Buitrago soleert naar winst in 17e Giro rit, leider Carapaz pareert de aanvallen

  Giro d'Italia: Rit 17
  wegwedstrijd Wegwedstrijdregen  16°Cdistance 168 km
  location 12u47: Ponte di Legno - 17u14: Lavarone
  trophy Santiago Buitrago
  einde
  startfinish
  0306090120168

   De 22-jarige Colombiaan Santiago Buitrago heeft in de 17e etappe van de Giro de mooiste overwinning van zijn carrière behaald. De renner van Bahrein koos het hazenpad vlak voor de top van de slotklim, die gekleurd werd door een aanval van Mathieu van der Poel. Richard Carapaz behoudt zijn leiderstrui, concurrent João Almeida zakte door het ijs.

   De 17e etappe in een notendop

   • Verliezer van de dag: Joao Almeida. Voor de start van de etappe droomde hij nog van de eindzege, maar die hoop zal na vandaag toch heel wat minder zijn. De Portugees ziet zijn achterstand op de roze trui verdubbeld worden.
   • Opvallend: In het midden van de etappe, tijdens de afdaling van de Giovo, kwam Santiago Buitrago nog ten val. Hij moest kilometers achtervolgen, maar kon uiteindelijk toch weer vooraan aansluiten. Het maakt zijn zege alleen maar straffer.
   • Morgen: Laatste kans voor de snelle mannen. Het parcours is niet volledig vlak, maar er wordt wel een massasprint verwacht. De klassementsrenners krijgen zo vermoedelijk een dagje relatieve rust.

   De 17e etappe in deze Giro was er eentje met veel plottwisten. Vooral in de strijd om de dagzege was de spanning te snijden. 

    

   Mathieu Van der Poel leek lange tijd op weg naar een nieuw kunststukje, maar viel stil. Ook zijn landgenoot Gijs Leemreize kon niet weerstaan aan de druk van achteruit. Het was uiteindelijk de Colombiaan Santiago Buitrago die het best had ingedeeld. Hij kwam alleen aan in Lavarone.

    

   In de strijd om het klassement nam Bahrain-Victorious de touwtjes in handen. Onder hun commando werden heel wat toppers een voor een overboord gegooid. Ook Almeida kon niet volgen. Hij verliest meer dan een minuut. 

    

   Alleen leider Carapaz en Hindley konden Landa en zijn troepen volgen. De drie gaven elkaar geen duimbreed toe. In de sprint om de vijfde plaats moest Landa uiteindelijk nog enkele seconden prijsgeven.

   Het koersverloop

   Na een boeiende openingsfase rukte een grote groep van 25 renners zich los van het peloton. In die groep waren de lage landen goed vertegenwoordigd. Liefst vijf Nederlanders waren van de partij, ook Mauri Vansevenant maakte deel uit van de kopgroep.

    

   In de heuvelachtige aanloop naar de twee zware cols in de finale toonde Van der Poel zijn goede benen. Hij geraakte weg met drie metgezellen en trok daarmee naar de Passo del Vertiolo. 

    

   De betere klimmers uit de achtervolgende groep konden nog voor de top aansluiting vinden, waardoor bergkoning Bouwman alsnog belangrijke punten in de wacht kon slepen.  Maar in de afdaling liet Van der Poel de anderen voor een tweede keer achter. Deze keer kreeg hij Leemreize mee in zijn zog.

    

   Op de steile slotklim leken de twee Nederlanders te strijden om de zege. Eerst nam Van der Poel een beetje afstand, nadien ging Leemreize erop en erover. Maar uit de achtergrond kwam plots ook Santiago Buitrago terug. 

    

   De Colombiaan dichtte het gat op Leemreize. In twee pogingen slaagde hij erin om de Nederlander vlak voor de top achter zich te laten. In de laatste acht kilometer breidde hij zijn voorsprong uit. 

    

   Het jonge talent van Bahrain-Victorious kon zijn tijd nemen om te juichen. Leemreize werd tweede. De ritwinnaar van gisteren Jan Hirt sprintte nog naar een derde plaats.

   Buitrago: "Ik heb hier geen woorden voor"

   Buitrago reageerde na afloop van de rit euforisch: "Ik heb hier geen woorden. Het is echt ongelooflijk." 

    

   Het zag er nochtans even benard uit voor hem toen de voorsprong van Leemreize en Van der Poel hoog opliep. "Toen het verschil anderhalve minuut was, wist ik dat ik niet meer mocht aarzelen. Ook mijn ploegleider riep dat ik moest gaan", zegt Buitrago.

    

   Op de steile slotklim kon hij uiteindelijk toch de kloof dichten. Buitrago: "Het was erg lastig. Ik raapte eerst Mathieu op en zag dan Leemreize voor me rijden. Toen ik hem bijbeende, heb ik heel even getemporiseerd voor ik net voor de top opnieuw in de aanval ging."

   Bekijk hier de belangrijkste momenten van de 17e etappe

   Bekijk hier de reacties achteraf

   Rituitslag Rit 17Rituitslag Rit 17

     naamploegresultaat
   1Santiago BuitragoTBV4:27:41
   2Gijs LeemreizeTJV+35
   3Jan HirtIWG+2:28
   4Hugh CarthyEFE+2:28
   5Richard CarapazIGD+2:53
   6Jai HindleyBOH+2:53
   7Mauri VansevenantQST+2:57
   8Koen BouwmanTJV+2:59
   9Guillaume MartinCOF+2:59
   10Mikel LandaTBV+2:59

   Fase per fase

   1. 17 uur 17. Joao Almeida komt nu ook binnen. Hij verliest ongeveer 1'15". De eindzege lijkt onmogelijk voor de Portugees. .