Italiaan Stefano Oldani schenkt Alpecin-Fenix nog een ritzege in de Giro

  Giro d'Italia: Rit 12
  wegwedstrijd Wegwedstrijdzonnig  25°Cdistance 204 km
  location 12u07: Parma - 16u33: Genua
  trophy Stefano Oldani
  einde
  startfinish
  0306090120150180204

   Stefano Oldani heeft de 12e etappe in de Giro gewonnen. De Italiaan van Alpecin-Fenix was de snelste in een sprint met zijn drieën. Het peloton nam een snipperdag tussen Parma en Genua, in een rit waarin de betreurde Wouter Weylandt een eerbetoon kreeg.

   De 12e Giro-rit in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Voor Alpecin-Fenix is het een Giro aan het worden om U tegen te zeggen. Na de ritwinst en roze trui voor Mathieu van der Poel, is het vandaag al de tweede ritzege.
    
   • Statistiek: Voor Wilco Kelderman is zijn 6e plaats al de 134e top 10-plaats in een WorldTour-wedstrijd zónder overwinning. Hij heeft daarmee een straat voorsprong op de eerste achtervolgers in dat opvallende klassement: Bryan Coquard (47), Simone Consonni (45) en Guillaume Martin (40).
    
   • Morgen: Krijgen we de op één na laatste kans voor de sprinters. Wie heeft nog zin in een massasprint?

   Lang gevecht voor de vlucht

   De vluchters kregen vandaag een uitgelezen kans op de ritzege en dus was het aanschuiven voor de vlucht van de dag. Na meer dan een uur strijd reed een groep van 25 renners toch weg, in twee tijden.

    

   Mathieu van der Poel had twee ploegmaats mee, ook Magnus Cort Nielsen, Davide Ballerini, Bauke Mollema, Rein Taaramäe, Pascal Eenkhoorn en Simone Consonni waren bij de pinken en gingen mee.

    

   In de afdaling van de Passo del Bocco, de eerste klim van de dag, werd het even stil. Exact 11 jaar geleden liet Wouter Weylandt daar het leven na een fatale val. De Giro-organisatie legde een bloemenkrans neer bij een monument, waarna iedereen zonder kleerscheuren beneden raakte.

    

   Net voor de laatste klim van de dag reden Lorenzo Rota (Intermarché), Stefano Oldani (Alpecin) en de jonge Gijs Leemreize (Jumbo-Visma) weg van de andere vluchters. Meteen werd duidelijk dat ze onder hun drieën voor de zege zouden strijden.

    

   In de laatste kilometer probeerde Leemreize de twee Italianen tot twee keer toe te verrassen. Oldani, op papier de snelste van de drie, had daar geen zin in en reageerde twee keer alert. Hij maakte het daarna netjes af, goed voor de tweede zege voor Alpecin-Fenix in deze Giro.

    

   Het peloton nam een snipperdag, leider Lopez kwam in het zog van zijn ploegmaats bij Trek op meer dan 9 minuten binnen.

   Bekijk hier de belangrijkste momenten van de 12e etappe

   Bekijk hier de reactie van Mauri Vansevenant

   Rituitslag Rit 12Rituitslag Rit 12

     naamploegresultaat
   1Stefano OldaniAFC4:26:47
   2Lorenzo RotaIWG+0
   3Gijs LeemreizeTJV+2
   4Bauke MollemaTFS+57
   5Santiago BuitragoTBV+57
   6Wilco KeldermanBOH+57
   7Lucas HamiltonBEX+57
   8Andrea VendrameACT+1:44
   9Rein TaaramäeIWG+1:49
   10Pascal EenkhoornTJV+2:55