe in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Arnaud Démare is terug van weggeweest. De Franse spurtbom behoort opnieuw tot het kransje topsprinters na zijn tweede overwinning in deze Giro. 
   • Verliezer van de dag: Het is voorlopig niet de Giro van Caleb Ewan. Na zijn val in de openingsetappe en zijn gebroken wiel gisteren, was het vandaag de fotofinish die hem van een eerste etappezege hield.
   • Opvallend: Het peloton hield een snipperdag. Diego Rosa was de enige die er zin in had. De Italiaan reed een hele dag in de aanval om publiciteit te rapen voor zijn ploeg EOLO-Kometa, missie geslaagd.
   • Morgen: Een snipperdag zal er morgen niet inzitten voor het Giro-peloton. Er wacht hen een heuvelachtige etappe van Diamante naar Potenza. De vroege vlucht zou wel eens de juiste gok kunnen zijn.

   Fotofinish brengt duidelijkheid

   Millimeters. Meer was het verschil niet tussen Arnaud Démare en Caleb Ewan. De Australiër van Lotto-Soudal leek op zijn eerste overwinning in deze Giro af te stevenen, maar kon zijn topsnelheid niet lang genoeg vasthouden.

    

   Démare profiteerde en sprintte uit het wiel van zijn Australische concurrent. Pas op 10 meter van de streep kwamen beide sprinters naast elkaar rijden. De Fransman leek Ewan voorbij te snellen en zijn tweede Giro-etappe binnen te hebben, maar echt juichen durfde hij niet.

    

   Ook na de finish was het niet meteen duidelijk wie deze rit op zijn naam mocht schrijven. Zelfs de fotofinish bracht niet meteen duidelijkheid. Een minuut na hun sprint wisten Ewan en Démare nog altijd niet wie gewonnen had. 

    

   Toen Démare via zijn oortje te horen kreeg dat zijn tweede opeenvolgende ritzege binnen was, durfde hij eindelijk de vuist te ballen. Een opsteker voor de renner van Groupama-FDJ die hiermee zijn status van topsprinter opnieuw bemachtigd lijkt te hebben.

    

   Na zijn overwinning van gisteren is dit al de tweede ritzege voor Arnaud Démare, daardoor draagt hij de paarse puntentrui nog wat steviger om zijn schouders. De Franse spurtbom lijkt nu dan ook een echt doel te maken van de maglia ciclamino.

    

   Mark Cavendish sprintte naar een derde plaats, Biniam Girmay toonde nog maar eens zijn talent en eindigde als vierde. Eervolle vermelding ook voor Edward Theuns, de Gentenaar spurtte in de achtergrond nog naar een 10e plaats. 

   Arnaud Démare: "Ik dacht meteen dat ik gewonnen had"

   "Eigenlijk dacht ik meteen al dat ik gewonnen had, maar het was zeer nipt dus ik was niet helemaal zeker", vertelde Démare na de finish. "Het was een hele korte sprint, dat ben ik niet gewoon. Normaal hou ik meer van langere spurts, nu moest ik in de laatste honderd meter nog voorbij Ewan geraken. Dat ik nu de Fransman ben met de meeste zeges ooit in de Giro voelt fantastisch."

   Bekijk hier de reacties:

   Rituitslag Rit 6Rituitslag Rit 6

   Fase per fase